Ivan Velić (©Mornar/Media Pro)
Ivan Velić (©Mornar/Media Pro)

Sudar davljenika: Markota debituje za Cibonu, Primorska traži prvi trijumf

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.11.20. | 13:34

Zadar čeka Split u velikom lokalnom derbiju

Druga pobeda u nizu za Cibonu ili prvenac za Primorsku?

To je najvažnije pitanje uoči sudara davljenika u prvoj utakmici dana na programu Jadranske lige za nedelju. Utakmica će, kako je i očekivano, biti odigrana bez prisustva publike.

Izabrane vesti

Cibona susret dočekuje pojačana za ogromno iskustvo Damira Markote koji se priključio treninzima posle samoizolacije i debitovaće već protiv Primoreske. Trener Vukova Ivan Velić već najavljuje da će iskusni centar biti u optimalnom stanju za dve do tri sedmice.

“Imam osećaj da se stvara slika kao da su bodovi već upisani, ali ja nisam saglasan s tim. Moramo da budemo maksimalno fokusirani i koncentrisani, biti u meču svih 40 minuta. To je jedini recept. Ako budemo imali takav pristup, onda možemo da se nadamo još jednoj pobedi. Ekipa Kopra je dosad bez pobede i moramo sve da uradimo da tako i ostane“, opominje Velić pre utakmice i dodaje:

“Oni su sa svima dosad igrali egal utakmicu nekih dvadesetak minuta, da bi na kraju upisali poraze iz prostog razloga što nemaju širinu rostera. Treba da budemo maksimalno oprezni, da gledamo sebe i svoju igru, da potvrdimo pobedu iz Novog Mesta i dođemo do svog drugog trijumfa u ABA ligi“.

Dok šef stručnog štaba opominje svoje izabranike, kapiten Roko Prkačin najavljuje juriš na drugu pobedu u nizu.

“Primorska je dobra prilika da dođemo do još jedne pobede. Znamo o kakvim je igračima reč i kako funkcionišu. Markota je došao i mislim da će nam mnogo pomoći u dvoboju s njima, dići će kvalitet ekipe. Daje nam širinu u prostoru i dubini. Uklopio se odmah i baš nam je gušt s njim igrati. Šteta je što taj njegov debi neće moći da podrži i publika, ali nadam se da će se ubrzo ukinuti i ta mera. Ne krijem da žarko želimo još jednu pobedu, u nekom smo pozitivnom zanosu posle Krke i zato ćemo da grizemo do poslednje sekunde kako bismo slavili”.

Primorska je posle još jednog leta prepunog neizvesnosti ipak uspela da se obezbedi finansijski da započne ligu. Međutim, trener Andrej Žakelj mora da radi sa skraćenim rosterom i bez previše kvalitetnih igrača…

“Opet nas čeka teška utamica protiv ekipe koja iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. U prošlom kolu su stigli i do pobede. Cibona je ekipa vredna poštovanja. Mi smo se potrudili da se maksimalno spremimo za ovaj meč”, izjavio je Žakelj.

Prošlogodišnji susret ovih timova u Domu Dražena Petrovića Cibona je dobila sa tesnih 80:78. Ipak, ne treba zaboraviti da je Primorska u seriji od tri poraza u svim takmičenjima i da u istim redovno dozvoljava bar 84 poena…

Veliki derbi Dalmacije odigraće Zadar i Spilt u dvorani Krešimir Ćosić od 21 čas. Biće ovo prvi susret ovih timova u ABA ligi još od 2013. godine. Obe ekipe posle uvodna četiri kola imaju samo po jednu pobedu. S tim što je Zadar u nešto boljem momentu jer je slavio na gostovanju Primorskoj, dok je Split tesno poražen od Igokee.

Tradicija je u ovom susretu apsolutno na strani domaćina koji je u seriji od čak deset pobeda u Jadranskoj ligi nad Splitom! Gosti su poslednji put slavili u regionalnom takmičenju još 2004. godine. U ovom susretu gledaćemo zanimljiv okršaj Domagoja Vukovića i Marka Lukovića koji su od početka sezone u dobroj formi. Vuković je bio drugi strelac Zadra u pobedi nad Primorskom, dok je Luković bio u istoj poziciji u onom porazu od Igokee. Vuković je drugi strelac Zadra ove sezone iza Dominika Mavre sa gotovo 12 poena u proseku. S druge strane Luković je daleko najbolji strelac Splita sa 14 poena po meču.

ABA LIGA - 5. KOLO

Subota

Mornar - Mega 80:73

/Gebrijel 24 - Petrušev 29/

Igokea - Partizan 90:84 (79:79)

/Karmajkl 27 - Gordić 19/

Nedelja

17.00: (1,85) Cibona (hendikep -17.5) Primorska (1,85)

19.00: (1,70) Cedevita Olimpija (14,5) Budućnost (2,30)

21.00: (1,25) Zadar (17,0) Split (2,30)

Ponedeljak

18.00: Crvena zvezda - Krka

21.00: FMP - Borac



tagovi

CibonaZadarSplitPrimorskaDamir MarkotaRoko PrkačinMarko Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara