Vasilije Micić (© Star Sport)
Vasilije Micić (© Star Sport)

Treneri nemaju dilemu oko kog bi igrača gradili visokobudžetni tim: Kupi Micića i osvoji Evroligu

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.05.22. | 12:08

Srpski plejmejker je neprikosnoven u izboru trenera

Do kraja Evrolige ostale su još četiri utakmice. Mnogo toga je poznato. Vasilije Micić je kao najbolji strelac dobitnik nagrade Alfonso Ford. Nikola Mirotić je MVP sezone, a s njim su u najboljoj petorci Šejn Larkin, Majk Džejms, Saša Vezenkov i Valter Tavarez, zvezda u usponu je Rokas Jokubaitis. Ostalo je još samo da Real, Barselona, Olimpijakos i Anadolu Efes odluče ko će osvojiti titulu po koju bi, kako je pokazala zanimljiva anketa izraelskog ValaSporta, dobar deo trenera krenuo sa Micićem.

Naime, na konkretno pitanje, da imaju veliki budžet oko kog igrača bi pravili tim, većina njih je navela srpskog reprezentativca.

Izabrane vesti

"Nije laka odluka, ali moj konačan odgovor je Micić. I to govori sve. Istina je da je Larkin neverovatan igrač i strelac, ali Vasa je pun paket. Čini saigrače boljim, postiže koševe, podiže moral timu, a u ključnim trenucima daje dodatni napor i može da završi i iznad visokih bekova. Sjajno čita igru, pokazao je posebno visok nivo u poslednje dve godine. Ipak, moram da priznam i prokomentarišem da bi prvi igrač oko koga bih napravio i gradio tim nije plejmejker, već - Nikola Mirotić", rekao je zvanično najbolji trener Evrokupa, Dušan Alimpijević

Novi trener Panatinaikosa Jorgos Vovoras se dvoumio između Srbina i ubitačnog strelca Monaka.

"U dilemi sam između Micića i Džejmsa. Da imam visok budžet u Evroligi, sa dobrom ekipom i mnogo dobrih igrača oko sebe, odlučio bih se za Micića. Ali za tim u stilu Monaka kome je potreban vođa i koji želi da dođe do plej-ofa, a možda i do Fajnal-fora, odgovarajući čovek je Džejms."

Izrael Gonzales iz Albe smatra da za svaki uspešan tim mora da postoji kvalitetna spoljna linija.

"Tri beka sa kojima bih počeo da pravim tim su Tamir Blat, Džejlin Smit... I - Micić. Tako mogu da igram sa dva moja igrača koja bi se uklopila sa Micićem. Još jedan plejmejker koji mi je zanimljiv je Serhio Rodrigez, ali samo zbog zadovoljstva da ga svakodnevno viđam na terenu i učim od njega."

Dan Šamir je u Evropi radio u Rusiji i Izraelu, a sada je na Novom Zeladu. Ipak to ga ne sprečava da prati dešavanja. Jedan igrač se izdvaja.

"Micić. Poseduje retku kombinaciju kvalitetnih osobina u napadu i odbrani, strelac je i ujedno kreator za druge. Čak i kada ne šutira, i dalje može da bude najbolji igrač na terenu. Ima veličinu i čvrst je. Bez dileme moj izbor je Micić."

Kristos Marmarinos ipak bira sunarodnika.

"Slukas. Sa dva kluba je već osvojio tri trofeja Evrolige, iako je do svakog uspeha dolazio na drugačiji način. Fajnal-for će mu večeras biti osmi u karijeri. U važnim trenucima donosi prave odluke, nije sebičan i veoma je raznovrstan. Ne možete pogrešiti s njegovim izborom."

Šaron Druker već godinama radi u Izraelu.

"Lično, volim visoke i raznolike plejmejkere koji mogu da doprinesu u mnogim kategorijama, sposobne da zadrže igrače na nekoliko pozicija i zamene ako je potrebno. Dakle, ako bih imao privilegiju da gradim tim sa neograničenim budžetom, počeo bih od Micića. Ispunjava sve kriterijume koje trener traži: poseduje visoku igračku inteligenciju, voli i želi da preuzme odgovornost i ume da poboljša igrače oko sebe. Na tu bih listu stavio Slukasa i Klatesa koji uprkos problematičnom šutu, uvek čini tim uspešnim.

Jurij Zdovc je ove sezone vodio Žalgiris u Evroligi.

"Košarka se promenila poslednjih godina, a 'pravi' plejmejkeri polako nestaju sa vidika. Larkin, Džejms, Vilbekin i Micić su sjajni igrači, ali evropski treneri koji vole da imaju metodične i disciplinovane momke i žele da kontrolišu šta se dešava u timu, pre će uzeti Slukasa ili Klatisa. Slukas je moj tip. Pametan i inteligentan igrač koji zna kako da uvede ostale u igru i razmišlja prvo da asistira, pre nego da poentira, podvukao je legendarni Zdovc.


tagovi

Vasilije MicićDušan AlimpijevićJure ZdovcEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara