Nenad Stefanović (Foto: fiba.basketball)
Nenad Stefanović (Foto: fiba.basketball)

Stefanović: Imali smo utakmicu u rukama, smatram da pripadamo Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 22:15

"Šteta što sjajnu organizaciju turnira nismo krunisali, ali to je sport. Idemo dalje", rekao je trener FMP-a posle poraza od Baken Bersa u finalu kvalifikacionog turnira za plasman u FIBA Ligu šampiona

Bolan poraz pretrpeli su košarkaši FMP-a. Baken Bersi su ih zaustavili pred vratima Lige šampiona. Izgubili su posle 45 minuta velike borbe u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu od iskusnog danskog tima - 82:88.

Uspeli su Panteri da istope i minus od 14 poena, bili u dobroj poziciji da ostvare trijumf, ali su u produžetku poklekli i san o Ligi šampiona je ugašen u poslednji čas. Trener Nenad Stefanović ističe da je ekipi nedostajalo koncetrancije.

Izabrane vesti

"To je što je. Čestitam ekipi iz danske na zasluženoj pobedi. Imali su više koncentracije u dužim intervalima i to je možda presudilo. Uz sve greške na oba kraja terena, šut za dva poen 21/56, gde su polovina bili ziceri ili poluziceri, imali smo utakmicu. Nedostajalo je malo koncentracije, ali dobro - to je sport. Nije nam bilo lako. Ne volim da pričam u napred i tražim alibi, ali bilo je problema. Imali smo utakmicu u svojim rukama, mogli smo da je dobijemo - nismo. Idemo dalje, čekaju nas još tri takmičenja i potrudićemo se da budemo sve bolji kako vreme bude odmicalo", rekao je Stefanović na konferenciji za medije.

Nedostajalo je sreće, ali i iskustva.

"Svi smo negde mladi i neiskusni. Oni imaju veće iskustvo na evrosceni. Čarls i Valniskas su igrali evropska takmičenja i Janković koji je sa nama od nedavno. Okrenuli smo utakmicu onako kako to inače radimo, čvrstinom, energiom, trčanjem. Treblo nam je vremen da se otkravimo, ali okrenili smo. Nedostajalo je i sreće. Potrošili smo dosta energije".

FMP ima pravo da borbu na evrosceni nastavi u FIBA Evropa kupu.

"Liga šampiona je bila želja. Smatramo da tu pripadamo. Nismo ove godine to obezbedili, ali nismo razmišljali o drugom takmičenju. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim ljudima koji su bili ovih pet dana uz nas. Podrška je bila super. Moram da čestitam igračima i stručnom štabu, pa i ljudima iz kluba. Bilo je još kandidata da dobiju domačinstvo, ogroman napor je napravljen i sve je bilo sjajno. Šteta je što to nismo to krunisali, možda iz prevelike želje".

Žal ostaje zbog sjajne igre u finišu treće i početkom odlučujuće četvrtine kada je FMP bio u velikom naletu i činilo se da bi mogao do pobede.

"Dolazili smo do situacija, šutnuli 15 lopti više nego oni. Kriterijum je za nijasnu drugačiji nego u ABA ligi. Na prodorima mora da bude baš faul da bi se sviralo. To nas je možda iznenadilo. Napravili smo faktički 21 razlike za par minuta, imali smo utakmicu".

Ekipu su poremetili i problemi lične prirode zbog kojih Paulijus Valinskas nije igrao protiv Opave.

"Valinskas je jutros došao. Sve i da smo hteli nešto, nije bilo vremena da se pripremi, jer je bez treninga bio od srede".

Ipak, sakupljeno je vredno iskustvo za nastavak sezone. FMP je odigrao osam utakmica na pripremama i još tri zvanične pred početak borbe u ABA ligi.

"Trebalo bi da znači. Ogroman je bio pritisak. Jako teško je igrati ove tri utakmice. Verujem da će značiti, da ćemo biti spremni za početak ABA lige. Čeka nas i specifičan raspored. Očekujem da budemo u dobrom stanju io spremni", zaključio je Stefanović.

Toni Kar (Foto: fiba.basketball)Toni Kar (Foto: fiba.basketball)

Junak pobede danskog tima Toni Kar (34 poena) kratko je izneo utiske.

"Sjajna utakmica. FMP je odličan tim. Odlično smo se spremili, trener je napravio sjajan plan. Izašli smo na teren, verovali u sebe i došli do pobede", rekao je iskusni košarkaš Bersa Toni Kar.

Trener Baken Bersa Andre Somer je govorio o amplitudama u igri njegovog tima i pohvalio protivnika.

"Puno oscilacija. Dobro smo počeli, ali smo imali mnogo uspona i padova. Dobili smo i izgubili po dva puta utakmicu. Nije nas ništa iznenadilo, videli smo kako su igrali sa Breoganom. Napravili smo određene promene i došli do trijumfa", izjavio je šef struke danskog šampiona.


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPNenad StefanovićFIBA Liga šampionaBaken Bers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara