Petar Mijović (© MN Press)
Petar Mijović (© MN Press)

Trener Budućnosti: Zvezdin tim najbolji u poslednjih 20 godina, ali nije samo Kampaco

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.05.23. | 12:56

„Ovo je klasik regionalne košarke“, kaže Petar Mijović

Oba meča ove sezone dobila je Crvena zvezda, čak u Podgorici ubedljivije nego u Beogradu, u seriji je od pet trijumfa nad Budućnosti, međutim, najbolji tim Crne Gore vidi šansu pred gostovanje u Pioniru, gde će u nedelju početi polufinalna serija plej-ofa ABA lige.

Prema očekivanju, branilac prstena je bio uverljiv protiv Zadra, Đetići se zagrejali eliminisavši Megu, a pred novi duel učesnik ovosezonskog Evrokupa, ipak, priznaje da su crveno-beli u prednosti.

Izabrane vesti

Sigurno su Beograđani favoriti, ali i ova serija ima prefiks derbija. Ne samo zbog kvaliteta Zvezde, već i zbog kvaliteta koji mi posedujemo. Godinama smo u vrhu ABA lige i ovo su postali klasici regionalne košarke. Serija predstavlja izuzetan izazov, nadam se da u dobrom raspoloženju i atmosferi dočekujemo utakmice“, istakao je Petar Mijović.

Trener Budućnosti nije do kraja saglasan sa konstatacijom javnosti koja već vidi večite u finalu ABA lige.

„Pratim sve što se dešava u regionalnoj košarci više od dve decenije, verujem da je ovo najbolji sastav Zvezde u prethodnih 20 godina. Dovođenje Duška Ivanovića pokazuje ambicije Zvezde ne samo ove sezone, već i u narednim godinama. Ovo je sport, mi imamo određeni kvalitet, a niko ne može da nam oduzme ambiciju i želju da se nadigravamo sa Zvezdom, pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći da odigramo dobru utakmicu. Ne bih ekipu sveo u ravan rasterećenja u ovoj seriji, ovo je polufinale i prirodno je da svako sa svojim ambicijama uđe. Moćan su tim crveno-beli, to su pokazali i u Evroligi, ali ne želimo da se bavimo samo njihovim kvalitetom već i stvarima gde možemo da ostvarimo prednost. Jasno je da je Zvezda favorit, ali i da idemo da odigramo najbolje moguće“.

Glavno pitanje u Podgorici je kako zaustaviti Fakunda Kampca.

Reč je o jednom od najboljih igrača koji su došli u ABA ligu, ali Zvezda nije samo Kampaco, što su pokazale prethodne utakmice. Imaju crveno-beli igrače sposobne da iskoriste svaku ukaanu šansu od strane protivničke ekipe, kadar čini 15 ili 16 košarkaša. Spremamo se za tim, strukturu u fazi napada i odbrane, pokušavamo da pronađemo tačke gde možemo da kreiramo probleme, a nama da donesemo prednost. Sigurno da je Kampaco prva violina tima, ali teško da je jedini koji nosi ekstra kvalitet u toj ekipi“.

Bilo je utakmica tokom sezone na kojima je Budućnost oduševila publiku, ali i dosta raočaravajućih partija, zbog čega je teško, sa stanovišta ekipe iz hale „Morača“, predvideti kako će izgledati tokom polufinalne serije.

Čitava sezona je bila „korak napred, korak nazad“. Kada se činilo da tim hvata ritam dešavali su se porazi. Suština je da u ovoj ekipi postoji kvalitet, ali da li je dovoljan da očekivanja budu kao prethodnih četiri ili pet sezona u ovom momentu ne bih analizirao. Da li idealna utakmica, da li najbolja naša utakmica ove sezone garantuje da u Beogradu da slavimo? To ne može niko da tvrdi, nekada dosta zavisite i od druge strane. Nadam se da ćemo u ovoj seriji odigrati svoje najbolje utakmice, da će oscilacije iz čitave sezone biti značajno manje i da iz svega izvučemo najbolje što imamo, pa vidimo za šta je dovoljno“.

Jedan od zaštitnih znakova crveno-belih je agresivna defanziva spoljne linije. Mijović hvali način igre rivala, ali vidi rešenje.

Sigurno da je jedan od kvaliteta Zvezdine igre izuzetno agresivna spoljna linija, prednjače Kampaco, koji pravi veliki pritisak na loptu, Lazarević i Lazić. Dominantno su defanzivno orijentisani. Imaju dosta pokretljive pozicije četiri i pet, što im daje mogućnost da igra osnovnu odbranu od pik end rola na više različitih načina i sigurno da će ključ utakmice u Beogradu biti adaptacija na agresiju spoljne linija. Mi smo tokom sezone imali problema, pogotovo u mečevima Evrokupa, pritisak je znao da nas iz komotnih situacija uvede u utakmice na jednu loptu. Apostrofirali smo to kao jednu od najvažnijih stvari ukoliko želimo dobar rezultat“, dodao je trener Budućnosti.

 


tagovi

Budućnost PodgoricaKK Budućnost PodgoricaPetar MijovićABA ligaplej-of ABA ligeKK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara