"Andrea Trinkijeri"
"Andrea Trinkijeri"

Trinkijeri: Obradović, Ivković i Vujošević će biti najbolji još 300 godina!

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.13. | 08:45

Selektor Grčke, inače čovek koji vuče balkanske korene, održao je zanimljivo predavanje na beogradskoj Trenerskoj klinici

Andrea TrinkijeriJedan od najtalentovanijih košarkaških trenera Evrope, Andrea Trinkijeri stigao je u posetu Beogradu, gde je održao jedno veoma interesantno predavanje na Trenerskoj klinici... I to na čistom srpskom jeziku! Svakako, ovo je nešto što se ne viđa svakog dana, ali za italijanskog stručnjaka možemo reći da jako, jako interesantnu biografiju. 

Ovaj 44-godišnjak rođen je u Milanu, od oca Amerikanca i majke Riječanke, Andrea je od malih nogu učio tri jezika - italijanski, engleski i srpski, a kako sam kaže, "ponosi se činjenicom da vuče korene sa naših prostora", ali i da mu je bilo malo teško da celo predavanje drži na srpskom.
"Uh, bilo je teško. Malo me glava boli od srspkog, ali biće sve bolje. Majka mi je iz Rijeke, a baka iz Kotora. Od rođenja učim tri jezika, pošto mi je otac Amerikanac, a živim u Italiji", rekao je Trinkijeri u razgovoru za dnevni sportski list "Sport".

Izabrane vesti

Italijan je do skoro sedeo na kormilu italijanskog Kantua, ekipe bogate istorije, ali koja je igrala kao preporođena dolaskom Trinkijerija.
"Ekipe nigde nije bilo na košarkaškoj mapi gotovo 30 godina. Nema tajni. Bio sam bez straha. Kada sam radio u Trećoj ligi, silno sam želeo da treniram tim sa velike scene. Gledali su me kao ludaka. Srećan sam čovek, jer ne radim u košarci, već živim u njoj. Ne budim se u zoru kako bih ušao u fabriku i slično, već svoj posao doživljavam kao uživanje. Znate, srpski treneri su vrhunski, a škola najbolja. Željko Obradović je jedan i više nikada neće biti novog Željka. Pravi je unikat. Obradović, Ivković i Vujošević 
će u narednih 300 godina biti najbolji. Nisam taj nivo, još. Ovo što znam je da svoje igrače teram da uvek idu preko granica realnih mogućnosti. I tako svakog dana. Možda je to tajna", objasnio je novopečeni selektor Grčke. 

Trinkijeri je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri sarađivao sa Vladimirom Micovim i Markom Šćekićem, za koje je istakao da su odlični momci i dobri igrači.
"Vlada je jedan od najdražih osoba i igrača koje znam. Došao je u Kantu bez ikakve karijere, tražio se u Vitoriji gde nije imao mesto. Poseban je momak, čak prepametan neki put. Pravi 'klikeraš'. Napravili smo puno zajedno. Nikada nisam video košarkaša koji se ne znoji tokom igre. On kao da sedi na kauču dok drugi trče. To je čudo. Pravi je primer da nisu svi igrači isti, kao i da nije uvek šamar ili udarac u tur dobar metod. Sada je među najboljim igračima na poziciji tri u Evroligi. Marko je igrač koga preporučujem svakom treneru. Zna košarku i olakšava posao svima. Postaviš ga na jedno mesto i on će uraditi najbolje u datoj situaciji", podvukao je Italijan.

Trinkijeri je u ime Udruženja košarkaških trenera Srbije podelio priznanja najboljima za prošlu sezonu. Prestižne nagrade dobili su Marina Maljković, Duško Vujošević i Vlada Vukoičić.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Andrea TrinkijeriBeogradDušan IvkovićDuško VujoševićSrbijaVlada VukoičićŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara