Ulm, Rajan Tompson i Patrik Miler

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.10.18. | 11:37

Zanimljiv protivnik Crvene zvezde u prvom kolu Evrokupa (utorak, 19 časova)

Mogli ste u martu prošle godine da čitate tekst o nemačkom košarkaškom klubu Ulm. Timu koji pravi čuda. Timu koji je oborio rekorde sa 26 uzastopnih pobeda i sve to učinio sa Torstenom Lajbenatom na klupi. Sada taj Ulm, svakako ne u takvoj formi, ali sve sa trenerom Lajbenatom, stiže u Beograd na megdan Crvenoj zvezdi u okviru Evrokupa (utorak, 19 časova). O Zvezdi ste do sada mnogo toga čitali proteklih meseci, gledali ste je, znate šta da očekujete, ali je Ulm nepoznanica.

Sa kakvim snagama i košarkom taj tim stiže u Beograd?

Izabrane vesti

Ulm je vodio pametnu politiku od 2011. godine i postavljanja Lajbenata na mesto trenera. Razumeli su u Ulmu da žele da se priklone Evroligi, pa su zato igrali Evrokup. I odabrali su ga ispred Fiba Lige šampiona, što je recimo uradio Brose Bamberg. Zato je Ulm kao desetoplasirani tim nemačkog šampionata iz prošle sezone dobio vajld kard pozivnicu za Evrokup.

I tako je stigao do Grupe A, gde se nalazi i Crvena zvezda u ovom takmičenju, drugom po snazi u Evropi.

Pre svega - najveća snaga Ulma je u treneru. Lajbenat je na klupi Vrabaca već osam sezona. Sa njim tu je i jezgro igrača koji znaju šta se od njih očekuje. Ulm je ovoga leta dodao u svoj roster novih pet igrača koji bi trebalo da donesu kvalitet. Stigli su Patrik Miler, Maksimilijan Ugraj, Dvejn Evans, Džavonte Grin i Gavin Šiling. Naravno, za oko odmah zapada Miler koji je prošle sezone nosio dres beogradskog Partizana.

Ovo je šesti put u poslednjih sedam godina da Ulm igra Evrokup. Veliki broj igrača nemačkog tima poznaje takmičenje i to je veliki plus za njih.

SASTAV ULMA - RAJAN TOMPSON, PATRIK MILER I PER GINTER

Drugu vezanu sezonu Per Ginter i Ismet Akpinar će deliti odgovornost na poziciji plejmejkera. Ginter je igrač dodavanja, timski orijentisan. Donosi dobre odluke i jedan je od omiljenih igrača u nemačkoj bundesligi. Dobro gađa slobodna bacanja.

Pomagaće mu Akpinar i pomenuti Miler kog smo videli u Partizanu. Miler ima dobar prodor, ali i nedostatke u igri koje će Zvezda probati da iskoristi. On bi u Ulmu mogao da ima primarnu poziciju "dva" gde će još biti Dejvid Kremer. Radi se o šuteru. Kejtin Rajnhart i Džavonte Grin će takođe probati da pogađaju s distance. Mladi Kristof Filips, Marijus Stol i Nikolas Mebus će se boriti za dragocene minute u igri.

Možda i najzanimljiviji igrač koji će istrčati sutra na parket Pionira biće Rajan Tompson. On je dres Crvene zvezde nosio 2015. godine, ali se nije proslavio. U najmanju ruku rečeno. Stigao je 25. avgusta, otišao 28. decembra. Igrao je na 17 utakmica u ABA ligi i na 10 evroligaških mečeva za Zvezdu. Odmah po odlasku iz Zvezde potpisao je za Trabzon. Kasnije je prešao u Bon, a u junu 2017. obukao je dres Ulma. Sada će opet istrčati na parket Pionira. Videćemo da li će mu to vezati ruke ili će Tompsona motivisati da pokaže šta zna.

Ulm će dosta očekivati od Ajzaka Fotua, igrača na poziciji krilnog centra. Dobar je skakač i veoma je pokretljiv i okretan. Možda i najbolji igrač nemačkog sastava. Pomagaće mu pristigli Evans koji može da ponudi snagu i borbu. Dobar je skakač u napadu. Crveno-beli treba da paze i na Ugraija koji zna da raširi odbranu i pogodi za tri poena.

Generalno, Ulm ima solidnu evrokupašku ekipicu, ali to nije sastav od kog bi crveno-beli trebalo da drhte, posebno s obzirom na to da je tim Milana Tomića do sada dobio svaki meč koji je igrao (pripreme, ABA Superkup, ABA liga).

Ukoliko Zvezda odigra na nivou iz Laktaša, pobeda ne bi trebalo da bude problem. Ukoliko crveno-beli budu igrali kao protiv Cibone, možemo da gledamo neizvestan duel. Naravno, domaći teren je nešto što Zvezdi uvek daje veliku prednost.

Padali su prethodnih godina u Beogradu CSKA, Real Madrid, Fenerbahče, Makabi i Barselona, zašto ne bi i Ulm? Zvezda je favorit.

Ulm je pre nekoliko dana igrao kod kuće protiv Bajerna i poražen je sa 77:83. Najefikasniji igrači bili su Rajnhart i Grin sa po 15 poena.

Zvezda i Ulm su do sada igrali dva puta, u sezoni 2012/2013 i zanimljivo je da su oba tima dobila po jedan meč, ali u gostima.

Kao zanimljivost za kraj dodajmo i da je Bili Beron najbolju utakmicu u karijeri odigrao upravo protiv Ulma u novembru 2015. godine. U dresu Šarlroe, imao je indeks korisnosti 36 što mu je rekord karijere. U meču koji je igrao protiv Ulma takođe te sezone, samo u oktobru, oborio je rekord i u defanzivnim skokovima (6), kao i u ukupnom broju skokova (8).

Možda bi Beron mogao da ponovi jedan takav duel. Izgleda da voli ovog protivnika…

Foto: MN Press


tagovi

EvrokupRajan TompsonPatrik Miler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara