Gabrijel Dek protiv Zeka Ledeja (©Starsport)
Gabrijel Dek protiv Zeka Ledeja (©Starsport)

Takve rivale svi mrze, ali koliko je zaista opasan Gabrijel Dek?

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.05.23. | 11:03

Koševa u ruci mu ne manjka, ali zanimljivo je da je samo na jednoj od četiri utakmice sa Partizan Mozzart Betom njegov tim bio u plusu dok je on bio na terenu

Milenko Tepić je bio konkretan kada je rekao: Matijas Lesor je značajniji za igru Partizan Mozzart Beta, negoli još jedan povratnik na parket Gabrijel Dek za madridski Real. Što verovatno i jeste tačno, s obzirom da crno-beli bez Lesora nisu mogli da zaustave Valtera Tavaresa, ali svima je još u glavi prvi meč plej-of serije četvrtfinala Evrolige kada 221 centimetara visokog centra Kraljevskog kluba nije išlo, pa se Argentinac isprsio i Partizanu ubacio čak 24 poena, uz šut za dva 8/8 i čak osam skokova.

Podatak koji deluje zastrašujuće, međutim, da li je Dek zaista presudan faktor?

Izabrane vesti

Zanimljiv je naime statistički podatak da je Real u pet dosadašnjih duela sa beogradskim klubom samo na tom prvom meču plej-ofa napravio plus dok je Dek bio na parketu. I to plus od svega tri poena što i nije toliko iznenađujuće jer smo gledali tvrd meč u kojem nije bilo prevelikih rezultatskih skokova.

Dek je tada držao Real u igri i imao indeks korisnosti od čak 33. Bar u tom parametru 28-godišnji krilni centar nije “izdao“ špansku ekipu ni u tri preostala meča koja je igrao protiv crno-belih. Za ovaj poslednji je bio suspendova.

U pobedi 105:87 u regularnom delu sezone ubacio je 15 poena, uz jedan šut uz igre i četiri asistencije za indeks 21. U porazu od 90:104 u Beogradu dodao je 17 koševa, imao sedam skokova i indeks 23. Samo je u drugom plej-of sudaru u Madridu imao epizodnu ulogu, jer je osam poena nadogradio sa sedam skokova za indeks devet.

Međutim, na te tri utakmice Real je za vreme Dekovog mandata na parketu – bio u minusu. Četiri poena u minusu čak i u madridskom duelu u regularnom delu sezone kada je Real slavio (Vensan Poarje i Eli Endiaje su primera radi imali plus 19, Alberto Albalde plus 13, a Mario Hezonja plus 11). Pa onda 11 u porazu u Beogradu, mada tada ni drugi nisu imali posebno bolji učinak, jer je Partizan Mozzart Bet surovo dominirao. Na kraju, u onom drugom meču plej-ofa Real je sa Dekom u timu otišao u zaostatak od čak 18 poena zbog čega je verovatno i izgubio živce i na kraju bio jedan od glavnih vinovnika incidenta kojim je ta utakmica okončana.

Da se razumemo - odličan je igrač, to niko ne spori. Takve voliš samo kada su u tvom timu. Nerviraju time što nikad ne odustaju, što pogađaju baš onda kada pomisliš da si ih porazio i donose neverovatnu energiju u skoku. Nije lagao Valter Tavares kada je rekao da je Gabrijel Dek jedna od najboljih četvorki Evrope.

Samo što njegova igra očigledno ostavi i neke rupe, a iako ih mi laici možda i ne vidimo – Željku Obradoviću izgleda nisu promakle i Partizan se sa Dekom ipak solidno nosi.

UČINAK GABRIJELA DEKA U SUDARIMA REALA I PARTIZAN MOZZART BETA

REAL MADRID – PARTIZAN MOZZART BET 105:97

Gabrijel Dek: 15 (7/8 za dva), 4 asistencije, 1 skok, indeks 21, +/- (-4)

PARTIZAN MOZZART BET – REAL MADRID 104:90

Gabrijel Dek: 17 poena, 7 skokova, 3 asistencije, indeks 23, +/- (-11)

Plej-of

REAL MADRID – PARTIZAN MOZZART BET 87:89

Gabrijel Dek: 24 poena (8/8 za dva), 8 skokova, indeks 33, +/- (+3)

REAL MADRID – PARTIZAN MOZZART BET 80:95

Gabrijel Dek: 8 poena, 7 skokova, indeks 9, +/- (-18)

PARTIZAN MOZZART BET – REAL MADRID 80:82

Gabrijel Dek: suspendovan


tagovi

Gabrijel DekKK PartizanPartizan Mozzart BetKK Real Madrid

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara