Danilo Tasić (©MN Press)
Danilo Tasić (©MN Press)

Tasić na iskustvo, Džons dirigovao: FMP lakše od očekivanog do polufinala, Borac kasno upalio motore

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.02.22. | 19:46

Panteri uradili svoj deo posla, Čačanima nedostajalo poena u najvažnijim minutima...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Sudar dva najmlađa trenera na Kupu Radivoja Koraća dobio je - Nenad Stefanović. Lakše nego što se realno očekivalo, susret dva člana elitnog ranga Jadranske lige dobrim delom je prošao bez ozbiljnijeg osećaja rezultatskog naboja. Tačnije, FMP je od prve četvrtine uspostavio ritam kakav mu odgovara, dok je čačanski Borac od prvih taktova susreta bio u kontraritmu koji je doveo do toga da se ime trećeg polufinaliste iskristališe mnogo pre poslednjeg zvuka sirene. Mada su puleni Marka Marinovića završnicu treće i deo poslednje četvrtine učinili interesantnijim - 88:77 (19:8, 20:18, 23:18, 26:33).

Izabrane vesti

Panteri su meč dobili na iskustvo kapitena Danila Tasića, dok je igrom dirigovao nekadašnji igrač Borca Brajs Džons, da bi iz drugog plana iskočio Ranko Simović. Njih trojica imali su možda i ključnu ulogu za gotovo ekspresan odlazak do razlike veće od 20 poena, jer su svaki propust Borca kažnjavali i pretvarali u lake, jeftine poene. Čačanima je mnogo nedostajalo prisustvo najiskusnijeg Save Lešića, mada je i FMP na turnir stigao bez Gereta Nevelsa...

Tasić je pobedi doprineo sa 19 poena i osam skokova. Džonsa nije služio šut (3/10 iz igre, 0/2 za tri), ali je zato sve propuste nadoknadio sa 13 asistencija, tri skoka i dve ukradene lopte. Doduše i četiri izgubljene. Simović je prijatno iznenadio i odigrao prvu dvocifrenu partiju ove sezone u dresu Pantera. Uz 10 poena, dopisao je šest uhvaćenih lopti, te po jednu asistenciju i “krađu“. Isti učinak u dve najvažnije kategorije imao je Aleksa Stepanović, dok je perspektivni Nikola Šaranović dodao 12 poena i osam pohvatanih lopti, a Nenad Nerandžić devet poena i po sedam skokova i asistencija. Kod Borca dvocifreni su bili Radovan Đoković sa 13 poena, te Marko Pecarski koji je uz 18 poena - 11 u poslednjoj četvrtini - imao i sedam skokova, dok je Aleksa Novaković ubacio 11 poena.

Utakmicu su iz lože pratili selektor Svetislav Pešić, te direktor reprezentacije Srbije Dragan Tarlać, dok je iz prvog reda utakmicu skenirao trener mladog nacionalnog tima Vladimir Jovanović.

Svetislav Pešić i Dragan Tarlać (©MN Press)Svetislav Pešić i Dragan Tarlać (©MN Press)

Zaista se mnogo više očekivalo od ovog susreta, a utisak je da je gotovo bilo već posle prve, udarne serije Pantera. Borac je trojkom Bojana Tomaševića poveo rezultatom 3:2, a onda se sve okrenulo naglavačke za Čačane. Ranko Simović je uzvratio istom merom i pokrenuo seriju 14:2, a komandu je preuzeo Tasić. FMP je imao +11 u rukama (16:5), dok su Čačani u narednih sedam i po minuta pogodili samo jedan šut iz dvanaest pokušaja, što je uz još pet izgubljenih poseda doprinelo da samopouzdanje iščezne. Pecarski je nakratko pokrenuo Borac posle koša uz nesportski faul Manojlovića za gratis slobodno bacanje, ali to je bilo sve. Tasić je trojkom poništio mladog krilnog centra Borca, a ko zna, da je priznata trojka Radovana Đokovića sa pola terena uz zvuk sirene, možda bi ceo tim dobio injekciju energije potrebnu za nastavak utakmice. Sudije su pogledale snimak i ustanovili da je izbačaj bio nakon isteka vremena, pa je koš poništen.

Poslednji impuls Borac je pokazao na startu druge četvrtine. Novaković je povezao pet poena posle polaganja i trojke za 21:13, ali je nedostajalo više koncentracije u odbrani. Jer, Panteri su još jednim silovitim naletom otišli na preko 20 poena razlike! Ovog puta serijom 15:1 za pet i po minuta košarke gde je tim iz Železnika ponovo radio sve baš kako je verovatno i bilo planirano uoči susreta, dok je Borac udarao u zid koji nikako nije mogao da probije. Trener Stefanović je brzim rotacijama uveo FMP u ozbiljan uspon koji protivnik nije mogao da isprati, a sve se završilo atraktivnim zakucavanjem Simovića za 36:14 uz nešto više od tri minuta na semaforu.

Marko Pecarski (©MN Press)Marko Pecarski (©MN Press)

Iako je Borac do poluvremena uspeo gotovo da prepolovi zaostatak i dalje ništa nije garantovalo uzbuđenje u nastavku. Hejl je povukao koliko je mogao, ispratili su ga Ilija Đoković, Todorović i Pecarski, Borac je izgledao stabilnije u oba smera, ali pogled na statistiku otkrio je surovu istinu. Borac je za 20 minuta košarke šutirao 8/31 iz igre (3/15 posle prve četvrtine), od čega 2/16 za tri (1/9 u prvoj deonici)! Uz još 11 prodatih lopti, Marinovićevi izabranici nisu ni mogli da pokažu više.

Praktično sve ono za šta su se Čačani borili u završna tri minuta poluvremena palo je u vodu tokom uvodnih sekvenci drugog dela. Pavićević i Tasić su nanizali sedam poena i vratili FMP na +20 (46:26), što je dalo Panterima mnogo razloga za optimizam, a Borcu preveliki minus za istopiti... No, nisu se predavali! I Borac je počeo da se vraća šutem, koji je dotad bio u "kvaru"... Trojka Radovana Đokovića na dve sekunde do kraja treće deonice, pa hici Tomaševića i Čarapića sa istog odstojanja sveli su zaostatak na samo 12 poena (62:50). Ipak, sve se ubrzo rasplelo na vodenicu tima iz Železnika iako je konačna razlika bila znatno manja.

Panteri u polufinalu čekaju pobednika susreta Partizan - Borac Zemun.

---------------------------------------------

FMP - BORAC ČAČAK 88:77

/19:8, 20:18, 23:18, 26:33/

Dvorana: Sportski centar Čair (Niš)

Sudije: I. Belošević, A. Glišić, V. Jevtović

FMP: Džons 6 (13as), Šaranović 12 (8sk), Tasić 19 (8sk), Izundu 6, Simović 10, Gušić, Pavićević 4, Vujičić 5, Nerandžić 9 (7sk), Stepanović 10, Manojlović 7, Lakić

Borac: Hejl 8, Lopez 5 (7sk), Tomašević 8, Marinković 5, Todorović 2, I. Đoković 1, Đ. Čurčić, Sanadze, R. Đoković 13, Pecarski 18 (7sk), Novaković 11, Čarapić 6

---------------------------------------------

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

21.00: (1,85) Partizan (hen -42,5) Borac Zemun (1,85)

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda - Mega Mozzart

21.00: FMP / Borac Čačak - Partizan / Borac Zemun

FINALE

20. februar, 21.00


tagovi

FMP ŽeleznikKK Borac ČačakKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Danilo TasićAleksa StepanovićMarko Pecarski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara