Mark Kjuban i Luka Dončić (©AFP)
Mark Kjuban i Luka Dončić (©AFP)

Šta prodaja Dalasa znači za Marka Kjubana, franšizu i navijače

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 18:04

Dugogodišnji vlasnik ostaje zadužen za sportska pitanja, a klub je prodao ispod cene zbog jedinstvenog benefita koji je uspeo da zadrži

Prodaja Dalas Maveriksa u sredu iznenadila je košarkašku javnost, uprkos tome što se već skoro godinu dana Mark Kjuban dovodi u vezu sa novim većinskim vlasnicima.

Dugogodišnji gazda franšize iz Teksasa prodao je paket akcija porodici Adelson iz Las Vegasa za sumu od dve milijarde dolara, s tim da je ceo posao vredan čak tri i po milijarde dolara.

Izabrane vesti

Vest koju je prvi objavio poznati novinar Mark Stajn ubrzo je zvanično potvrdila porodica Adelson, zajedno sa zetom, predsednikom i generalnim direktorom kompanije Las Vegas Sandsliderom u razvoju i rukovođenju odmarališta ili rizortova svetske klasePatrikom Dumontom. U saopštenju kupaca ističe se da je cilj da posao zvanično bude zaključen do kraja kalendarske godine, naravno uz prethodno odobrenje Borda guvernera, odnosno vlasnika NBA franšiza.

Razlog zašto ne treba biti iznenađen Kjubanovom odlukom da proda većinski udeo u Dalasu leži u već pomenutoj činjenici da je još od decembra prošle godine on želeo da stupi u partnerske odnose sa kompanijom Las Vegas Sands i to je čak govorio javno. Još tada je isticao da bi sa novim partnerima želeo da izgradi novu, multifunkcionalnu i ultramodernu dvoranu koja bi nasledila vremešni “Amerikan Erlajnz Centar“.

Američki mediji pišu da bi odluka kompanije iz Nevade da uđe u Dalas mogla da znači i da je država Teksas sve bliža legalizaciji kockanja, što bi svakako imalo određeni ekonomski i razvojni uticaj. Već se spekuliše o tome da će porodice Adelson i Dumont dovesti kazino u region Dalasa, onog trenutka kada to bude legalno i izvodljivo.

Uprkos tome što će od sada biti manjinski vlasnik u klubu, Mark Kjuban je zadržao pravo da donosi konačnu odluku kada je u pitanju sportski sektor za koji će nadalje isključivo biti zadužen. Iako nije nesvakidašnja odluka da čovek sa manjim udelom donosi odluke u tako važnom sektoru franšize, Kjuban je sebi obezbedio gotovo jedinstven paket mogućnosti jer će imati poslednju reč o košarkaškima stvarima, što njemu suštinski najviše znači, iako su mnogi košarkaški radnici skeptični po pitanju njegovog dugoročnog uticaja na franšizu.

Sve, ipak, ima svoju cenu. Ekonomski stručnjaci smatraju da je Kjuban većinski paket akcija prodao uz ozbiljan popust, iako je reč o sumi od 3.500.000.000 dolara. U poređenju sa prodajama nekih drugih franšiza poput Milvokija za istu sumu ili franšize sa malog tržišta kakav je Šarlot za tri milijarde, jasno je da je Kjuban porodici Adelson dao značajan popust. Prema procenama uglednog magazina Forbs, procenjena vrednost franšize je oko četiri milijarde dolara.

Koliki je procenat akcija zadržao još nije poznato, mada se pominje da je u pitanju “značajan procenat“. Prema pravilima NBA lige, da bi mogao da preuzme funkciju kakvu je dogovorio, u mora da drži bar 15 odsto akcija.

U novoj vladajućoj strukturi, Patrik Dumont će biti prvi ispred svih i biće postavljen za zvaničnog vlasnika. Zanimljivo, porodica Adelson već je povezana sa radom u košarkaškom svetu, pošto je Mejtan, inače sin 78-godišnje gospođe Mirjam Adelson, prošlog juna kupio Hapoen iz Jerusalima čiji je trener Aleksandar Džikić. Tamo je, na primer, on izvršio ogroman uticaj na to da se klub podigne i značajno unapredi poziciju u odnosu na konkurenciju u Izraelu, pre svega Makabi i Hapoel iz Tel Aviva, sa tendencijom rasta na evropskom nivou.

Ono što je verovatno najvažnije za navijače jeste nezvanična potvrda da se franšiza neće preseliti u Las Vegas. To je zapravo bio najveći strah pristalica Mavsa. Komesar NBA lige Adam Silver je već govorio o tome da će se takmičenje proširiti, a Las Vegas se već neko vreme pominje kao najzanimljivija destinacija uz Sijetl koji je praktično već siguran da će dobiti jednu od dve pozicije. Što znači da Dalas neće u Nevadu, već će ta savezna država dobiti svoju franšizu. I to najverovatnije u saradnju Fenway Sports Group, kojom rukovodi gazda Liverpula i Boston Red Soksa i grupe investitora okupljenih oko Lebrona Džejmsa.

Koliko je proširenje NBA lige značajan događaj za takmičenje govore i nezvanične informacije da će proširenje samo za dva kluba doneti prihod od gotovo šest milijardi dolara, zbog čega nema šanse da će iko dozvoliti Dalasu da se preseli u Las Vegas, već će se vršiti dodatni pritisak na ekspanziju tržišta.

Tema za razmišljanje definitivno je tajming Kjubanove odluke da proda Dalas. Spekulacije kruže da je on ovaj potez povukao zbog neizvesnosti oko dugoročnog rasta prihoda od televizijskih prava, u periodu od pet do deset godina. NBA liga “jaše“ na talasu ugovora koji treba da bude ozvaničen naredne godine, a Kjuban je već izneo zabrinutost zbog rasta koji po njegovom mišljenju neće trajati još dugo, zbog sve većeg upliva “striming“ platformi čiji je udeo u reprodukciji NBA sadržaja sve veći i biće još veći u budućnosti.

Kratkoročno navijači ne bi trebalo da osete neke značajne promene. U dužem vremenskom intervalu, treba očekivati novu dvoranu, navodno negde u blizini centra Dalasa, dok će se tim i dalje vrteti oko Luke Dončića.

Svakako, biće zanimljivo videti kako će Mavsi funkcionisati u novom ruhu.


tagovi

Dalas MaveriksMark KjubanLuka DončićNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara