"Stevan Jelovac"
"Stevan Jelovac"

Stevan Jelovac za MOZZART: San mi je da jednog dana sa Orlovima izađem na balkon ispred Skupštine

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.04.15. | 10:00

Došao je u Španiju posle turbulentne sezone u Lijetuvos Ritasu i prosto eksplodirao! Postao je najvažniji šraf u igri Saragose, namučio je brojne rivale, zbog čega je i postao jedan od najkorisnijih igrača u prvenstvu, čime je zavredneo pažnju srpske košarkaške javnosti...

Stevan Jelovac

Kako se početak Evropskog prvenstva bliži, tako u srpskim košarkaškim krugovima raste interesovanje za imenima kandidata koja će se naći na spisku Saše Đorđevića. Prošle godine selektor Orlova iznenadio nas je brojnim novajlijama, od kojih su neki uspeli da pronađu svoje mesto u avionu za Granadu i Madrid i dođu do zlata vrednog srebra, a ove godine lista debitanata mogla bi dodatno da se proširi. Jedan od kandidata koji se blistavim partijama u španskoj ENDESA ligi i dresu Saragose sve više nameće jeste i bivši krilni centar Mega Leksa i Crvene zvezde - Stevan Jelovac.

Izabrane vesti

Treći je najkorisniji košarkaš španskog prvenstva, sa prosečnim indeksom 16.1, sa 14 ubačenih poena po utakmici drugi je strelac lige, a zajedno sa Raškom Katićem čini gotovo nepremostivu prepreku za protivničke igrače. 
"Presrećan sam i jako zadovoljan u Španiji", započinje Jelovac priču za MOZZART Sport i u istom tonu nastavlja:
"Jako mi je prijala promena sredine, posebno jer mi se jako sviđa ovde. Čim sam došao obavio sam nekoliko razgovora sa trenerom, koji mi je odmah predočio kakva je situacija u timu i šta se generalno od mene očekuje. Ova liga mi više odgovara po stilu igre u odnosu na stil košarke koji se igra u Litvaniji".

Posle odlaska iz Srbije 2011. godine Jelovac je imao epizodne uloge u Turskoj i Italiji, gde je igrao za Antaliju i Juvekazertu. Ipak, pravu priliku dobio je u Lijetuvos Ritasu, sa kojim je igrao Evroligu, pa čak i bio gost Beograda u susretu sa Crvenom zvezdom. Ali, ni tu nije uspeo da prikaže svoj pun potencijal. 
"U Ritasu sam imao prvu evroligašku sezonu. Pored toga igrao sam i izuzetno jaku VTB ligu i bilo mi je potrebno vreme da se naviknem na nove uslove. Međutim, zbog ogromne konkurencije nisam ni igrao koliko sam očekivao, zato sam i odlučio da promenim sredinu".

Došao je u Španiju i prosto eksplodirao! Postao je najvažniji šraf u igri Saragose, namučio je brojne rivale, zbog čega je i postao jedan od najkorisnijih igrača u prvenstvu, a prošlog vikenda velikom Realu ubacio je čak 21 poen. Ipak, njega statistika nimalo ne zanima, već isključivo razmišlja o tome kako da popravi svoju igru.
"Trudim se da ne pratim statistiku, nebitno mi je da li ću ubaciti pet, deset ili dvadeset poena, želim samo da moj tim pobeđuje i trudim se da radim na sebi što više. Nalazimo se u situaciji da igramo jednu utakmicu nedeljno, zato svaki slobodni trenutak koristim da na sebi radim i unapređujem igru koliko god mogu", rekao je Jelovac, a potom otkrio i na čemu konkretno najviše radi:
"Dosta vremena provodim u teretani, jer smatram da mi je potrebno da radim na 'fizikalijama', individualno radim na driblingu i unapređenju leđne tehnike, dok se trudim i da na treninzima budem još aktivniji u situacijama 'pet na pet'. Generalno, uvek treba raditi na sebi i smatram da mogu mnogo bolje od ovog". 

Uz kompletan trud koji 25-godišnji Novosađanin i njegovi saigrači ulažu, rezultati nisu adekvatni. Saragosa se trenutno nalazi na deobi osme pozicije zajedno sa Gran Kanarijom, poslednje koje vodi u plej-of. 
"Imali smo zaista težak raspored, zgusnut dosta, pa smo ispustili neke pobede koje nikako nismo smeli. Tako to ide u španskoj ligi, koja je jednostavno toliko jaka da svako svakog može da pobedi. Trenutno se 'jurimo' sa Gran Kanarijom, a do kraja ligaškog dela ostalo nam je još sedam kola. Svi u klubu se nadamo da ćemo uspeti da obezbedimo mesto u plej-ofu i borimo se sa najjačim ekipama".

MEGA LEKS JE NAJBOLJI KLUB ZA MLADE IGRAČE!

Jelovac iz vremena dok je igrao za Megu

Malo ko zna da je Stevan Jelovac kao golobradi mladić davne 2008. godine trenirao u Partizanu, a svoje prve korake u seniorskom pogonu napravio je u Vizuri, odnosno preteči sadašnjeg Mega Leksa. Kasnije je i nastupao za Megu, u kojoj je dobrim igrama skrenuo pažnju na Crvenu zvezdu. Međutim, posle samo sedam meseci u crveno-belom dresu, novembra 2010. godine napustio je Mali Kalemegdan i odradio još jednu sezonu u Megi. Bez obzira na turbulentne periode u njegovoj karijeri, vreme provedeno u Srbiji pamti samo po najboljem.
"Iskustvo koje nosim iz Srbije je ogromno. Prvo iz Partizana, potom i iz Crvene zvezde, ali najviše dok sam nosio dres Mega Leksa. Tu sam proveo prelepe godine i zahvalan sam svima u klubu za sve što su učinili za mene. Bez sumnje Mega je najbolji klub za razvoj mladih igrača i mnogo je pomogao mnogim mladim košarkašima da se afirmišu. Pogledajte samo šta su u klubu uradili sa Bobanom Marjanovićem. Da nije bilo predanog rada trenera u Megi, pitanje je da li bi došao u Zvezdu i postao najbolji igrač Evrope. Za Megu me zaista vežu samo lepe uspomene". 

Otišli smo još malo dalje u prošlost i pitali Stevana da nam govori o svojim košarkaškim počecima. Odgovor nas je malo iznenadio.
"Iskreno, nisam ni znao da ću se posvetiti košarci. Odnosno, nisam razmišljao o tome, takvo je vreme bilo. Rat, 1999. godina, ja sam tada imao devet-deset godina, ali u međuvremenu sam zavoleo košarku jako. Ubrzo sam počeo i da treniram u novosadskoj školi košarke Sport Ki, a kasnije sam otišao u Partizan i tako je sve počelo".

Vratili smo se malo na sadašnjost i partijama koje pruža u dresu Saragose. Ova sezona mogla bi da bude topla preporuka za povratak u Evroligu. Interesovalo nas je kakvi su mu naredni planovi? 
"Bez sumnje cilj mi je Evroliga. Prošle sezone u Lijetuvos Ritasu bio je to veliki izazov za mene, ali jasno je da mi je želja da ponovo budem u eliti. Naravno, ne razmišljam sada o tome previše, fokusiran sam maksimalno na sezonu u Saragosi i želim da ispunimo zacrtane ciljeve".

Neposredno po dolasku u Saragosu, klub je pojačao još jedan bivši igrač Crvene zvezde - Raško Katić, koji je na severoistok Španije stigao kao srebrni reprezentativac Srbije. Zanimalo nas je koliko je Stevanu pomoglo iskustvo daleko starijeg kolege pomoglo da unapredi svoju igru?
"Prvo sam ja pomogao njemu, pošto sam ja prvi došao u klub, a potom on. Trebalo mu je malo vremena da se navikne na novu sredinu, a tu sam se našao ja, a-ha-ha. Šalim se malo, naravno. Raško je jedan odličan čovek, sjajan saigrač, a njegovo iskustvo i sve što je mogao da podeli sa mnom mnogo mi je značilo. Posebno je tako kada dolaziš u ligu kakva je španska, gde je sve drugačije od onoga na šta ste imali priliku da vidite". 

REPREZENTACIJA? ZA SRBIJU SAM UVEK TU!

Doček za srpske košarkaše posle srebra u Madridu

S obzirom na to kako igraš, ne bi bilo čudo da se nađeš na spisku Saše Đorđevića. Do sada nisi imao priliku da se nađeš u reprezentativnoj akciji, da li si razmišljao o tome malo?
"Lagao bih kada bih rekao da nisam. Ja sam za svoju zemlju uvek tu i selektoru ću uvek biti na raspolaganju. Ako na kraju sezone budem dobio poziv biću presrećan, ako ne to će biti samo dodatni podsticaj za mene da radim i treniram još jače, kako bih jednog dana ispunio san. Tu sam, ja ću strpljivo čekati, a sve je na selektoru, ali i meni, da pokažem da vredim. Ako poziv ne dođe, već imam isplanirano leto, kako ću trenirati".

Poznato je da Saša ima običaj da lično, ili bar putem svojih saradnika, posmatra partije budućih kandidata. Da li si imao bilo kakav kontakt sa njima?
"Za sada nismo imali nikakav kontakt, ali videćemo šta će biti u budućnosti".

Da li ti je Raško možda pričao o njegovim avanturama sa reprezentacijom?
"Naravno da jeste, posebno o prošloj godini, kada smo bili drugi, o meču sa Amerima... Pričao mi je o tome kolika je čast naći se na jednoj takvoj smotri, gde predstavljaš naciju i boriš se za boje jedne zemlje. Posebno je bio oduševljen atmosferom koja je nastala onog trenutka kada su igrači izašli na čuveni balkon! Ja sam jako ponosan na njega što je bio tamo i što je mogao da oseti tako nešto". 

Da li ti sanjaš da jednog dana izađeš pred nekoliko desetina hiljada ljudi i slaviš veliki uspeh nacionalnog tima?
"Naravno, to je san svakog igrača, pa i moj. Ali polako, ima vremena za to..."

Kako provodiš slobodno vreme u Saragosi?
"Tu su mi roditelji često, pa sa njima provodim dosta vremena. Često mi dolazi devojka, a grad je jako lep, tako da ima dosta toga da se vidi i radi".

Da li dolaziš u Srbiju?
"Ove sezone nisam dolazio uopšte. Nisam imao mnogo slobodnog vremena zbog klupskih obaveza, ali planiram da dođem tamo oko juna", zaključio je Stevan Jelovac.

Biće Saša Đorđević na slatkim mukama...

(FOTO: MN Press)


tagovi

Stevan JelovacSrbijakošarkaška reprezentacija SrbijeKK SaragosaENDESA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara