Šejn Larkin u dresu Turske (©fiba.basketball)
Šejn Larkin u dresu Turske (©fiba.basketball)

Turci objavili spisak za kvalifikacije sa četiri NBA igrača i Larkinom

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.05.22. | 17:06

Ergin Ataman će imati sjajan tim na raspolaganju

Košarkaški savez Turske je objavio spisak za predstojeći susret u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Velike Britanije (3. jul, 18.00). Na njemu se nalaze četvorica NBA košarkaša: Alperen Šengun, Džedi Osman, Furkan Korkmaz i Omer Jurceven. Tu je i zvezda Anadolu Efesa Šejn Larkin.

Iako su sve tri selekcije u grupi obezbedile prolaz u narednu rundu kvalifikacija zbog diskvalifikovanja Belrusije, Turska će imati imperativ pobede protiv Britanaca, jer se rezultat prenosi u grupu sa Srbijom, Letonijom i najverovatnije Belgijom na sledećem koraku ka Mundobasketu.

Izabrane vesti

Utisak je i da je Turska ovim putem najavila i da će u najjačem rosteru otići na Evrobasket koji se igra od 1. do 18. septembra. Ergin Ataman je istakao da će sve osim osvajanja evropske krune smatrati neuspehom, a kako stvari stoje imaće ozbiljan tim sa kojim bi mogao mnogima da pomrsi račune.

Tu su još i Melih Mahmatoglu, Šehmus Hazer i Metedžan Birsen iz Fenerbahčea, Onurapl Bitim iz Burse, Sertač Šanli iz Barselone... Imaju Turci vrlo dobar tim.

Šengun je posle osvajanja MVP nagrade u domovini minule sezone, kao debitant u NBA pružao odlične partije u dresu Hjustona. Odigrao je 72 utakmice i prosečno beležio 9,6 poena i 5,5 skokova po nastupu.

Osman je već pet godina u najjačoj ligi sveta (Klivlend), kao i Korkmaz koji se u Filadelfiji dokazao kao vrlo dobar šuter. Jurceven je od minulog leta član prvog tima Majami Hita, upisao je 52 nastupa u ligaškom delu sezone i beležio 5,3 poena uz 5,3 skoka po meču. Čak je i u plej-ofu imao ulogu (devet nastupa), pa nema sumnje da će mu i to iskustvo pomoći da bude ozbiljan adut Turske protiv Britanaca, a po svemu sudeći i na kontinentalnoj smotri.

O Larkinu ne treba trošiti reči. Postao je sa Efesom ponovo prvak Evrope, uvršten je i u petorku Evrolige. Zajedno sa četvoricom NBA igrača biće velika snaga Turske, posebno jer na klupi sedi njegov trener iz Anadolu Efesa Ataman.

Sva je prilika da će pomenuti igrači biti spremni da pomognu državnom timu i na Evropskom prvenstu, gde su Turci smešteni u grupu sa Belgijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Španijom i Gruzijom.



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija TurskeErgin AtamanŠejn LarkinDžedi OsmanAlperen ŠengunFurkan Korkmaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara