Trio zaboravljenih igra lepršavo i oduševljava

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.10.23. | 09:07

Malo šta se očekuje od San Antonio Sparsa, Indijane Pejsers i Oklahome, ali ova tri tima definitivno imaju šta da pokažu na startu ove NBA sezone

NBA sezona je počela, a već u prvim danima videli smo mnogo zanimljivih mečeva. Glavni ljudi najjače košarkaške lige na svetu to redovno rade - u prvim danima sezone namesti se puno zanimljivih okršaja da bi se odmah pažnja sportske javnosti skrenula na NBA. Dobrom početku sezone pridoneli su i mnogi uzbudljivi mečevi puni neizvesnosti. Tako smo, na primer, u noći s petka na subotu na rasporedu imali 11 utakmica od kojih su dve rešene u produžetku, još pet su završile s najviše pet poena razlike, a ukupno je najveća pobeda bila ona Detroita protiv Šarlote, 111:99.

Prvi dani NBA lige opravdali su očekivanja, a iako je rano za donositi bilo kakve zaključke o igrama pojedinih timova ili igrača, uvodni su mečevi potvrdili da će neke ekipe biti zanimljive za gledanje iako se od njih ne očekuju neki posebni rezultati. S obzirom na to da se puno utakmica prenosi na televizijskim stanicama u Srbiji, a ni NBA Liga Pas nije skup, verujemo da će biti onih koji će ove sezone gledati mnogo NBA mečeva. Za takve donosimo tri ekipe koje ćemi mi sigurno gledati, barem u prvim sedmicama sezone.

Izabrane vesti

SAN ANTONIO SPARS

Ovo je bilo lako. Naravno da će košarkaški svet ove sezone da gleda Viktora Vembanjamu, čudo prirode koji je oduševio sve ljubitelje košarke. S obzirom na sve ono šta se događa oko mladog Francuza možda smo trebali preskočiti Sparse u ovom tekstu, ali jednostavno ne možemo da hvalimo sve ono šta Vembanjama radi. Jasno je kao dan da se od LeBrona Džejmsa nije pojavio niko ko je privukao ovoliko pažnje, a iako ne želimo vući nikakve uporedbe sa Lebronom, činjenica je da je Vembanjama u prvim mečevima pokazao da je spreman odgovoriti na sav hajp koji se stvara oko njega.

On je u prva dva meča imao 18 poena, 8,5 skokova, 2,5 ukradene lopte, 3 blokade i 1,5 ukradenu loptu u samo 27 minuta. Niko normalan nije od njega očekivao da dominira ligom od prve minute, ali je pokazao da će vrlo brzo biti u stanju da to radi. Ipak, ono šta je najlepše kod njega je činjenica da uvek može da izvede neki spektakularan potez, bilo u napadu, bilo u odbrani. I zato se mečevi San Antonija ne preskaču.

Ali nije samo Vembanjama razlog zbog kojeg imamo Sparse u ovom tekstu. Greg Popović ima u ekipu u kojoj su samo dva igrača koja su igrala u prvim mečevima starija od 25 godina s time da ni Čedi Osman (28) ni Dag MekDermot (31) nisu igrači bez kojih slavni trener ne bi mogao. Mladi roster koristi sve ono šta im Vembanjama stvara, a Devin Vesel i Keldon Džonson su i prošle sezone pokazali da mogu puno.

Zanimljivo je gledati i San Antonio jer u eri plejmejkera Popović igra bez takvog. Tu ulogu ima Džeremi Zohan, koji je nominalno krilni centar i to izgleda sasvim dobro jer Sparsi imaju dosta igrača koji su dobri s loptom u rukama. Popović tako ima ekipu u kojoj najniži igrač ima 196 centimetara. Neće San Antonio puno pobeđivati, ali biće zanimljivo gledati ih.

INDIJANA PEJSERS

Ako smo rekli da od San Antonija ne očekujemo neki rezultatski uspeh, od Indijane imamo određena očekivanja. Činjenica je da oni nisu u prvom planu na Istoku, ali ne bi nas čudilo da se nekako čak uguraju i među šest najboljih ekipa pa direktno izbore plejof. U najmanju ruku očekujemo sigurno mesto među timovima koji će da igraju plej-in turnir.

Pisali smo već u našem pregledu svih poteza klubova ovog leta kako je Indijana napravila dobar posao u prelaznom roku. Nisu puno menjali, ali su napravili pravu stvar dovođenjem Brusa Brauna i Obija Topina, osmim pikom su draftali Džarasa Vokera, a pri kraju prve runde Ben Šepard. Rukiji nisu važni za početak sezone i imaju dobru sredinu da se priviknu na NBA ritam, a Braun i Topin su već u predsezoni pokazali da će biti prava pojačanja.

Iako predsezona obično ne pokazuje puno, ove godine je Indijana bila posebna priča jer se bilo lako zaljubiti u njihovu igru gledajući kako igraju. Rik Karlajl je ekipi naredio da igraju maksimalno brzo, a oni to itekako poštuju. Fascinantno je koliko brzo Pejsersi organiziraju svoje napade, a posebno da to uglavnom ne rade besmisleno, nego planski, s dosta izrađenih akcija i neverovatnim kruženjem lopte. Nije neobično da svi igrači petorke igraju loptom u jednoj akciji, često i bez da je iko spustio na pod, a to su preneli i na prvom meču u kojem su Vašingtonu ubacili pomalo nestvarnih 143 poena.

Pejsersi imaju odlično posloženu petorku kojom diriguje Tajris Halibarton, u kojoj imaju dobrog odbrambenog centra Majlsa Tarnera koji bez problema pogađa trojke, tu je i Benenedikt Maturin sa svojim raznovrsnim napadačkim rešenjima, Topin koji donosi neverovatnu energiju i Braun koji radi sve - igra odbranu i pogađa sve šta treba da pogodi, pa i više. S klupe je ubojiti strelac Badi Hild, odličan mladi plejmejker Endrju Njuhard koji je protiv Vizardsa imao 10 asistencija, atletični krilni centar Džejlen Smit te krilo sa zanimljivim potencijalom, Eron Nismit. Niko od njih, osim Hilda, nema više od 27 godina.

OKLAHOMA SITI TANDER

Na celom rosteru Oklahome samo su tri igrača starija od 27 godina - Davis Bertans (30), Vasilije Micić (29) i Kenrih Vilijams (28). No, svejedno je ta mlada ekipa prošle sezone igrala u plej-in turniru, a ove bi na jakom Zapadu mogla biti opasna pretnja. Pokazali su to i na početku sezone s dve pobede, protiv Čikaga i Klivlenda.

O Šaju Gildžes-Aleksandru ne treba puno da se piše jer je Kanađanin sigurno jedan od kandidata za naslov MVP-a. Možda ne jedan od najvećih, ali sigurno je u konkurenciji. Šaj je u prva dva meča prosečno imao 32,5 poena, 8 skokova, 7 asistencija, 3 ukradene lopte i 1,5 blokadu i sjajno je dirigovao ekipom koja ima šta da pokaže na obe strane parketa. Neverovatno je Oklahoma prošle godine pogodila s Džejlenom Vilijamsom, već pre nekoliko sezona 'iz ničega' su izvukli Lugenca Dorta, a Džoš Gidi je od dolaska u tim pokazao da se svojom svestranošću može odlično da uklopi sa Šajom.

I onda dolazimo do zadnjeg člana petorke, Četa Holmgrena. On je prošle godine izabran kao drugi pik na draftu, ali je propustio celu sezonu zbog povrede na letnoj egzibicijskoj utakmici. Ove godine je zdrav i spreman da pokaže da se s razlogom od njemu pisalo kao o velikom talentu. U predsezoni je bio odličan u izravnom dvoboju protiv Vembanjame, a u prva dva meča sezone je bio dobar, posebno protiv Klivlenda kojem je ubacio 16 poena te imao 13 skokova te čak sedam blokada. Holmgren jeste jako mršav i s razlogom se svi boje hoće li njegovo telo izdržati NBA napore, ali čovek zna odlično da igra. Dok ne bude povreda, bit će odličan. Kad smo već puno pominjali godine, treba da rečemo kako je u petorci Oklahome najstariji Šaj s 25 godina, a osim ove petorke tu je još dosta zanimljivih mladih igrača poput Ajzeja Džoa ili rukija Kejsona Vilijamsa.

Oklahomu ćemo pratiti i zbog dva srpska košarkaša. Nekako mislimo da je Aleksej Pokuševski u drugom planu i da Tander više nema vremena ni mesta u ekipi da toleriše njegovo košarkaško odrastanje. S druge strane, Vasilije Micić je dobio dobar ugovor i sigurno će da dobije svoju šansu. Nije igrao u prvom meču sezone, u drugom je bio na parketu samo šest minuta i jasno se videlo da mu treba vremena da se prilagodi NBA igri. Konkurencija na vekovskim pozicijama je velika, ali priliku će sigurno da dobije. S obzirom na to da je okružen sjajnim mladim igračima, mogao bi da odlično digiriše klupom Tandera kada uhvati ritam. Kada namesti ruku za trojke, otvorit će se i sve drugo, posebno asistencije pomalo suludo brzim saigračima.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Šaj Gildžes AleksanderNBA ligaViktor VembanjamaIndijana PejsersOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara