Džejson Tejtum (AFP)
Džejson Tejtum (AFP)

Tejtumov šampionski karakter: Iskočio iz dubokog šuterskog kanala i odveo Boston u majstoricu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.05.23. | 04:10

Do poslednje četvrtine Tejtum je imao samo tri poena i šut iz igre 1/14, a onda je sa četiri trojke obezbedio Seltiksima sedmu utakmicu i šansu da se bore za plasman u finale istočne konferencije

Veče u znaku Džejsona Tejtuma! Prvobitno jer je delovalo da će njegovo katastrofalno šutersko izdanje tokom tri kvartala koštati Boston eliminacije i pomoći Filadelfiji da reši polufinalnu seriju istočne konferencije rezultatom 4:2. Međutim, taj isti Tejtum koji je do odlučujuće deonice postigao samo tri poena i iz igre gađao jezivih 1/14, demonstrirao je šampionski karakter, uzastopnim trojkama utišao Vels Fargo centar u Filadelfiji, te odveo seriju u sedmu utakmicu, odnosno majstoricu - 86:95.

Malo ko bi se izvukao iz šuterskog kanala u kakav se večeras zakopao Tejtum. Međutim, najbolji igrač Seltiksa pokazao je veličinu, te u momentima kada se utakmica lomila nije dozvolio da ga razočaravajući procenti šuta pokolebaju. Na četiri minuta pre kraja ispalio je dve uzastopne trojke preko ruke i pogodio obe. Vezao je osam poena i oživeo Boston - od zaostatka 81:83, doveo ga do prednosti 87:83, ispostavilo se ključne za krajnji ishod meča. Još jednu za vođstvo 92:84 postigao je dva minuta pre kraja, da bi u poslednjem spakovao Seventisiksersima još jednu. Od 19 poena sa koliko je završio meč, 16 je postigao u drugoj polovini četvrte deonice!

Izabrane vesti

Pre toga delovalo je da će Filadelfija na krilima Džoela Embida, Tajrisa Meksija i Džejmsa Hardena uspeti da se dovrši zaopočeto, da zapečati veliki preokret pošto je sredinom druge deonice zaostajala 16 poena za gostima. Četiri minuta pre kraja treće ekipa Doka Riversa prvi put je povela, domaća publika se razgoropadila, a Boston u finišu treće i početkom poslednje četvrtine delovao poprilično nesnađeno. Međutim loš napadački ritam Seltiksa domaćini nisu umeli da adekvatno da kazne i to im se obilo o glavu, pa će pitanje finaliste istočne konferencije morati da rešavaju u Bostonu.

Boston je duel počeo agresivno na obe strane terena i stekao prednost 15:3, odnosno ograničio rivala na svega tri poena u uvodnih pet minuta. Potom je gostujući sastav izgubio napadački ritam, a Fila je počela da se budi i kaznila Seltikse serijom 9:0. Međutim, trojkama je Boston nastavio da razoružava Riversove momke. U prvoj deonici Seltiksi su gađali 6/8 za tri, a polovinu je pogodio zvanično najbolji šesti igrač NBA lige Malkom Brogdon. Kada nije bilo Tejtumovih poena, kada nije išlo Džejlena Brauna, Brogdon i Markus Smart su davali odličan štimung gostima. Smart je duel završio sa 22 poena (po sedam skokova i asistencija) kao najbolji poenter Bostona, dok je Brogodon svojih 16 isporučio uglavnom u prvom poluvremenu.

Klimav početak utakice imao je MVP Džoel Embid. Startovao je sa 1/7 iz igre i dve izgubljene lopte, ali je podizao brojke i davao sigurnost timu kako je duel odmicao. Na kraju je imao 26 poena, 10 skokova, a ntri blokade praktično poništio sa četiri izgubljene lopte. Dobro je počeo poslednju deonicu, sa nekoliko pogodaka iz igre nosio Filu, ali ga je u završnici defanzivno maestralni Al Horford ponovo stavio u džep.

Solidno izdanje Džejlena Brauna meri se kroz 17 poena i po četiri skoka i asistencije, dok je Tejtum, bez obzira na loše šuterske brojeve tokom većeg dela meča i te kako bio faktor u Bostonovom sticanju najveće prednosti sredinom druge deonice. Tejtum je već do poluvremena imao sedam skokova, šest asistencija i dve blokade. Do kraja uhvatio još tri i ukrao dve lopte.

Tajris Meksi je kao i obično davao ogromnu energiju Siksersima postigavši 26 poena, Harden je upisao duplo manje, ali je imao i sedam skokova i devet asistencija. Bar još pet su mu ukrali saigrači promašujući otvorene šuteve za dva ili tri koje im je kreirao. Samo Pi-Džej Taker je promašio pet otvorenih trojki iz kornera, a u tome mu se priključila nekolicina timskih kolega. Jedan od faktora koji je koštao Filadelfiju večeras.



tagovi

Filadelfija SeventisiksersBoston SeltiksDžoel EmbidDžejson TejtumTajris MaksiDžejms HardenMarkus Smart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara