Logo FMP (©MN Press)
Logo FMP (©MN Press)

Treći srpski predstavnik na evrosceni otvara sezonu - Panteri u napadu na Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.09.22. | 11:45

FMP kvalifikacije za ovo FIBA takmičenje otvara večeras (20 č) utakmicom protiv španskog Breogana

Par dana nakon što se završio Evrobasket, polako motore počinju da pale i klubovi. Košarkaši FMP-a među prvima će otvoriti sezonu i to kao domaćini kvalifikacionog turnira FIBA Lige šampiona. Večeras se u dvorani Aleksandar Nikolić sastaju sa španskim Breoganom (20.00).

Voljom žreba odlučeno je da četa Nenada Stefanovića dobije najtežeg protivnika već na startu. Ukoliko savlada tim iz ACB lige sastaće se u polufinalu sa Opavom. Na drugoj stani kostura četvrtfinalni par čine Svans Gmunden i Parnu Sadam, a bolji će se u polufinalu sastati sa danskim Baken Bersima.

Izabrane vesti

Trener Stefanović je svestan da njegovu ekipu čeka težak zadatak.

"Kao što sam i rekao nakon samog žreba, dobili smo veoma kvalitetnog protivnika, možda i najboljeg, a koji dolazi iz zemlje koja je šampion Evrope. Mislim da se to potvrdilo kroz pripremni period gde je Rio Breogan dominirao, većinu utakmica dobijao veoma ubedljivo. Imaju dubok roster sa 14 seniorskih igrača, trenera koji dugo godina radi na vrhunskom nivou i to je još jedna potvrda o kakvom se timu radi", rekao je Stefanović.

Ulogu favorita prepušta protivniku.

"Mi smo takođe imali veoma dobar pripremni period, sa usponima i padovima kroz utakmice. Ukupno gledano veoma sam zadovoljan kako su momci radili i uz nekoliko sitnih povreda, dočekujemo spremni utakmicu u sredu. Definitivno smo u ulozi autsajdera zbog iskustva i celokupne slike jer naš tim ima veliki broj mladih igrača. Svakako, daćemo sve od sebe. Važno mi je da damo i više od svog trenutnog maksimuma, da budemo fokusirani i u ovom ranom delu sezone odigramo najbolju moguću utakmicu. Videćemo na kraju meča za šta je to dovoljno", zaključio je Stefanović.

Panteri su minule sezone ostvarili sjajan rezultat. Igrali finale Superlige, domogli se plej-ofa u regionalnom prvenstvu (zaustavljeni u četvrtfinalu od Budućnosti). Ekipa je tokom leta doživela promene, pa su tako sidro digli Brajs Džons, Stefan Lakić, Marko Radonjić, Danilo Tasić i Geret Nevels. Angažovan je veliki broj novih igrača koji pokazuju da će FMP imati velike ambicije. U Železnik su stigla četiri stranca, Amerikanci Trent Frejzer, Bo Bič i bivši košarkaš Crvene zvezde Čarls Dženkins. Veliko pojačanje za Stefanovićevu četu je bivši igrač Žalgirisa Paulijus Valinskas.

Timu su priključena i tri mlada košarkaša koja su minule sezone igrala u juniorskom timu Crvene zvezde, Luka Vudragović, Ognjen Matović i Andrija Vuković. Poslednji je opremu FMP-a zadužio bivši centar Mege i Partizana, svojevremeno najkorisniji igrač ABA lige Nikola Janković.

Rival tima iz Železnika se pre godinu dana vratio u elitno društvo španske košarke i predvođen MVP-om lige Džananom Musom (prešao u Real) napravio senzaciju. Bio je 11. na tabeli ACB lige, stigao i do četvrtfinala Kupa kralja prvi put posle 27 godina.

Početkom tekuće kalendarske godine ekipu je napustio tvorac uspeha Pako Olmos i preselio se u Burgos, a na njegovo mesto je došao Veljko Mršić. Hrvatski strateg je ovog leta oblikovao ekipu po svom ukusu, pa boje Breogana brane i četiri igrača iz našeg regiona. Srpski košarkaši Marko Luković, Nemanja Nenadić i Stefan Momirov, kao i Mršićev zemljak Toni Nakić.

"Oni su ovde trenirali. Gotovo svi igrači Crvene zvezde prođu kroz FMP, koji je imao sjajnu sezonu i kvalifikovao se za plej-of ABA lige prvi put. Jasno je da želi da osvoji turnir, čim ga i organizuje", rekao je Mršić.

Musa je dobre partije naplatio i prešao u Real Madrid, a lideri tima bi trebalo da budu Amerikanci Skot Bamford i Itan Hap. Breogan je odlično odradio pripreme, osvojio Kup Galicije i u dobrom raspoloženju je došao u Beograd. Hrvatski strateg nije mogao jedino tokom leta da računa na nemačkog reprezentativca Justusa Holaca, ali se mladi plejmejker priključio timu odmah posle osvajanje bronze na Evrobasketu.

"Voleo bih da imamo braću Ernangomez i Serhija Ljulja... Mi treneri uvek želimo više, ali sa budžetom koji smo imali na raspolaganju odradili smo dobar posao. Ima igrača koji su nam izmakli, ali lično sam srećan", istakao je Mršić.

Jasno je da FMP čeka težak zadatak, ali ukoliko preskoči prvu prepreku, teško bi ga neko zaustavi do kraja. Potencijalni protivnik u polufinalu - češka Opava - svakako zaslužuje respekt, ali je jasno da ne spada u rang timova poput predstavnika ABA ili španske lige. Ostali učesnici turnira i potencijaln rivali Stefanovićevoj ekipi u finalu dolaze iz Austrije (Svons Gmunden), Estonije (Parnu Sadam) i Danske (Baken Bers). Prema reputaciji ne bi trebalo da predstavljaju problem za pobednika večerašnjeg polufinala između srpskog i španskog tima.

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

17.00: (3,05) Gmunden (15,0) Parnu (1,45)

20.00: (2,30) FMP (14,5) Breogan (1,70)

Polufinale – 23. septembar

17:00 Baken Birs – Svans Gmunden/Parnu Sadam

20:00 Opava – FMP Meridian/Rio Breogan

FINALE, 25. septembar, 19.00


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPBreoganNenad StefanovićVeljko MršićStefan MomirovNemanja NenadićMarko Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara