Er Džej Beret (Foto: AFP)
Er Džej Beret (Foto: AFP)

Triler u Gardenu: Furnije dominirao, Beret u poslednjoj sekundi srušio Seltikse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.01.22. | 05:47

Kiša koševa francuskog reprezentativca i pobeda Niksa u dramatičnoj završnici

Spektakl kakav dolikuje Medison Skver Gardenu. Njujork Niksi su istopili 25 poena minusa i trojkom Er Džej Bereta za svukom sirene srušili Boston Seltikse - 108:105. Meč je uz pobedonosni koš mladog Kanađanina obeležio francuski reprezentativac Evan Furnije, koji je predvodio pobednički sastav sa 41 poenom i 10 ubačenih trojki (rekordne brojke u NBA karijeri).

Ne mogu se ni jedni ni drugi pohvaliti sjajnim rezultatima ove sezone, ali ovakva pobeda bi mogla da podigne Nikse i da im neophodno samopouzdanje za podizanje forme. Sastav iz Njujorka je upisao 19. trijumf (20 poraza), dok Boston sada ima jedan manja (21 poraz). Uspeli su večeras da naprave najveći preokret od 2004. godine, kada su nadoknadli 26 poena minusa na gostovanju Milvokiju.

Izabrane vesti

Posle trojke Denisa Šrudera u završnici druge deonice na semaforu je stajalo 57:32 u korist gostujuće ekipe. Delovalo je da će rutinski upisati pobedu. Niksu ipak uspevaju serijom 10:2 da zatvore kvartal, te su tako sačuvali nadu da mogu do preokreta.

Pripala je domaćinu i završnica trećeg perioda. Furnije je sa dve vezane trojke pokrenuo ekipu Toma Tibodoa, koja je deonicu okončala serijom 16:2, za minus od sedam poena pred poslednji odmor. Bilo je jasno da nas čeka fantastična odlučujuća četvrtina.

Furnije je bio nezaustavljiv. Sa osam vezanih poena već u uvodnim minutima poslednjeg kvartala približio je sastav iz Velike jabuke na samo tri poena minusa. Priključio mu se potom i Džulijus Rendl, pa je na nešto više od četiri minuta do kraja susreta rezultat bio nerešen (96:96).

Bivši košarkaš Orlanda novom, 10. trojkom na utakmici donosi i preokret Niksima i usledila je drama. Stekao je domaćin i tri poena viška, ali se Boston nije predavao. Džejson Tejtum je preuzeo odgovornost u završnici i dvojkom sa poludistance na sekund i po do kraja poravnao rezultat. Nije Tibodova četa imala previše vremena da izbegne produžetak, a kada se mislilo da će lopta otići u Furnijeove ili Rendlove ruke, odgovornost je preuzeo Beret. Svojevremeno treći pik sa NBA drafta je uzeo jako težak šut sa distance, uputio loptu prema košu preko ruke rivala i o tablu je smestio u obruč!

Poneo je mladi Kanađanin tako titulu heroja iako je ubacio svega 13 poena. Priznanje se mora odati Furnijeu koji je odigrao najbolji meč u karijeri. Za tri poena je šutirao sa neverovatnih 71 odsto preciznost - ubacio je 10 šuteva iz 14 pokušaja. Pritom je sakupio i osam skokova i dve asistencije. Ubacio je Francuz više od trećine poena Niksa (41p) i nastavio dominaciju protiv Kelta, protiv kojih ove sezone u proseku upisuje 35 poena. Ispratio ga je Rendl sa 22, dok je Imanuel Kvikli dodao 16 poena. Kod Bostona 36 poena i devet asistencija sjajnog Tejtuma, dok je Šreder dodao 20. Džejlen Braun je brojao do 16, a dvocifren je sa 14 poena bio i Markus Smart.

NBA

Petak

Njujork - Boston 108:105

/Furnije 41 - Tejtum 36/

Memfis - Detroit 118:88

/Morant 22 - Li 14/

Nju Orleans - Golden Stejt 101:96

/Ingram 32 - Vigins 21/

Finiks - LA Klipers U TOKU



tagovi

Evan FurnijeNjujork NiksBoston SeltiksDžejson TejtumEr Džej Beret

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara