Umor, skraćena rotacija i Aitova šuterska brigada protiv Zvezde

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.01.20. | 11:50

Zvezda zna da u "trećoj četvrtini" nema pravo na grešku. Ne ako želi da se zadrži na osmoj poziciji i ostane u realnoj trci za TOP 8. Dobri rezultati u četvrtak i pobede Barselone i Makabija mogu dodatno da motivišu Zvezdine igrače, mada je samo onaj poraz iz Berlina dovoljan da probudi želju za revanš...

Nepunih 48 sati nakon poraza od Žalgirisa košarkaše Crvene zvezde čeka novi radni zadatak. Lokacija je ponovo Štark Arena, a ovog puta protivnik je berlinska Alba (TV Sportklub, 19.00).

Trener crveno-belih Dragan Šakota nije bio nimalo zadovoljan tretmanom koji njegov tim ima i na konferenciji za štampu govorio je o tome da su Žalgiris i Alba imali po dan više za odmor i pripremu utakmica posle završenih obaveza u domaćim šampionatima, dok je Zvezda meč sa Megom odradila u ponedeljak. Suština je u tome da su crveno-beli praktično lišeni mogućnosti da organizuju trening oporavka i tako se pripreme za sledeći izazov.
"Naš jedini oporavak u ovom trenutku jedino su krevet i kvalitetna hrana", poručio je ogorčeno Šakota novinarima na konferenciji za novinare.

Izabrane vesti

Za Crvenu zvezdu nema mesta za tugovanje zbog poraza, jer Alba dolazi s namerom da napravi isto što i Žalgiris u sredu pred gotovo 16.000 gledalaca. Šakota je potvrdio da i u petak neće moći da računa na triling Davidovac – Jagodić Kuridža – Čović, dok je Lorenzo Braun pod velikim opterećenjem jer već nekoliko dana ne trenira zbog obnavljanja povrede levog skočnog zgloba i zato igra u ograničenoj minutaži, ali i bez karakterističnog samopouzdanja. Kako je iskusni trener objasnio, Braun je dan posle utakmice s Megom probao da odradi trening, ali je to učinio uz veliki bol, zbog čega ga je stručni štab poštedeo obaveza. 

Skraćena rotacija mogla bi da predstavlja veliki problem za crveno-bele protiv Albe, koja svojim načinom igre još manje odgovara od Žalgirisa. Izuzetno brza i pokretna ekipa Aita Garsije Renesa svoje protivnike lomi upravo jakim ritmom i brzim protokom lopte, što se videlo i u prvom okršaju ovih timova u Berlinu. Sada će Alba biti dodatno ojačana prisustvom dvojice važnih igrača Pejtona Sive i Tajlera Kavanoa koji nisu izlazili na megdan Zvezdi u Mercedes Benc Areni zbog povreda, što čuvenom španskom stručnjaku daje širi spektar rešenja u napadu. Doduše, obojica još traže svoju zonu komfora i mir u napadu, a trenutno je u boljoj poziciji Siva koji je ujedno označen i za ključnog igrača Albe. U (iznenađujućoj) pobedi nad Olimpijakosom pre dva dana Siva je ubacio 12 poena (4/6 iz igre) i podelio tri asistencije, a kao prvi kreator tima od njegovog raspoloženja mnogo zavisi. Ukratko, kada je Siva u punoj brzini i Alba je! 

Takva Alba ne sme biti nikako olako shvaćena, jer ne treba zaboraviti da Albatrosi usred Pireja ubacili 93 poena. Alba je, inače, posle Makabija najefikasniji ofanzivni tim Evrolige na gostovanjima i protivnicima daje 84,2 poena. Mada, dozvoljava i 93,7, na šta crveno-beli treba da obrate pažnju. Ako želi da izađe kao pobednik, Crvena zvezda mora da uspostavi svoj ritam i uvede protivnika u mirnije tokove, da ne dozvoli protivniku da se rastrči i raspuca, jer Alba spada u red timova sa najviše poseda po utakmici, ujedno je i najbolja u segmentu podeljenih asistencija (19,8 po utakmici). Ukoliko bi i Zvezdini plejmejkeri dopremili više lopti do svojih centara ispod koša, ali i rasteretili Lorenza Brauna prevelikom energetskom trošku, šanse beogradskog sastava dodatno bi se uvećale.

Pejton Siva

Podsetimo, crveno-beli su protiv Žalgirisa imali najslabije šutersko veče u poslednjih mesec i kusur, što je i dovelo do previše ispuštenih prilika da se utakmica odvede u drugačiji tok, kasnije i uhvati realni rezultatski priključak. I sve to zbog promašaja iz otvorenih situacija. Bude li se Zvezda šuterski takmičila s Albom, može da se opeče i u vodu baci praktično sve ono dobro što je napravljeno prethodnih sedmica. Na primeru njhovog okršaja iz Berlina videlo se koliko Alba, bez Sive i Kavanoa, može da bude opasna kada se šuterske ruke usijaju. Alba je svaki Zvezdin pokušaj da se uključi u trku za pobedu "gasila" pogocima van linije 6,75 metara. Tada su blistali Rokas Gijedraitis sa četiri i Martin Hermanson sa tri ubačene trojke dok je Markus Erikson, inače Albin drugi najefikasniji trojkaš, tada imao slabo veče sa 1/4. Dodajte na to Nilsa Gifaja, Kavanoa, pa i Sivu čija se eksplozija još čeka i eto realne opasnosti za Zvezdu večeras.

Zvezda zna da u "trećoj četvrtini" nema pravo na grešku. Ne ako želi da se zadrži na osmoj poziciji i ostane u realnoj trci za TOP 8. Dobri rezultati u četvrtak i pobede Barselone i Makabija mogu dodatno da motivišu Zvezdine igrače, mada je samo onaj poraz iz Berlina dovoljan da probudi želju za revanš...

EVROLIGA - 20. KOLO

Četvrtak

Himki -  Real Madrid 102:94
/Šved 21 - Miki 20/

Fenerbahče -  Barselona 74:80
/Slukas 14, 7sk, 11 as – Klaver 17, Dilejni 14/

Makabi - Armani 69:63
/Vilbekin 22, Hanter 14, 14 skokova - Sajks 11, Nedović 10/

Petak

18.00: (1,20) CSKA  (19,00)  Baskonija (5,00) 
18.00: (1,80) Zenit  (14,50)  Valensija (2,15) 
18.30: (1,05) Efes  (27,00)  Asvel (10,00) 
19.00: (1,45) Crvena zvezda  (15,00)  Alba (3,05) 
19.30: (1,35) Olimpijakos  (16,00)  Bajern (3,50) 
20.30: (1,35) Panatinaikos  (16,00)  Žalgiris (3,50)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara