Paspalj, Rebrača, Tomašević, Obradović i Tepić (MN press)
Paspalj, Rebrača, Tomašević, Obradović i Tepić (MN press)

Srpske legende veruju u Pešićev tim: Bićemo prvaci!

Vreme čitanja: 8min | pet. 02.09.22. | 11:57

Nekadašnji trofejni reprezentativci naše zemlje pričali su za Mozzart Sport o predstojećem šampionatu Evrope gde tim Svetislava Pešića ima najveće moguće ambicije

U bogatoj košarkaškoj istoriji Srbije, veliki broj asova uklesao je svoje ime zlatnim slovima u anale velikih takmičenja. Sada neki novi momci u četi Svetislava Pešića sa najvećim mogućim ambicijama u Pragu počinju novu misiju sa jasnim ciljem - osvajanje Evrope. Sve počinje za našu selekciju danas utakmicom protiv Holandije (21.00), a legendama i bivšim reprezentativcima naše zemlje ne preostaje ništa drugo nego da zajedno sa svima nama uđu u ulogu navijača i svim srcem budu uz Orlove.

Jedan od najvećih košarkaša Evrope je bez ikakve dileme Žarko Paspalj. Kapiten nezaboravne ekipe koja je 1995. pokorila Stari kontinent na turniru u Atini. Tada je Paspalj podigao pehar, a danas skoro tri decenije kasnije uveren je u nove uspehe nacionalnog tima. Kao neko ko ne preza da kaže šta misli, kao iz topa je za Mozzart Sport istakao:

Izabrane vesti

"Kvalitet naše ekipe mi govori da smo mi kadri da budemo prvaci Evrope."

Imena na papiru govore samo jednu stvar – jaki smo na svakoj poziciji.

"Gledao sam svaku utakmicu. Naš talenat je tu nesumnjiv i za mene lično bilo bi ogromno iznenađenje da ne uzmemo medalju. Otićiću i korak dalje, mislim da ceo naš region ima veliki kvalitet i vrlo lako može da se desi da medalje uzmu i Slovenija i Hrvatska."

Slovenija sa Lukom Dončićem je aktuelni šampion, ali Hrvati već decenijama ne znaju za uspeh. Tačnije baš od 1995. godine kada su bili treći u Evropi.

"Imena koja su se našla u ovim ekipama kao što su Slovenija i Hrvatska su takva da zaslužuju da se o njima ozbiljno razmatra u finišu šampionata."

Uz Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, nemoguće je zaobići priču o Janisu Adetokunbu i Grčkoj.

"Gledajući ostatak timova, jasno se vidi da ove koje sam pomenuo odskaču kvalitetom. Naravno, da neko ne pomisli da sam zaboravio Grčku, koja je takođe izvanredna ekipa. Posle toga imamo Španiju, svi smo videli koliko su izmenili sastav u odnosu na neke prethodne godine, potom Litvaniju i Francusku, isto vrlo dobre ekipe, nezgodne, ali lično ne verujem da mogu da ugroze gorepomenute reprezentacije ako budu igrale na očekivanom nivou."

Čitavoj Evropi je jasno gde je ogromna snaga Srbije, ali nije sve samo u dva igrača.

"Naravno da je najveća pažnja svih usmerena ka Jokiću i Miciću. Nikola je neka potpuno druga dimenzija košarke, pokazao je da može sve što radi u NBA ligi da prenese na parket i u Evropi. To je zaista vanserijska košarka. Ipak, za mene su se dva igrača izdvojila i volim da ih gledam kako funkcionišu zajedno na parketu - Vladimir Lučić i Nikola Kalinić. Obojica pokrivaju više pozicija, mogu i da brane više pozicija, oni su igrači koji sklapaju ceo tim u jednu funcionalnu celinu koja igra dobro i koja može svakoga da pobedi."

Ne može ni sve da bude idealno u igri reprezentacije.

"Za sada se videlo da imamo jedan jasan problem, a to je da branimo tranziciju protivnika. Međutim imamo dovoljno vremena da to popravimo, Grci i Turci su nas samo u tom segmentu ugrozili. Međutim, grupa u Pragu ne bi smela da predstavlja problem za ovu ekipu Srbije i to će biti period kada mogu svi sitni problemi da se uklone i da budeš spreman za ono glavno."

Za kraj jasnu poruku je imao nekadašnji kapiten Jugoslavije:

"Još jednom ponavljam, šokiran bih bio da ne uzmemo medalju, mi smo apsolutni favoriti, za mene prvaci, uostalom ova ekipa se i okupila iz jednog razloga, da pokaže da je najbolja u Evorpi. Realno ova ekipa treba da odigra tri utakmice na visokom nivou, četvrtfinale, polufinale i finale “, završava Paspalj.

SRBIJA osvaja titulu prvaka Evrope KVOTA 4,50

Saigrač legendarnog Palje 1995. godine bio je Željko Rebrača koji je osvajao Evropu i dve godine kasnije na šampionatu u Španiji. Centar koji je tada dominirao šampionatom i bio jedan od najzaslužnijih za najsjajnije odličje danas ima nešto umereniji stav. Tačnije druge reprezentacije stavlja u prvi plan.

"Grčka, Španija i Francuska su za mene u ovom momentu u prvom redu favorita zbog iskustva koje imaju, mislim da smo mi odmah iza njih sa velikim potencijalnom da ih preteknemo", počinje Rebrača razgovor za Mozzart Sport.

Kao što je popularni Srebrni letač dominirao 1997. sada se očekuje od Nikole Jokića da još više gospodari parketom.

"Naravno, Jokić je taj koji može da bude prevaga, on ima viziju, može da uradi sve na terenu, od postizanja koševa, organizacije napada, još malo fali pa i da loptu u nekim varijantama prenosi. Imamo kvalitetnu reprezentaciju, to niko ne spori, ali za mene je ključ kako ćemo igrati kada Jokić izađe iz igre. Kako će biti kada igrači sa klupe uđu i moraju da održe nivo igre. Ako u tom segmentu budemo dobri, mislim da možemo da se nadamo dobrom rezultatu.

Svima kojima je košarka u srcu, primetili su jednu stvar: ovaj šampionat će biti jedan od najzanimljivijih u poslednjih 20 godina. Pre svega zbog velikog broja kvalitetnih igrača – od Jokića i Micića, Dončića i Dragića, preko Adetokunba, Valančijunasa, Sabonisa...

"Najzad se potrefio termin da svi veliki igrači budu na turniru. Navijači će uživati, mislim da mora da se pronađe rešenje za neki naredni period da stalno budemo u prilici da gledamo sjajnu košarku, to može samo da bude plus za sport, a ne ovako da igramo sa petim timom i dođemo u priliku da ne idemo na veliko takmičenje. Ovako se ne zna ni ko plaća ni čija je odgovornost, mora da se pronađe model da stalno bude evropsko takmičenje na ovom nivou koji nas sada očekuje, a nivo je zaista visok i kvalitetan. Biće uživanje za praćenje", dodaje Rebrača.

Kada se priča o medaljama sa nacionalnim timom, nezaobilazan je Saša Obradović. Osvajač tri zlata na šampionatima Evrope i član poslednje genarcije koja je našu zemlju popela na kontientalni tron, na Evrobasketu u Istanbulu 2001. Danas trener Monaka rado priča o novoj ekipi Svetislava Pešića.

"Navijaću iz sveg srca. Ono što je meni zapalo za oko je činjenica da svi izgledaju kao da su prezadovoljni što su deo reprezentacije, bez obzira na minutažu ili ulogu na terenu", kaže Obradović za naš portal, "Očekivano da je sva pažnja usmerena na Jokića i Micića. Dva sjajna momka i košarkaša, ali timska igra je ključna. Ekipa mi se sviđa, pre svega kako smo igrali ove pripremne mečeve. Video se i prostor za napredak. Naravno verujem da možemo da napravimo uspeh, ali mnogo toga zavisi od trenutne forme."

Grupa u Pragu daje prostor za disanje.

"Može tim da se namesti da bude najbolji kada bude najpotrebnije. Imamo kvalitet da sve to uradimo kako treba, ali neka sve ide svojim tokom."

Pored Srbije, mnogo se priča i o Sloveniji.

"Iskreno mislim da će ih zbližiti poslednji poraz (od Nemačke u kvalifikacijama za Mundobasket). Gledao sam sve utakmice, ali ta sa Nemačkom je pokazala da ne mogu sve lako da pobede. Takva utakmica je stigla u pravom momentu za tim koji će im zbiti redove. Pored Luke Dončića, sa posebnom pažnjom pratim ikusnog Dragića koji je takođe bio ispod nivoa protiv Nemaca i verujem da će to iskoristiti za dodatan motiv kada šampionat počne", dodaje Obradović.

Baš kao što je on bio deo ekipa koje su osvajale tri evropska zlata zaključno sa Istanbulom početkom ovog veka, istim uspehom može da se pohvali i Dejan Tomašević.

"Kao neko kome je Srbija u srcu, navijaću na svakoj utakmici i sa velikom pažnjom ću gledati šampionat. Danas sam u toj ulozi", kaže proslavljeni reprezentativac i odmah gleda širu sliku, "Organizatori i ljudi iz FIBA moraju da budu zadovoljni s obzirom na to koliko se priča o šampionatu pred sam njegov početak. Imamo veliki broj izvanrednih košarkaša koji će privući ogromnu publiku, uostalom to je i esencija košarke i sporta, da mladi vide profesionalce kako igraju na terenu i kako inspirišu sve. To je najbitnije."

Nastavio je priču od dometima Srbije.

"Najveći su mogući. Uostalom, vidi se po ekipi, dosadašnjim partijama, iskustvu trenera. Ja ću za njih navijati šta god da urade, ali očekujem da mogu da urade dosta toga, očekujem da mogu da odu do samog kraja i obraduju nas."

Srbija startuje na Evrobasketu duelom protiv Holandije. U grupi su još domaćin Češka, Finska, Poljska i Izrael.

"Svi uspesi naših reprezentacija su se sastojali u tome da čitav tim funkcioniše, a da ne zavisimo samo od jednog ili dva igrača. Jasno je svima da će pažnja protivnika biti usperena na Nikolu Jokića i Vasilija Micića, ali ono što je za mene najbitnije kako će ostali igrači doprineti pobedama. Ne samo pobedama, već da budu oni ti koji će da nose tim, nebitno da li će ga nositi 30 minuta ili jedan minut. Imamo priliku da u grupnoj fazi pronađemo recept da svako od momaka dobije priliku da se pokaže. Videli smo da možemo na dosadašnjim utakmicama, ali najbitnije će biti uraditi to na ključnim duelima."

Samo jedne stvari se plaši trofejni centar.

"Činjenica je da ovi momci nisu dugo zajedno i da nemaju potrebno vreme na parketu kako bi disali kao jedan. Tačnije, imaju manje vremena na parketu zajedno nego neke druge reprezentacije koje se ne menjaju godinama. U suštini ovakav sistem košarke više ide u prilog nekim manjim ekipama, otvara im se vrata pobedama koje niko ne očekuje, ali na nama je da kompenzujemo to kvalitetom i naravno hemijom koju moramo da pronađemo u kraćem periodu", dodaje Dejan Tomašević.

Posle četiri sagovornika koji su od 1995. godine donosili velike uspehe, tada Jugoslaviji, naša košarka je od 2003. godine upala u krizu kada je reprezentacija u pitanju. Na pobedničke staze vratila je generacija momaka koja se rodila 1997. godine, a jedan od lidera bio je Milenko Tepić. Od svih mlađih reprezentativnih kategorija pa do seniorskog dresa i medalje na Evrobasketu 2009. godine kada se na klupu vratio legendarni Duda Ivković.

"Danas kao penzionisani košarkaš mogu slobodno da kažem da mi je u nacionalnom dresu bilo najlepše, taj i Partizanov mi je obeležio karijeru. Kada si u reprezentaciji, tada se potiskuju individualna priznanja, svi smo kolektiv i svi imamo isti cilj. To je nešto što sam osetio od ove ekipe gledajući ih sa strane, mislim da možemo sa pravom da se nadamo velikom rezultatom."

Kao sve u Evropi i Tepića najviše oduševljava Jokić.

"Kada ste dvostruki MVP u NBA ligi onda to dovoljno govori o vašim igračkim kvalitetima. Nema potrebe da ja bilo šta dodam na tu temu, ali ono što je upečatljivo je način ponašanja na parketu. Govor tela jasno pokazuje koliko želi da bude deo ove ekipe i koliko želi pobedu u dresu reprezentacije. To me izuzetno raduje, ne samo kod Nikole Jokića, već i kod svih igrača u ekipi."

Pratiće nekadašnji igrač Partizana i Panatinaikosa kompletan šampionat koji se igra u Italiji, Gruziji, Češkoj i Nemačkoj.

"Mislim da je krug favorita standardan, Slovenija sa Lukom, Francuska, Litvanija, Španija... Jednostavno, države sa velikom tradicijom kada je košarka u pitanju. Biće zanimljivo videti koja zemlja će biti iznenađenje, uvek se desi da neka "manja" uspe da izbaci nekog od favorita, ali šampionat kao celina, biće izvanredan, samo da se ne dogode povrede", završava Tepić.

EVROBASKET DANAS

14.00: (2,30) Izrael (14,5) Finska (1,70)

14.15: (1,35) Ukrajina (16,0) Velika Britanija (3,50)

17.00: (3,90) Hrvatska (16,0) Grčka (1,30)

17.30: (2,70) Poljska (14,5) Češka (1,60)

21.00: (1,05) Italija (27,0) Estonija (10,0)

21.00: Srbija - Holandija


tagovi

Žarko PaspaljDejan TomaševićŽeljko RebračaMilenko TepićSaša Obradovićkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasketEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara