Foto: MN Press
Foto: MN Press

Srpski trener iz Ukrajine: Svi su u panici, Rusi ne diraju stanovništvo; Čačanin iz odbojkaškog kluba još tamo

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.02.22. | 08:13

Član stručnog štaba Prometeja iz prvog lica o sukobima u Donbasu

Ratno stanje u Ukrajini i ulazak ruskih trupa u susednu državu trenutno su glavna tema u svetu, a dešavanja severno od Crnog mora odrazila su se i na sportsku pozornicu. Ovim povodom oglasili su se brojni sportisti, hitne sastanke sazvali su UEFA i Evroliga, dok je većina takmičenja u Ukrajini prekinuta. Sukobi u Donbasu su sve osim brige za normalan život bacili u drugi plan, a trenutnu situaciju iz prvog lica za Mozzart Sport prenoeo je Milenko Bogićević, član stručnog štaba Prometeja čiji su članovi pre deset dana napustili zemlju i privremeni dom našli u Nimburku.

Izabrane vesti

"Kada smo došli ovde u Češku niko nije verovao da može da se zaista desi sve što je usledilo. Niko više nije opušten kao što je bio. Dešavaju se situacije koje nismo mogli da zamislimo, jedan od igrača rekao mi je da je ruska vojska prošla kroz njegov grad, ne diraju stanovništvo, ali je definitivno razlika između ovog i prvog rata jer su Rusi ušli u Ukrajinu. Svi su u panici, neki od igrača su poveli familije sa sobom, dok su porodice drugih odlučile da ostanu u domovini. U svakom slučaju oči i misli su tamo. Igrači treniraju, dobri su momci i nemamo nikakvih zamerki, ali je činjenica da im je sada sport u drugom planu. Odmah nakon treninga svi su uz telefone. Košarka je nažalost u senci, ali to je normalno u ovakvim okolnostima", počeo je razgovor Bogićević.

Obaveze u prventvu Ukrajine su obustavljene, a lider je nastavio da se priprema za duele u Ligi šampiona.

"Igrači su sjajni, u timu vlada odlična hemija i imamo fenomenalne rezultate u domaćem prvenstvu. U odličnoj smo poziciji, ali u ovakvim okolnostima život i porodica su na prvom mestu. Kako sada stvari stoje tu smo, igramo protiv Kluža 3. marta u Nimburku i Ostendea šest dana kasnije u Pragu".

Vest o početku rata izazvala je reakcije širom sveta, a poruke podrške zabrinutih prijatelja stigle su i na broj nekadašnjeg člana stručnog štaba Crvene zvezde.

"Nekoliko dana sam proveo u Beogradu, a od četvrtka sam ponovo sa ekipom u Češkoj. Juče kada sam ustao dočekale su me bjojne poruke i propušteni pozivi. Na vreme smo se sklonili iz Ukrajine gde su ostali članovi kluba iz ostalih sekcija, tamo su između ostalih i predstavnici ženskog odbojkaškog kluba, među njima naš čovek, momak iz Čačka koji je deo stručnog štaba. Košarkašice koje su poražene protiv Turkinja izašle su sa ukrajinskim zastavama sa terena, pružile su podršku narodu koji je u teškoj situaciji. Momenat je težak, ali je sa druge strane i dobro što se sport održava u određenoj meri, da bar mi u Evropi pošaljemo poruku mira i podrške ugroženima".

Aktuelne okolnosti posebno su teško prihvatili strani igrači, dok je Bogićević, uz Ukrajince, doživeo deža vi.

"Prošao sam kroz slične situacije pa sam za nijansu opušteniji, imamo čak i momka koji je bio u Izraelu tokom bombardovanja koji je preplašen i rekao je da ne može drugi put da proživljava sve to. Ukrajinci i ja smo smireniji jer smo imali već slična iskustva i živeli u ratnom stanju, ali svakako smo svi obazrivi. Želje svih su da sukob što pre bude okončan. Svi su već umorni od tenzija i nadaju se konačno nečemu lepom, ali ostaje neizvesnost. Svi priželjkuju da je čitava situacija samo trenutni ispad, akcija da se napravi panika i da će se brzo okončati, ali niko nema predstavu kako i kada će se sve završiti".

Košarkaški stručnjak rodom iz Krupnja istakao je da on, ali ni ostali članovi Prometeja nemaju nameru da napuste klub.

"Ne razmišljamo o eventualnim odlascima. Slede nam dueli 3. i 9. marta. Posle pauze i naredni izazovi i plan kluba je da igramo dalje. Ukoliko se brzo okonča tenzija plan je da se i nastavi domaće prvenstvo i da se makar odigra trokružni sistem iako je predviđen četvorokružni. Sve zavisi od raspleta situacije".

Nadmetanja na domaćoj pozornici iznenada su prekinuta, a u vanrednim okolnostima lider šampionata Ukrajine pretrpeo je poraz, prvi posle 25 pobeda.

"Poraženi smo jer smo utakmicu odigrali sa mladim timom. Dana kada smo otputovali igrala se utakmica jer savez nije želeo da otkaže meč, niko nije verovao da će doći do sukoba, ali smo mi zbog mira i Amerikanaca koji su bili preplašeni napustili zemlju. Stiglo im je pismo da moraju da napuste zemlju, a mi smo poslali smo mladi tim i to je jedini poraz koji smo pretrpeli. Strani košarkaši su korektni, niko nije želeo da ide kući već su samo tražili da se sklonimo negde. Tim je čarterom otišao iz zemlje, a ko je želeo poveo je i članove porodice što je zaista fenomenalan potez vlasnika i rukovodstva kluba. Kao što sam rekao, svi se nadamo da će se sve uskoro vratiti u normalu, a ukoliko bude tako da će se i prvenstvo ubrzo nastaviti. Ideja je, u tom slučaju da se odigra makar trokružni sistem, iako je bio predviđen četvorokružni sistem. Biće vremena da razmišljamo o tome, pre svega, nadamo se brzom uspostavljanju mira", kazao je Bogićević.


tagovi

Milenko BogićevićUkrajinarat u Ukrajini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara