Hanter Hejl (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Hanter Hejl (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Tako to radi najbolji strelac lige: Hejl zapalio mrežicu u poslednjoj četvrtini, Boldvin pogurao Borac Mozzart na prag opstanka

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.04.23. | 19:44

Sjajna rola Diantea Boldvina tokom uvodne tri četvrtine, važni minuti Đorđa Gagića i Save Lešića, Čačani u Domžalama mogu da osiguraju novu sezonu u elitnom regionalnom takmičenju

Prvi korak je napravljen, ostao je još jedan do sigurnog opstanka u Jadranskoj ligi! Košarkaši Borca Mozzart pobedili su Helios u prvoj utakmici baraža rezultatom 96:78 (28:19, 29:23, 19:24, 20:12) i sada im je potreban još samo jedan trijumf kako bi i naredne jeseni bili članovi elitnog regionalnog društva.

Helios je ravnoravan takmaca bio nešto više od deset minuta u trećoj deonici, kada je prednost domaćina pala sa 22 iz drugog kvartala na samo pet pred odlučujući desetominutni period, kada su izabranici Dejana Mijatovića pokazali zašto apsolutno zaslužuju da i naredne sezone igraju sa najboljim klubovima bivše Jugoslavije! Borac Mozzart je odigrao strahovitu odbranu čime je Helios sveo na samo osam poena do pred sam kraj utakmice, a serija 20:4 vratila je maksimalnih 22 razlike posle čega su gosti na kraju delimično ublažili poraz.

Izabrane vesti

Presudni faktor poslednje četvrtine bio je zvanično najbolji strelac lige Hanter Hejl! Vedeta čačanskog kluba primila je uoči susreta prestižnu nagradu, a onda posle nešto tišeg izdanja u uvodnih 30 minuta potpuno eksplodirao i na kraju dao Borcu Mozzart pobedu koja je dovodi u sjajan položaj pred drugi meč u petak. Levoruki šuter se potpuno raspucao i ubacio 11 od 20 timskih poena, od čega tri trojke čime je kumovao jednoj od najvažnijih pobeda u sezoni.

Hejl je susret završio sa 25 poena i pet trojki (9/17 iz igre, 5/8 za tri), te šest asistencija i po dva skoka i ukradene lopte za indeks 24. Rame uz rame sa Hejlom bio je odlično raspoloženi Diante Boldvin koji je nosio Borac Mozzart tokom uvodne tri čevrtine. Boldvin je takođe ubacio 25 poena uz četiri dalekometna hica (10/19 iz igre, 4/9 za tri), a imao je još četiri završna dodavanja i tri uhvaćene lopte, uz dve “krađe“ i koeficijent 27!

Iako je američki tandem dominirao utakmicom, važne minute ekipi su dali Đorđe Gagić i Savo Lešić. Gagić je uz 16 poena imao, devet skokova i indeks korisnosti 26, s tim što je u poslednja tri i po minuta imao dao nekoliko bitnih koševa, uz uhvaćene lopte i blokade čime je sprečen eventualni novi zalet gostiju. Lešić je ponovo bio jedan od najvažnijih ljudi Borca Mozzart na skoku i uz 10 poena uzeo je 14 lopti, od čega sedam u protivničkom reketu! Izvukao je takođe i sedam faulova, ubedljivo najviše u oba tima, pa je tako imao indeks 23.

Pored toga što su odradili važan posao u odbrani i dugo držali protivnika na dovoljno velikoj distanci i naterao ga na čak 21 izgubljenu loptu, Borac Mozzart je nadigrao slovenački sastav u svim drugim parametrima. Tu se, uostalom, vidi kolika je razlika između dva ranga ABA lige, jer ekipa iz Domžala veći deo susreta nije mogla ozbiljnije da parira Čačanima. Kod Heliosa Ostin Luk imao je 14 poena i sedam asistencija, uz pet izgubljenih lopti, Niko Bačvić je ubacio 13, Blaž Mahkovic 12, a tandem Mirtić – Buljević po 11 poena, uz pet i sedam skokova. 

Druga utakmica baraža igra se u petak od 20 časova u Sloveniji.

ABA LIGA - BARAŽ

Utorak:

18.00: Borac Mozzart - Helios

Petak:

20.00: Helios - Borac Mozzart

2. maj, eventualna majstorica:

18.00: Borac Mozzart - Helios



tagovi

KK Borac ČačakBorac MozzartHanter HejlDijante BoldvinHeliosABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara