Nenad Stefanović i Marko Marinović (Foto: Borac/Dusko Radisic; MN Press)
Nenad Stefanović i Marko Marinović (Foto: Borac/Dusko Radisic; MN Press)

Sudar najmlađih trenera ABA lige: Stefanovića brinu šuteri Borca, Marinović optimističan

Vreme čitanja: 7min | pet. 18.02.22. | 09:02

Žreb je u prvoj rundi završnice Kupa Radivoja Koraća spojio rivale iz Jadranske lige

FMP i Borac su na žrebu za završnicu Kup Radivoja Koraća izvukli najkraće slamke - sudariće se već na prvom koraku ka Žućkovoj levici. Dosadašnji tok sezone, kao i prethodna utakmica ovih rivala ukazuju da nas u sportskom centru Čair očekuje sjajna košarkaška predstava, ali jedan član ABA lige će morati da se pomiri sa ranom eliminacijom (18.00).

Primarni cilj timova iz Železnika i Čačka na startu sezone bio je opstanak u Jadranskoj ligi. Prevazišli su očekivanja. FMP je šesti na tabeli regionalnog prvenstva sa 10 pobeda i osam poraza, dok je Borac posle tri trijumfa na poslednja četiri susreta došao do učinka 7-11 i udaljio se od opasne zone.

Izabrane vesti

Za razliku od tima sa grada na Moravi, Panteri su nanizali šest poraza, redom padali u duelima sa Crvenom zvezdom (74:98), Mornarom (78:82), Megom Mozzart (79:86), Igokeom (61:73), Zadrom (80:83), dok su minulog vikenda vodili veliku borbu sa ekipom Partizana, da bi u poslednjim minutima ostali bez podviga zahvaljujući minijaturama plejmejkera crno-belih Dalasa Mura (80:86).

Trener FMP-a Nenad Stefanović govorio je za Mozzart Sport uoči završnice Kupa Radivoja Koraća, a najpre se osvrnuo na seriju negativnih rezultata. Kako ističe, pauza od gotovo mesec dana i problemi sa virusom korona ostavili su danak.

"Čitava polusezona je bila fantastična. Usledila je velika pauza od mesec dana, a nismo mogli čak ni prijateljske utakmice da igramo jer je dosta timova iz KLS-a sa kojima smo želeli da odigramo mečeve imalo problema sa korona virusom. Onda ste u situaciji da sedam dana pripremate utakmicu, a ne znate da li ćete igrati i to je veoma nezgodno i mentalno i fizički. To je ostavilo posledice, ali i kada smo se vratili, osim utakmice sa Igokeom, mi smo u svakom meču bili konkurentni. Utakmice su bile na jednu loptu, brzo smo se resetovali, ali je definitivno pauza ostavila traga", rekao je Stefanović za Mozzart Sport.

Iako njegovi puleni nisu uspeli da nadigraju Zadar i Partizan, primetan je ozbiljan napredak u odnosu na duel sa Igokeom - prvi koji je FMP odigrao bez pomoći Gereta Nevelsa. Amerikanac se ozbiljno povredio tokom utakmice sa Megom Mozzart (luksacija karpalnih kostiju šake), ali je utisak da se ekipa najmlađeg trenera u ABA ligi polako navikava na život bez jednog od najboljih igrača.

"Utakmica protiv Zadra nam je pokazala već da je ekipa veoma dobro reagovala na primedbe i sugestije koje smo imali nakon utakmice sa Igokeom. Utakmica sa Partizanom nam je sigurno dobra motivacija. Kada igrate sa jednom takvom ekipom utakmicu na jednu loptu, sigurno da nam to daje veru i samopouzdanje, kao i momenat da smo bili konkurentni sa jednom od najboljih ekipa u regionu. To nam znači za sve naredne utakmice, ne samo za Kup".

Detalj sa prve utakmice između Borca i FMP-a ove sezone (Foto: Borac/Dusko Radisic)Detalj sa prve utakmice između Borca i FMP-a ove sezone (Foto: Borac/Dusko Radisic)

Iako su FMP i Borac u prethodnom periodu zamenili uloge u ABA ligi, nema sumnje da nas u Nišu očekuje neizvesna utakmica od prvog do poslednjeg minuta. To najbolje dokazuje prethodni i jedini zvanični duel ovih timova u tekućoj sezoni, koji je sastav iz Železnika dobio u dvorani kraj Morave rezultatom 80:77. Čačani su daleko bolje otvorili meč, bili u prednosti sve do poslednjih nekoliko minuta, kada su Panteri pokazali da poseduju snažan karakter i velikim preokretom došli do celog plena u Šumadiji. Tada je Stefanović ipak mogao da računa na Nevelsa.

"On je u prvoj utakmici statistički napravio prevagu, ali je prevashodno naša klupa napravila razliku. Veoma loše smo otvorili utakmicu, a ulazak sa klupe Vujičića, Nevelsa, Nerandžića, Stepanovića i Pavićevića je okrenuo meč u našu korist. To je naša najveća snaga – timski kvalitet. Imamo više lidera i uvek će neko iskočiti. Sigurno je da će Nevels nedostajati, ali je timski sport takav i ne treba da zavisi od jednog igrača. Svako nam je veoma važan i svako daje veliki doprinos, ali sa druge strane to je sastavni deo trenerskog posla - da ne kukamo već da se prilagođavamo i pronalazimo druga rešenja i opcije. Teži deo, ali je to i zanimljivo".

18.00: (1,55) FMP (14,5) Borac (2,70)

Ne mogu u Železniku biti zadvoljni ishodom žreba, ali Stefanović ističe da su očekivanja ista ko god je na drugoj strani parketa - borbenost, želja i odbrana moraju budu na najvišem nivou. Nada se prolasku u polufinale, ali je svestan da njegovu ekipu čeka težak zadatak.

"Borac igra izvanredno u poslednje vreme i na domaćem terenu i u gostima. Jedan razlog za to je jer se veoma dobro poznaju i dugo su na okupu, drugi je što Marko Marinović radi odličan posao, a treće je što su se kompletirali. Borac je tim koji je prepoznatljiv po šutu za tri poena, imaju veliki napadački talenat i to su neki ciljevi – da obratimo pažnju na njihove šutere za tri poena, a skoro svi su dobri šuteri".

Marinović neće moći da računa na iskusnog Savu Lešića, koji je početkom februara doživeo tešku povredu kolena tokom meča sa Partizanom. Trener FMP-a ipak napominje da je Borac ušao u seriju dobrih rezultata jer je povratkom Radovana Đokovića i Uroša Čarapića kompletirao spoljnu liniju koja je postala najveći kvalitet ekipe.

"Trenera retko kada neko pita da li mu neko nedostaje, ali Borac je gotovo celu sezonu bio bez nekoliko igrača. Sada su ostali bez Save Lešića što je veliki hendikep, ali imaju mnogo veći broj igrača na raspolaganju u spoljnoj liniji nego što je to bio slučaj u prvom delu sezone što se vidi po njihovoj igri na obe strane terena".

FMP je u tri navrata osvojio Žućkovu levicu, ali poslednji put još 2007. godine. Stefanović napominje da su na kup takmičenjima iznenađenja uvek moguća.

"Kup je specifično takmičenje koje zaista svima daje šansu da dođu do trofeja, ali ne mogu da kažem podjednaku. Svedoci smo da su u prošlosti i druge ekipe osvajale takmičenje, iako uglavnom pripada večitima, ali bilo je i iznenađenja. Sigurno je da je Kup jedno od retkih takmičenja gde u tri dana možete da dođete do trofeja što je veliko blago za svaki tim. Ne mogu stvarno da dajem neke prognoze, ali verujem da svi odlaze u Niš da osvoje trofej", zaključio je najmlađi trener ABA lige Nenad Stefanović.

Borac je u Niš došao u dobrom raspoloženju, osokoljen pobedom u 20. kolu ABA lige protiv Studentskog centra (89:80). Taj trijumf, kao i nedavni uspesi u okršajima sa Megom Mozzart (91:85) i Zadrom (79:73), daju za pravo Čačanima da se nadaju dobrom rezultatu u gradu na Nišavi. Takođe, svi igrači osim Lešića su ponovo u stroju, pa je Borac gotovo kompletan pred četvrtfinalnu utakmicu.

Strateg Čačana Marinović poručio je da njegov tim nije bez šanse u četvrtfinalnom duelu.

"Posle izuzetno važne utakmice sa Studentskim centrom, koju smo igrali u ponedeljak, odmah smo se fokusirali na meč Kupa Radivoja Koraća protiv FMP-a. Nismo imali mnogo vremena na raspolaganju za pripremu susreta, ali bez obzira na to, smatram da Borac ima solidne šanse u Nišu. Osim Save Lešića, svi ostali košarkaši su na raspolaganju i sposobni su da igraju, tako da ćemo u skoro punoj snazi izaći na megdan rivalu. Zbog svega što sam rekao, očekujem jednu dobru utakmicu", rekao je Marinović.

Uroš Čarapić veruje da Borac može da parira FMP-u, što je već pokazao ove takmičarske godine.

"Već smo imali priliku ove sezone da igramo protiv FMP-a u okviru ABA lige. Iako nas je pobedila, smatram da je to ekipa kojoj možemo da pariramo, što smo pokazali u Čačku. Verujem da će utakmica biti neizvesna i veoma interesantna za gledanje. Ukoliko uspemo da slavimo, a smatram da smo sposobni da to učinimo, najverovatnije idemo u polufinale Kupa na Partizan, verovatno po prvi put u istoriji", kazao je Čarapić.

Radovan Đoković, najnoviji reprezentativac Srbije iz redova Borca, ističe želju da tim zaigra u polufinalu Kupa Radivoja Koraća.

"U tim smo se nedavno vratili Uroš Čarapić i ja, tako da smo gotovo kompletni pred Kup Radivoja Koraća. Doduše, bićemo bez pomoći Save Lešića, koji je jedan od naših najvažnijih igrača u rotaciji. Verujem da smo spremni za utakmicu sa FMP-om, iako nam je malo vremena bilo na raspolaganju zbog obaveza u ABA ligi. Što se tiče narednog rivala, reč je o odličnom timu, što je pokazao ove sezone. Naši bivši saigrači, Nenad Nerandžić i Brajs Džons su među nosiocima igre ekipe iz Železnika, tako da se dobro poznajemo. Igrali smo protiv njih u pripremnom periodu, ali i zvaničnu utakmicu u ligi, tako da nema mnogo nepoznanica. Naravno, idemo na Kup da probamo da pobedimo. A ako budemo odigrali najbolje što znamo, verujem da možemo do polufinala“, smatra Đoković.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

18.00: (1,55) FMP (14,5) Borac (2,70)

21.00: (1,85) Partizan (hen -42,5) Borac Zemun (1,85)

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda - Mega Mozzart

21.00: FMP / Borac Čačak - Partizan / Borac Zemun

FINALE

20. februar, 21.00

Pišu: Đurđe MEČANIN i Nikola MILORADOVIĆ



tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.FMP ŽeleznikKK Borac ČačakNenad StefanovićMarko MarinovićRadovan ĐokovićUroš Čarapić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara