Foto: FIBA
Foto: FIBA

Sve za jednu, jedna za sve!

Vreme čitanja: 6min | ned. 27.06.21. | 17:03

Košarkašice Srbije se večeras sa Francuskom bore za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu

Srpske košarkašice su u Valensiji i Francuskoj branile bronzanu medalju sa minule kontinentalne smotre. Podigle su lestvicu i izborile plasman u finale, gde ih čeka okršaj sa prvim favoritom turnira: Francuskom (21.00). Pokazale su izabranice Marine Maljković da se nikada ne predaju, da su spremne da ostave i poslednju kap znoja na parketu, a kao najveća snaga naše selekcije istakao se sjajan timski duh. Atmosfera u srpskoj svlačionici je na najvišem mogućem nivou, svaka igračica je dosad dala svoj doprinos, pa će za pobedu protiv snažnih Francuskinja biti potreban još jedan kvalitetan timski nastup. Nacija je već ponosna, a nema sumnje da će Sonja, Saša, Nevena, Jelena, Dajana, Aleksandra, Ivon, Ana, Maja, Maša, Anđela i Tina učiniti sve da naprave podvig i u borbi za zlato.

21.00: (1,30) Francuska (Ž) (16,0) Srbija (Ž) (3,90)

Izabrane vesti

Dokazala je Francuska da je sa razlogom na šampionat došla kao glavni kandidat za najsjajnije odličje. Dobila je svakog rivala dvocifrenom razlikom i u dominantnom maniru stigla do poslednjeg stepenika. Zato će naše igračice od prvog do poslednjeg minuta morati da odigraju sa maksimalnom koncentracijom i visokim nivoom energije.

Kao jedan od najvećih aduta Srbije dosad se pokazala dugačka klupa. Marina Maljković je uglavnom ukazivala šansu svim reprezentativkama, što je dovelo do toga da rezervne igračice postižu 35,2 poena u proseku po meču.

Biće još jednom potrebno da pored najboljih reprezentativki svoj doprinos daju i košarkašice koje se donekle ostale u senci lidera ove selekcije na kontinentalnoj smotri poput Sonje Vasić, Jelene Bruks, Ivon Anderson i Nevene Jovanović.

Ipak, da bi se savladala moćna i iskusna Francuska, još jednom će Vasićeva morati da povuče, kao što je to dosad radila na svakom meču. Protiv Italije je bila ubedljivo najzaslužnija za trijumf, na svojim leđima je izborila produžetak, a potom u dodatnih pet minuta dotukla Italijanke i susret okončala sa 27 poena, 13 skokova i sedam asistencija. Impresivna partija, koja je pokazala da Srbija u svakom trenutku može da se osloni na 32-godišnju krilnu košarkašicu.

Protiv Grčke je odmorila, iskoristila činjenicu da protivnik nije dorastao našoj selekciji, a onda je protiv Crne Gore doprinela sa 12 poena. Usledio je susret sa domaćinom turnira - Španijom. Ponovo je bila najbolja kada je bilo najteže, susret je okončala sa 19 poena i uz Ivon Anderson i Nevenu Jovanović bila jedna od najzaslužnijih za istorijski trijumf.

Svesne su bile Belgijanke da im od Sonje preti velika opasnost, ali nisu uspele u potpunosti da je zaustave. Možda nije pružila partiju kao protiv Italije ili Španije, ali je ponovo bila među najzaslužnijim igračicama za veliku pobedu. U finišu je postigla jako važne poene, na kraju je sa 16 poena bila najefikasnija u pobedničkom sastavu. Sonja Vasić je nesumnjivo najveći adut Srbije pred veliko finale, jasno je da će još jednom odigrati na potrebnom nivou i da će Francuskinjama svojim prodorima, pravim rešenjima i borbenošću zadavati migrenozne glavobolje.

Kada je potrebno pogoditi važan šut, Nevena Jovanović je pokazala da je spremna da preuzme odgovornost. Da dalekometnim hicem demorališe protivnika i Srbiji trasira put ka pobedi. Trojkom u poslednjem minutu je stavila tačku na duel sa Španijom, dok je i protiv Belgije pogodila dva jako važna puta van linije 6,75 u poslednjoj četvrtini. Pritom je pokazala veliku svestranost, kao i da je strašan borac, što se najbolje videlo u duelu sa Špankinjama, kada je pored 15 poena uspela da uhvati i 10 skokova, iako kao bek ne spada u red viših košarkašica na parketu.

Da bi se ostvarile najveće pobede, jasno je i da kapiten reprezentacije morao da postavi primer ostalim igračicama. Tako je Jelena Bruks i ovoga puta ostavila svoj pečat na kontinentalnoj smotri. Pokazala je da je pravi lider ove generacije, da je spremna da "uprlja ruke" i učini sve što je potrebno da Srbija slavi. Tako je u polufinalu stala na put najboljoj košarkašici turnira Emi Meseman, koja je do duela sa krilnim centrom naše reprezentacije postizala 23,8 poena po meču. Pored sjajne Bruks, koja je imala i veliku pomoć u odličnoj Tini Krajišnik, uspela je da ubaci svega osam, što je otvorilo vrata našoj reprezentaciji ka trijumfu, kroz koja je na kraju i prošla.

Ivon Anderson je na najbolji mogući način pokazala da zaslužuje mesto u državnom timu Srbije. Dovedena je da bi pravila razliku, a dokazala je svojim nastupima i zalaganjem da itekako oseća težinu i značaj srpskog grba na svojim grudima. Oduševila je čitavu naciju svojim igrama, ali pevanjem državne himne. Na terenu je bila neuhvatljiva za protivnice, svojom zaraznom energijom se uvlačila pod kožu protivnicama, dokazala je da je spremna da preuzme odgovornost u svakom trenutku i da selektorka Maljković uvek može da se osloni na nju. Dosad je u proseku beležila 13,2 poena po nastupu, iako protiv Španije nije uspevala da pronađe prepoznatljivi ritam, zablistala je kada je bilo najpotrebnije i važnom trojkom pomogla Srbiji da dođe do prve pobede nad Špankinjama od osamostaljenja države. Protiv Francuske će nam još jednom biti potrebno njeno najbolje izdanje, a nema sumnje da će učiniti sve da se sa svojim drugaricama popne na krov Starog kontinenta.

Aleksandra Crvendakić je na kontinentalnoj smotri svima stavila do znanja da je spremna da posle Olimpijskih igara preuzme ulogu lidera u državnom timu. Očekuje se da posle turnira u Tokiju nekoliko najiskusnijih košarkašica srpske selekcije okonča svoju reprezentativnu karijeru. Posle nekoliko sjajnih izdanja košarkašice Asvela mogu mirne glave da joj predaju štafetu, jer Srbija ostaje u dobrim rukama.

Protiv Grčke je odigrala krajnje rutinski i susret okončala sa 13 poena. Impresionira podatak da je pogodila sve šuteve iz igre (5/5 za dva i 1/1 za tri), kao i da je na terenu provela svega devet minuta! Ponovo je protiv Belgije pokazala svoje sjajne napadačke sposobnosti. Pružila je u polufinalu najbolju partiju na turniru i za 20 minuta upisala 15 poena. Pritom je šutirala nepogrešivo sa linije penala (4/4), dok je iz igre promašila tek dva šuta (5/7, jedan iz jako teške pozicije na isteku napada posle ofanzivnog skoka). Igra sa puno rezona, pametno bira šuteve i pronalazi najbolja rešenja na protivničkoj polovini - takvo njeno izdanje će selekciji Marine Maljković biti izuzetno potrebno i protiv Francuske.

Ne smemo zaboraviti ni Anu Dabović, koja je u dresu reprezentacije pružala partije za pamćenje. Tako je pre šest godina upravo u finalu Evropskog prvenstva i to baš protiv Francuske postigla čak 25 poena! Iako je ove godine ostala u senci, u borbi za zlato bi iz nje mogla da izađe i da ključan doprinos u susretu sa Francuskinjama, koje je bez sumnje posle borbe za zlato 2015. godine posećivala i u noćnim morama. Mogla bi Dabovićeva da bude Srbijin faktor iznenađenja na poslednjem koraku ka tituli, pa je jasno da selekciji Francuske preti opasnost sa svih strana.

Neka bude neizvesno protiv Francuske, jer takve okolnosti izvalače najbolje iz naših lavica. U tesnim završnicama su na kolena bacile Italijanke, Špankinje i Belgijanke. Dokazale su da poput Novaka Đokovića srpski sportisti i sportistkinje imaju neverovatnu mentalnu snagu i da pritisak koriste kao gorivo. I kao što reče Tina Krajišnik: "Da se vreme u Valensiji upamti po pobedama, uspehu i pesmama".



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeKSSEvropsko prvenstvoMarina MaljkovićSonja VasićJelena BruksNevena JovanovićAleksandra CrvendakićIvon AndersonAna DabovićSaša ČađoDajana ButulijaTina Krajišnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara