Nenad Čanak. Đorđe Gagić i Nikola Radičević (Foto: MN Press)
Nenad Čanak. Đorđe Gagić i Nikola Radičević (Foto: MN Press)

Srpski trio skinuo krunu Žalgirisu i ispisao istoriju litvanske košarke: Idemo po titulu!

Vreme čitanja: 6min | čet. 26.05.22. | 09:08

Lijetkabelis pobedom nad Žalgirisom napravio nezapamćenu senzaciju, a pred borbu za tron Litvanije trener tima iz Panevežisa Nenad Čanak, kao i njegovi izabranici Đorđe Gagić i Nikola Radičević izneli su utiske za Mozzart Sport

Od kako je litvanska košarkaška liga osnovana 1993. godine, samo dva tima uspevala su do dođu do šampionske titule. Žalgiris je 23 puta bio na vrhu, Ritas u samo pet navrata uspevao da prekine dominaciju tima iz Kaunasa. Uz dva pomenuta kluba, još samo pet je pronalazilo put do borbe za trofej. Atletas i Olimpas sredinom devedesetih, a potom su u finala uspevali da se ušunjaju još samo Neptunas i 2017. godine Lijetkabelis. Sastav iz Panevežisa je predvođen Nenadom Čankom ponovo došao na korak do trona. Samo je ovoga puta prvi put u istoriji zaustavio Žalgiris u polufinalu.

Gotovo 30 godina nikome nije pošlo za rukom da spreči velikana iz Žalgirio Arene da stigne u finale. A onda je došao Čanak. Strpljivo je uspostavljao sistem, gradio tim korak po korak, verovao svojim izabranicaima kao što uprava veruje njemu i došlo je vreme za naplatu. Kockice su se sklopile i Lijetkabelis je na korak od senzacionalnog uspeha. Za istorijsku titulu će se boriti za Ritasom (prvi meč u četvrtak, 17.30).

Izabrane vesti

Pomogla su mu i dva sunarodnika. Odlučio je da na dve ključne pozicije u ekipi postavi Đorđa Gagića i Nikolu Radičevića. Zajedno su rasli kako je sezona odmicala. Domogli se finala Mindaugas kupa (izgubili od Žalgirisa), pokupili simpatije ne samo košarkaških zaljubljenika u Litvaniji, već širom Evrope. Tim iz Panevežisa je u grupnoj fazi ostavio odličan utisak, posebno impresionirao pobedom nad Partizanom kod kuće (93:78). Igrao je atraktivno, nije odustajao od dopadljive košarke, a dobro je namučio i Virtus iz Bolonje u osmini finala. Nije slavio (67:75), ali je skupo prodao kožu protiv tima koji je kasnije osvojio trofej i izborio povratak u Evroligu.

Mogu svi u klubu da budu zadovoljni urađenim na evrosceni, ali o rezultatu u domaćem prvenstvu, ma kakav da bude ishod finala, pričaće se još dugo u zemlji koja živi za košarku.

Prva utakmica polufinalne serije pripala je favorizovanoj ekipi Kazisa Maksvitisa, koja je uz dozu sreće za dlaku bila bolja od Lijetkabelisa (71:70). Pokazao je taj meč da Čankova četa može potpuno ravnopravno da se nosi sa najvećim klubom u zemlji, a onda je usledio duel koji je sve ubedio i da je bolja. Potopiili su Gagić, Radičević i drugovi Žalgiris pred svojim navijačima (79:55) i najavili senzaciju. Sastav iz Kaunasa je kod kuće bio na dobrom putu da vrati prednost i iskupi se za debakl na strani, imao je +11 na poluvremenu, ali ga je Lijetkabelis u nastavku ostavio na svega 26 poena, preokrenuo i došao na prag finala (73:69). Pred svojim navijačima je šokirao litvansku košarkašku javnost i eliminisao evroligaša iz borbe za trofej (86:75).

"Sigurno da nismo očekivali da ćemo dobiti tri meča zaredom protiv Žalgirisa. U dve utakmice kod kuće smo slavili prilično lagano. Imali smo šansu i prvi duel u seriji da rešimo u svoju korist, u trećem se vratili iz 12 poena minusa. Bili smo spremni za polufinale i nismo hteli da budemo samo dekor. Imali samo ambiciju. Da to nije bio slučaj ne bismo bili u stanju da iznenadimo Žalgiris", rekao je za Mozzart Sport Nenad Čanak.

Ogroman doprinos u rušenju Žalgirisa dao je Đorđe Gagić. Bivši centar Partizana je u finalnoj seriji prosečno beležio 13 poena.

"Samo mi, sa trenerom Čankom na čelu, smo verovali da možemo da imamo ovakvu sezonu. Isti slučaj je bio i u ovom polufinalu sa Žalgirisom. Svesni smo bili protiv koga igramo. Žalgiris je ovde sinonim za košarku. Ostali smo fokusirani, držali se zajedno do kraja. To je nešto što krasi ovu ekipu i mislim da je ključ uspeha", priča Gagić za naš portal

Nikola Radičević priznaje da je od starta verovao da je tim sposoban za velike rezultate.

"Od početka sezone smo se nadali da možemo da napravimo nešto veliko. Odličan smo tim, uživamo da igramo jedni sa drugima, trener nas sjajno vodi. Nismo mislili da ćemo u finale preko Žalgirisa, jer pred početak su ga svi videli u u borbi za trofej, bilo je pitanje da li protiv Ritasa ili nekog drugog tima. Susreli smo se u polufinalu i zasluženo pobedili", izjavio je Radičević.

ČANKOV ODLAZAK IZ PARTIZANA, STRPLJENJE I FINALE

Nenad Čanak (Foto: MN press)Nenad Čanak (Foto: MN press)

Mladi srpski stručnjak je u Litvaniju stigao novembra 2018. godine. Manje od nedelju dana nakon što je otišao iz Partizana.

"Nisam znao gde dolazim, nisam imao kompletnu predstavu. Imao sam podršku kluba kada sam grešio, dopustio mi je da ih ispravim. Iz godine u godinu su rasle ambicije, nisam hteo da se zadovoljavamo malim stvarima i to je rezultiralo sezonom sa dva finala, dok smo u Evrokupu sticajem okolnosti naleteli ne budućeg šampiona i odigrali dobro", kazao je Čanak.

Uprava mu je verovala i nije pogrešila. Sada će sve učiniti da se domogne drugog trofeja u trenerskoj karijeri, posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća sa crno-belima (2018).

"Prioritet je da sezonu učinimo potpuno istorijskom. Sav fokus i energija su usmereni ka tome. Lijetkabelis je 2017. godine igrao finale, ali nikada nije bio šampion. Imamo priliku da uđemo u istoriju", ističe Čanak i napominje da se ništa posebno nije promenilo od trijumfa nad Žalgirisom i da je fokus usmeren na finale sa Ritasom.

Motiva neće nedostajati, iako je već napravljen veliki uspeh.

"Intenziteta i energije će sigurno biti. Ekipa je izuzetno motivisana. Mnogim igračima je prvi put da igraju za titulu, nekima možda i poslednji. Daćemo maksimum i neće biti problema. Da budemo što bolji i da pokušamo da uzmemo titulu", zaključuje trener Lijetkabelisa.

SRPSKA VEZA

U smiraj 2020. godine se Čanku u Lijetkabelisu pridružio i igrač sa kojim je sarađivao u Humskoj - Đorđe Gagić. Posle odrađene polusezone, minulog leta je odlučio da produži saradnju.

"Mislim da sam napravio odličan potez što se može videti kroz rezultate i moju igru. Naravno, presudilo je to što je Nenad Čanak kao trener insistirao na mom dolasku jer smo imali odličnu saradnju u Partizanu. Nisam puno razmišljao", priča Gagić.

Odlično se uklopio u Panevežisu.

"Rad trenera Čanka je pre svega jedna od ključnih stvari u ovim uspesima. Pritom su me u klubu svi prihvatili kao domaćeg i nemam osećaj da sam stranac. Mislim da su se jednostavno sve kockice poklopile"

Svestan je da ih u finalu očekuje težak zadatak. Tim iz Viljnusa je ligaški deo sezone okončao na čelu tabele, potom opravdao ulogu favorita i stigao do poslednjeg koraka.

"Spremamo se, Ritas je odlična ekipa. Dobro igra ove sezone. Neće nam biti nimalo jednostavno, ali ćemo se spremiti kao i za svakog protivnika do sada", zaključuje Gagić.

Nikola Radičević (Foto: MN Press)Nikola Radičević (Foto: MN Press)

Od minulog leta svlačionicu deli i sa bivšim igračem Crvene zvezde Nikolom Radičevićem.

"Od prvog sastanka i pre potpisivanja trener Čanak mi je jasno stavio do znanja šta očekuje i želi od mene. Uživam od prvog momenta u ulozi koju mi je dao. Da budem pravi plejmejker, organizujem tim, da budem vođa. Uživam da igram za njega, jer mi odgovara njegovo viđenje košarke. Sjajan je trener, napreduje iz dana u dan i ima odličan odnos sa svim igračima", rekao je Radičević.

Igrao je za brojne klubove tokom karijere, ali prvi put se ove sezone okušao u Litvaniji.

"Liga je zaista kvalitetna, nisam sa tim bio upoznat ranije. Izuzetno organizovana, sa kvalitetnim domaćim igračima i zaista je uživanje igrati u Litvaniji gde narod živi za košarku".

Nije tokom čitave takmičarske godine davao jednak doprinos zbog problema sa povredama. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, odigrao je najbolje i bio značajan faktor u trijumfu nad Žalgirisom.

"Bilo je teških momenata, ali to je deo našeg posla. Nema ništa od kukanja. Trudio sam se sa svim ljudima iz kluba da se oporavim psihički i fizički i drago mi je da sam u plej-ofu pronašao formu i što mogu da doprinesem timu na razne načine. Nadam se da ću u finalu napraviti iskorak i pomoći timu još više".

Cilj u šampionskom okršaju sa Ritasom je jasan.

"Nadam se da možemo da krunišemo ovu istorijsku sezonu, da je završimo na pravi način - osvajanjem titule", zaključuje Nikola Radičević u razgovoru za Mozzart Sport.

Pišu: Bojan BREZOVAC i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

ŽalgirisLijetkabelisNenad ČanakNikola RadičevićĐorđe Gagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara