©MN Press
©MN Press

Trejdovi u Evroligi: Neće biti kao u NBA, pitaće se i igrači

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 18:56

Sve se glasnije u evropskim košarkaškim krugovima priča o uvođenju razmene igrača, ali zasad postoji samo ideja

U NBA su trejdovi postali redovna praksa i glavni alat timova za ojačavanje redova. Ograničeni su tokom sezone uglavnom do prve sedmice februara, kada se po pravilu i napravi najveći broj razmena jer ekipe prave bitan presek i polako se okreću ka plej-ofu. Ipak, nekada nisu fer prema samim igračima, jer im je sudbina uglavnom stavljena u ruke klubova. Nedavno je bivši košarkaš Crvene zvezde i Mege Dilan Enis pokreno tu temu i istakao da bi trejdovi napravili ogromne probleme igračima u Evropi koji bi došli u situaciju da usred sezone potencijalno moraju da menjaju državu.

Izabrane vesti

"Zamislite samo, dođete kući posle napornog treninga, samo da bi dobili poziv da ste trejdovani u drugu državu. Srećno u pokušaju da održite brakove zdravim u tom slučaju. A da ne zaboravimo i da bi se deci životi promenili iz korena. Za inostrane košarkaše, ovo bi bila katastrofa, ako se ne izvede na pravi način", napisao je Kanađanin na društvenim mrežama.

Kako bilo, ideja o trejdovima u evropskoj košarci postoji. Prvi čovek trenerske organizacije Evrolige (EHCB) Goran Šašić je istakao da se o razmenama razmišlja, ali da su preuzeti tek prvi koraci, kao i da neće biti ništa nalik onim u NBA, gde timovi isposluju najbolji dogovor za sebe, a igrače uglavnom samo obaveste da pakuju kofere.

"Morao bi da postoji pristanak oba kluba i igrača. Poštujemo naše košarkaše. Naši treneri, kada god razmišljaju o implementiranju nekog pravila, prvo razmišljaju kako bi moglo da utiče na igrače. Stav je takav da šta god treneri pokušavaju da urade, da bi to trebalo da ide u korist igračima. To je suština. U tom slučaju, iz naše perspektive, mogu da kažem sa sigurnošću da bi to trebalo da postoji pristanak svih uključenih strana. Igrači bi trebalo budu ti koji prihvataju bilo kakve klupske promene. Niko im ništa neće nametati", rekao je Šašić u razgovoru sa ruskim novinarom Artemom Komarovim.

Ideja postoji, ali na kraju će klubovi-deoničari morati da glasaju i donesu konačan sud. Ipak, pre toga je potrebno preći mnogo koraka.

"Prvi ćemo raditi sa Evroligom i Asocijacijom igrača (ELPA, prim. aut) na pronalaženju mehanizma. To ne znači da smo ga našli, niti da postoji mehanizam o kojem razmišljamo. Veliki sam ljubitelj 'brainstorming-a'. To znači da bi Asocijacija igrača, trenerska organizacija i viši menadžment Evrolige trebalo da razgovaraju o tome. Na kraju se sve to iznese pred bord Evrolige, a onda odluku donose klubovi. Oni mogu da nas pitaju da uzmemo i neki drugi predlog u razmatranje, tako da će biti to dug proces, dok se ne dođe do rešenja koje bi moglo da se stavi u statut Evrolige", dodao je Šašić i istakao da bi se ideja odnosila i na Evrokup, kao i da se nada da bi do implenetiranja ideje o trejdovima moglo da dođe već narednog leta.

"Mi smo dali ideju i postala je veoma interesantna. Ne znam kada će se realizivati, odluka če biti na odboru Evroligu. Mogu samo da kažem da će bord trenerske organizacije Evrolige raditi na tome".

Ipak, upravni direktor Asocijacije igrača Boštjan Nahbar nije tako optimističan.

"Ideja trejd mehanizma u Evroligi je privukla pažnju u poslednje vreme. I dok nema značajne koristi za ELPA da pristane na trejdove u Evroligi, treba dodati da bi stvaranje takvog mehanizma dovelo do nekih neizvežnih pitanja", napisao je Nahbar na društvenim mrežama i nastavio.

"Tako nešto spreča i gotovo nemoguće prenošenje ugovora igrača preko granica i između inacionalnih liga. Ugovori bi tako najverovatnije morali da se poništavaju, pa da se ponovo potpisuju sa novim timovima, pod istim uslovima. To praktično poništava pojam trejda, kao što ga poznajemo u NBA. S druge strane, ako pričamo o ukidanju ugovora i potpisivanja sa novim timom - to se suštinski već dešava, tokom prelaznog perioda Evrolige".

Dakle, nešto se dešava iza kulisa po pitanju trejdova u Evroligi, ali ostaje da se vidi u kojem smeru će ići razgovori.


tagovi

Goran ŠašićBoštjan NahbarDilan Enistrejd

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara