© MN Press
© MN Press

Trpi evroligaški novčanik, sve puca po kičmi vlasnika: Prihodi pali za 30%, Makabi iz Tel Aviva najveći gubitaš

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.05.20. | 16:46

Epilog korona krize...

Virus korona je došao i sada polako ide, a ostaju ekonomske posledice. Biće ih u svim sferama, tako i u košarci, sledstveno tome i u Evroligi. Čeka se konačna odluka 24. maja i do tada bi trebalo da znamo da li će se sezona završiti ili će se igrati turniri tokom leta.

Mnogi timovi su nastavili već sa treninzima ili počinju ovih dana. Kakogod, biće potrebno da se sve vrati u uobičajeno stanje, kako na terenu, a posebno sa finansijske strane gledišta, piše Eurohups.

Izabrane vesti

Iako su prihodi značajno sniženi, i to se očekuje i sledeće sezone, evroligaši mogu da se adaptiraju na novu realnost, mada će biti pada i u budžetima i u platama. Ko će tu kako proći? Eurohups se pozabavio ovom temom...

MAKABI GUBI NAJVIŠE NOVCA

Konsenzus je da je prosečan gubitak zarade ove sezone za evroligaše oko 30%. A procenjuje se da će najveći gubitak u ovom delu od svih evroligaša imati Makabi iz Tel Aviva, piše Eurohups.

Razlog čuči u činjenici da Makabi generalno ima najveći priliv od prodaje karata u evropskoj košarci, a ta zarada se procenju na ogromnih 10.000.000 evra po sezoni! Takođe, u Izraelu su televizijska prava jako visoka, a tu Makabi ima veliki udeo u naplati. Čak i u poređenju sa TV pravima u Španiji i Grčkoj koja su takođe dobra.

Prema pisanju izraelskih medija, Makabi je navodno podneo raport državi u kome tvrdi da je šteta koju je taj klub pretrpeo zbog virusa korona u visini 80.000.000 šekela, što je oko 21.000.000 evra! Posebno će problem biti ako navijači ne budu mogli da idu na utakmice i sledeće sezone.

Klubovi sa dobrim prihodima poput Žalgirisa iz Kaunasa, Baskonije, Panatinaikosa i Albe, takođe su u problemu (izvor nije pominjao Crvenu zvezdu koja je jedan od klubova sa najvećom posetom u Evroligi). Takođe, klubovi koji prate sve namete finansijskog fer-pleja, trudiće se da naprave rostere sa što manje novca koji je ostao u džepu njihovih vlasnika. Mogu lako da dođu u ćorsokak...

VLASNICI SU NAVIKLI NA GUBITKE


Ne možemo baš reći da je ovo neka potpuna novost za evroligaše. Jer, mnogi od njih posluju sa minusom već godinama.

Iako nema zvanične objave, Anadolu Efes ne planira da smanjuje plate igračima, ali će verovatno smanjiti budžet za narednu sezonu. Možda se i najmanje kriza u vezi sa virusom korona oseća u Valensiji. Taj klub je u vlasništvu Huana Alfonsa, a plate će u redovima Slepih miševa biti smanjene samo za 4%.

Real Madrid na početku nije planirao da smanji plate, ali će na kraju smanjiti 10% do 20%, sve zavisi od toga da li će se ACB liga igrati ili ne, a više od toga da li će se igrati fudbalska Primera. Real je praktično priznao da fudbalska sekcija hrani košarkašku, a tako je u skoro svakom košarkaškom klubu koji je vezan za fudbalski klub.

To naravno ne znači da neće biti promena. Čak su neke procene generalnog menadžera Olimpijakosa da će pad prihoda biti i do 50%. A predsednik CSKA, Andrej Vatutin, pričao je o smanjenju budžeta za 30%.

Uprkos svemu, vlasnici su, uključujući i Makabijeve, uspeli da pokriju velike porcije smanjenih prihoda, piše Eurohups.

Promeniće se uslovi, ali evroligaši će preživeti, čak iako bi to značilo popuštanje sa finansijskim fer-plejom. Kao i manje ugovore ovog leta, posebno za igrače iz "srednje klase".

U mnogim slučajevima će vlasnici održati klubove i pomoći im da prežive. Tako da je pravo pitanje kako će i da li će kriza pomoći da se u budućnosti napravi neka održivija Evroliga nego što je bila pre ove krize, pita se Eurohups.

FOTO: © MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara