Skoti Vilbekin (©FIBA Basketball)
Skoti Vilbekin (©FIBA Basketball)

Turska deklasirala Belgiju 34 razlike, Ataman čuvao Vilbekina za Srbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 20:58

Reklo bi se - dobre vesti iz Istanbula

Letonija je definitivno overila kartu za Mundobasket i Grčka je sada u problemu, dok iz Istanbula stižu potencijalno dobre vesti za Srbiju. Naime, Turska je očekivano pobedila Belgiju, ali je rivala koji je nas dvaput nadigrao - deklasirao! Turci su na svom parketu ponizili Belgiju sa 86:52 (23:13, 20:14, 17:13, 26:12) i protivniku nisu dozvolili da četvrtinu završi sa više od 14 poena... Porazom Belgije, kako smo već naglasili, Letonija je prva obezbedila plasman na Svetski kup iz Grupe I.

Ovakva pobeda daće Turskoj veliki impuls pred toliko iščekivani meč sa Srbijom u Beogradu za tri dana (ponedeljak, 20.00), mada nama daje šansu da pobedom nad Velikom Britanijom u Njukaslu preuzmemo treću poziciju i u potpunosti sami odlučujemo o svojoj sudbini do kraja kvalifikacija! Jer, Belgija je sada na 3-4, koliko ima i Turska, dok bi Orlovi sa brejkom na severu Ostrva otišla na 4-3 kao i Grčka.

Izabrane vesti

Kao što je najavljeno, Ergin Ataman je na raspolaganju imao kvartet Fenerbahčea, ali s obzirom na to kako su se stvari na parketu odvijale i da je do poluvremena već bilo +21, nije ih mnogo koristio. Pogotovo ne Skotija Vilbekina koji je odigrao nepunih 12 minuta i jasno je da ga selektor čuva za ponedeljak i Srbiju kada će verovatno igrati i preko 30 minuta...

Domaćina je do pobede vodio pulen Dušana Alimpijevića iz Burse, Onuralp Bitim sa 19 poena, šest skokova i pet asistencija! Još jednu maestralnu partiju odigrao je Bitim koji se nalazi na radaru daleko bogatijih evropskih klubova, ali se Bursa i dalje sa uspehom bori da ga sačuva u svojim redovima. U stopu ga je pratio Sadik Kabadža sa 16 poena, dok je Melih Mahmutoglu svojih devet poena spakovao sa tri trojke.

Turska je najveći posao odradila granitnom odbranom kojom je protivnika svela na samo 52 poena i čak 20 izgubljenih lopti! Selektor Belgije Dario Đerđa nije na raspolaganju imao neke od svojih najboljih igrača poput Retina Obasohana, pa učinak Ismaela Bakoa nije mnogo promenio stvari. Bako je susret završio sa 17 poena i pet uhvaćenih lopti i kao takav bio jedini sa dvocifrenim brojem poena. Prvi sledeći na listi strelaca bio je Džonatan Tabu sa svega šest poena.

Turska sada ima veliki motiv da se revanšira Srbiji u Pioniru, zato će našem sastavu biti od velikog značaja najavljeni dolazak Marka Gudurića, Vasilija Micića i Vladimira Lučića...

Nemačka je uz Finsku takođe obezbedila plasman na Svetski kup posle sigurnog trijumfa upravo nad selekcijom Lasija Tuovija rezultatom 94:80 (22:19, 22:17, 25:16, 25:28).

Posle uvodnih 20 minuta u kojima je viđena rezultatska klackalica, Nemačka je u trećoj deonici razbila protivnika i napravila sigurnu dvocifrenu prednost koja do kraja susreta nije padala. David Kramer i Kristijan Sengfelder predvodili su Nemce sa po 19 poena, jedan manje ubacio je Justus Holac, dok je Robin Kristen imao 15 poena. Na drugoj strani Aleks Marfi je ubacio 20 (4/5 za tri), a Edon Madžuni 15 poena.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Petak:

Grčka - Letonija 60:80

/Gikas 11 - Strelnijeks 19/

Turska - Belgija 86:52

/Bitim 19 – Bako 17/

Velika Britanija - Srbija (U TOKU)

GRUPA J

Petak:

Izrael – Slovenija 62:75

/Ginat 12 – Lapornik 16/

Estonija – Švedska 82:87

/Kulame 24 – Hakason 24/

Nemačka – Finska 94:80

/Kramer 19 – Marfi 20/

 



tagovi

košarkaška reprezentacija TurskeKvalifikacije za Mundobasket 2023Skoti VilbekinMelih Mahmutoglukošarkaška reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara