Slavlje košarkaša Srbije (©FIBA Basketball)
Slavlje košarkaša Srbije (©FIBA Basketball)

SRBIJA NA KROVU EVROPE! Top je top, Realov Bošnjaković očitao lekciju Špancima i doneo zlato

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.07.23. | 22:27

Strašan podvig selekcije Nenada Stefanovića, prvo zlato za našu juniorsku reprezentaciju posle pet godina

Srbijo, raduj se, ponovo imaš šampiona Evrope! Prvo zlato ovog leta za našu zemlju i to najsjajnija, osvojili su se juniori Nenada Stefanovića u spektakularnom finalu u kojem je svrgnut dvostruki uzastopni prvak Starog kontinenta u konkurenciji do 18 godina - 81:71 24:24, 17:16, 15:11, 25:20).

Pred krcatim tribinama Čaira Srbija je napravila najveći uspeh u mlađim kategorijama u proteklih pet godina, kada smo poslednji put i bili na krovu jednog takmičenja. Bilo je to 2018, kada je Aleksandar Bućan vodio Orliće do zlata uz sjajne igre kasnije MVP Marka Pecarskog i Filipa Petruševa, posle čega su obojica bili članovi idealne petorke. Pet godina kasnije, Nikola Topić, Mitar Bošnjaković i Andrej Mušicki doneli su Srbiji peto evropsko juniorsko zlato od osamostaljenja države. Ogroman uspeh srpske reprezentativne košarke, na oduševljenje cele nacije pred Mundobasket u Manili!

Izabrane vesti

Još jedno monstruozno veče imao je Nikola Topić koji je od prvog do poslednjeg minuta bio apsolutno raspoložen za nadigravanje sa španskim košarkašima i jasno je zašto je dete Crvene zvezde ponelo MVP zvanje! Sa njim je u idealnih pet bio i Bogoljub Marković koji takođe iza sebe ima odličan turnir, a iako ga lopta večeras nije slušala - dva poena i 0/7 iz igre - dao je sve od sebe da bude maksimalno koristan na defanzivnoj polovini. I u tome uspeo.

U meču odluke Topić je još jednom pokazao klasu za svoje godine i ogroman potencijal sa 24 poena (9/16 iz igre), uz osam asistencija i tri skoka. Ipak, meč-viner večerašnjeg spektakla u Čairu bio je srpski “Španac“ Mitar Bošnjaković! Momak rodom iz Novog Sada odigrao je daleko najbolju svoju utakmicu na turniru u danu kada je to bilo najpotrebnije i pokazao šampionski karakter. Uostalom, sa Kraljevićima je u Kaunasu nedavno pokorio Evropu i na klupskom nivou.

Imao je neverovatnu petlju da se upusti u nadmudrivanje sa favorizovanim protivnikom i pogađao onda kada nikog drugog ruke nisu slušale! Momak koji poslednje dve godine provodi u madridskom Realu očitao je Špancima važnu lekciju i pokazao im da Srbija nije izgubila šampionski karakter. Utakmicu je završio sa 21 poenom, sedam skokova i tri završna dodavanja, a jedini je uz Topića proveo bar 31 minut na terenu. I ne samo što su bili na terenu najduže, već su apsolutno sve konce držali u svojim rukama. Topić je posle fantastičnih igara u OKK Beogradu kroz KLS i Crvenu zvezdu u juniorskoj Evroligi potvrdio da je možda i najveći talenat Srbije u ovom trenutku, dok je Bošnjaković izrastao u apsolutnog heroja. Obojica su se bespoštedno borili za svaku loptu i zadržali hladnokrvnost kakva nam je godinama nedostajala na ovom nivou košarke.

Sada konačno možemo da se radujemo zlatnoj generaciji. To je prepoznala i niška košarkaška publika koja je ispunila Čair do poslednjeg mesta i vukla srpske juniore do najvećeg podviga u ovim godinama. Dok su Topić i Bošnjaković cepali mrežicu španskog koša, sa tribina je grmelo: "Srbija, Srbija...". Obojica su takođe zaslužili stojeće ovacije publike jer su zaista izneli ogroman teret na svojim leđima i doneli ogromnu radost celoj zemlji.

Srbija nijednog trenutka nije ustuknula protiv ekipe koja zna kako se osvajaju zlata, protiv sistema koji je pravljen da melje sve pred sobom. Mi smo, eto, uspeli da pronađemo šifru i razbijemo špansku misiju u paramparčad. I to na oči novog predsednika FIBA Evrope Horhea Garbahose, kome definitivno nije bilo pravo što su njegovi mladi sunarodnici večeras poraženi... Ali, koga je briga za to, mi smo prvaci Evrope i pregazili smo sve do kraja, bez poraza!

--- Finale Evrobasketa ---

SRBIJA – ŠPANIJA 81:71

/24:24, 17:16, 15:11, 25:20/

Dvorana Čair, Niš.

Gledalaca: Oko 5.000;

Sudije: Jorgos Pursanidis (Grčka), Peter Prakš (Mađarska), Gatis Salinš (Letonija)

ŠPANIJA: Langarita 12 (6as), Mara 12 (7sk, 3as), Mari 8, Martinez -, Sent Superi 17, Barbera -, Folgeiras 6, Garmendija -, Gonzales 16 (7sk), Salo -, Visente -, Vidarte -.

SRBIJA: Bošnjaković 21 (7sk, 3as), Marković 2, Nikolić 7 (5sk), Ristić 8, Topić 24 (8as), Ćurčić 3, Kostić -, Milošević -, Mišić 4, Mušicki 12 (4uk, 3sk), Romić -.

-----------------------

Srpski košarkaši su od početka igrali svim srcem, sa ogromnom energijom i bez trunke poštede u odbrani. Upravo je strašno defanzivno zalaganje karakterisalo igre našeg tima, Stefanović je u svoje izabranike usadio taj mentalitet i nisu od granitne odbrane odstupali nijednog trenutka. Andrej Mušicki i Nikola Topić radili su pakleno važan posao vršeći konstantni pritisak na španske plejmejkere, dok je Pavle Mišić u odsustvu našeg prvog centra Filipa Jovića - povredio skočni zglob protiv Danaca - vodio ljutu borbu pod koševima sa novim studentom univerziteta UCLA Adajom Marom, koga mnogi vide kao NBA potencijal.

To se večeras samo na momente videlo, jer nije bio toliko uticajan na igru koliko inače može da bude. Spakovao je 12 poena, sedam skokova i tri asistencije, ali nije izgledao kao da je potpuno spreman da iznese ovo finale. Opet, Bošnjakovićev saigrač Ugo Gonzales bio je najveći problem Srbije zajedno sa Marijom Sent Superijem iz Unikahe. Njih dvojica su ubacili 16, odnosno 17 poena, ali uspeli smo da odgovorimo u napadu na pravi način i učinimo da nas njihov večerašnji učinak ne zaboli previše... Tačnije, ni najmanje! Lukas Langarita je dodao 12 poena i šest asistencija, ostali su bili daleko ispod...

Posle izjednačenog poluvremena naši momci su u nastavku susreta zaigrali još bolje i zahvaljujući Bošnjakoviću i Topiću napravili ključnu razliku koja nas je vodila ka pobedi, a kada je timska odbrana uradila svoj posao i naterala Špance na seriju grešaka, Aleksa Ristić i Pavle Nikolić su dalekometnim hicima ranili protivnika toliko da je na kraju "iskrvario".

Španski kralj je svrgnut, živeo srpski kralj!



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za juniore u košarciNikola TopićAdaj MaraAndrej MušickiBogoljub MarkovićMitar Bošnjaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara