Stef Kari (©AFP)
Stef Kari (©AFP)

Stef Kari čuva debi na Olimpijskim igrama za kraj - igraće u Parizu 2024.

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.08.21. | 13:19

Najbolji šuter u istoriji košarke uveliko razmišlja

Poznata je priča zašto zvanično jedan od 50 najvećih igrača u istoriji NBA, Ajzea Tomas, nikada nije zaigrao na Olimpijskim igrama. Prva šansa da se to ostvari otišla je u nepovrat 1980. godine sa odlukom američkih vlasti da ne pošalju sportsite na Igre u Moskvu. Pošto se godinu dana kasnije odlučio za NBA ligu, a u to vreme profesionalcima, kako su zvali igrače iz najjače lige na svetu, nije bilo dozvoljeno da igraju takmičenja sa etiketom FIBA, Tomasu se dugo nije otvarala druga prilika. Sve do 1992. godine otkad je ukunuta zabrana.

Ponadao se Tomas tada da će u Barseloni biti deo prvog i po mnogima jedinog Drim tima.

Izabrane vesti

Ali kako se pričalo, što je kasnije u svojoj knjizi potvrdio i Medžik Džonson, on, Džordan i ostali igrači bili su protiv toga da Tomas s njim krene put katalonskog grada.

Tako je legendarni bek Pistonsa "prinudnim izlaskom" iz Drim tima ušao na listu velikih američkih košarkaša koji nikada nisu zaigrali na Olimpijskim igrama na kojoj su Denis Rodman, Rašid Valas, Kris Veber, Pol Pirs, Trejsi Mekgrejdi, Kavaj Lenard..., i - Stef Kari.

Sigurno najbolji šuter današnjice, a verovatno i u istoriji, nije se sretao sa takvim problemima kao Tomas, ali nije mu bilo drago što je bio višak za Igre u Londonu 2012. godine iako je dve godine ranije osvojio svetsko zlato u Istanbulu.

"Veoma sam razočaran. Imao sam sjajno iskustvo pre dve godine sa tim momcima i trenerom Kšiševskim. Nadao sam se da ću to moći da ponovim barem u fazi priprema, pa sam zaista razočaran. Ali to je motivacija za 2016. godinu", izjavio je Kari posle objavljivanja spiska od 20 kandidata za London na kome nije bilo njegovog imena.

Da zbog toga nije bilo zle krvi između njega i Šiševskog, Kari je potvrdio 2014. godine. Predvodio je nacionalni tim do odbrane svetske krune, pa tada niko nije sumnjao da će se as Voriorsa pojaviti na Olimpijskim igrama 2016.

Međutim povrede skočnog zgloba i kolena su ga "izbacile" iz aviona za Rio.

"Posle mnogo razmišljanja i nekoliko razgovora sa porodicom, Voriorsima i mojim agentima odlučio sam da povučem ime sa liste igrača za Igre u Brazilu. Prethodna iskustva sa reprezentacijom su neverovatna, zbog čega je ovo bila izuzetno teška odluka za mene i porodicu. Međutim, zbog nekoliko faktora - uključujući nedavne povrede skočnog zgloba i kolena - verujem da je ovo najbolja odluka za mene u ovoj fazi karijere. Neverovatna je čast predstavljati zemlju i nositi 'SAD' na grudima, ali moj primarni cilj vezan za košarku ovog leta je da se fokusiram na telo i spremim se za sledeću NBA sezonu", napisao je tada Kari u saopštenju za javnost.

Nije se preterano isticao u obrazlaganju zašto propušta Svetski kup 2019. godine na kome su Amerikanci svrgunti sa planetarnog prestola, ali je zato izašao u javnost posle debakla u Kini najavivši da će da igra u Tokiju.

"To je plan, sigurno. Da kucnem u drvo, samo da me povrede ili slične stvari ne ometu. Nikada nisam igrao na Olimpijskim igrama. Imam dva zlata sa planetarnih šampionata. Ali Olimpijske igre su iskustvo koje želim. Nadajmo se da ću ga osetiti sledeće godine", kao da je Kari u septembru 2019. godine predosetio da neće 2020. krenuti po dobrom.

Usledila je pandemija. Igre su pomerene sa 2020. na 2021. godinu. Kari je odigrao odličnu sezonu. Međutim nije mogao da izbegne zdravstvene probleme. A najivše muka mu je zadavala povreda repne kosti, pa je umesto u Tokio ovog leta krenuo na potpuni oporavak.

Amerikanci su i bez njega uzeli zlato.

"Nemam za čim da žalim. Igram golf, zabavljam se sa porodicom - to je lična stvar. Ali uvek vas 'svrbi' da na najvećoj sceni, poput Olimpijskih igara. Ali to jednostavno nije bila prava stvar i u pravo vreme za mene", rekao je Kari.

A da li će biti pravo vreme u Parizu kada će kari imati punih 36 godina...

"Stef je najbolji strelac u istoriji košarke. On će definitivno moći da pomogne timu na Olimpijskim igrama za tri godine", kratko ali jasno je po osvajanju olimpijskog zlata odgovorio Stiv Ker, trener Golden Stejta i pomoćnik u reprezentaciji.

Očigledno da još ima vremena da Kari se išlčani iz pomenutog društva u kojem su Tomas i ostali gore nabrojani...


tagovi

Stef KariAjzea TomasGolden Stejt Voriorskošarkaška reprezentacija SADOlimpijske igre

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara