Uroš Čarapić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)
Uroš Čarapić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Uroš Čarapić: Kapiten mora da pokaže kako se izgara za grb Borca

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.12.21. | 12:00

Košarkaš iz Čačka, naredne godine, obeležava dve decenije od dolaska u Borac!

Nakon pobeda u Baru i nad Mega Mozzartom košarkaši Borca našli su se u delikatnom položaju zbog rezultata koji su usledili. Doživeli su neuspehe u Zadru, protiv Partizana, u Podgorici, protiv Cibone i kada se dodaju porazi od Igokee i Cedevita Olimpije imali su skor od 2:6. Na svu sreću Čačani su dobili Krku i otišli na odmor, zbog „prozora“, a pred nove izazove. Potom su dobili Split na gostovanju.

Borac sada očekuje utakmica sa FMP – om, pa meč sa Zvezdom, da bi se prvi krug zatvorio u Čačku sa Đetićima.

Izabrane vesti

Kapiten Borca, Uroš Čarapić, za Mozzart Sport podvlači da su svi očekivali više.

„Nadali smo se nekoj pobedi više, kako mi igrači, tako i naš stručni štab, verovatno i navijači. Na gostovanjima, u prvom delu, igrali smo ključne utakmice, dobili smo ukupno tri puta, ali mogli smo makar do pet pobeda. U Laktašima smo izgubili na jednu loptu, u Zadru smo bili kriminalni, dok sa SC tih 17 razlike je apsolutno nerealno. Generalno, sa dve pobede više bila bi druga priča i sam plasman na tabeli“, smatra kapiten Borca Uroš Čarapić.

Uroš podvlači da igrači, na treninzima, pružaju maksimum, a naš utisak je da kapitenu tima najteže padaju porazi. Izraz Čapijevog lica govori sve.

„Stvarno dobro radimo, dajemo se i pitanje je trenutka kada ćemo da vežemo nekoliko trijumfa. Što se vaše konstatacije tiče mislim da ste u pravu. U Borcu sam od svoje šeste godine i na malo drugačiji način sve posmatram. Igranje košarke smatram kao svoj posao, ali kad igraš u klubu uz koji si rastao moraš sve da gledaš drugim očima. Tu su emocije, tu je uloga kapitena koji mora svima da pokaže kako se gine za grb i dres Borca “.

Značajan je vaš doprinos usponu kluba koji igra najviši rang regionalnog takmičenja.

„Borac je bio član najjače lige u starog Jugoslaviji i mnogi su se plašili gostovanja u našoj dvorani. Posle 30 godina ponovo smo tu, u društvu Partizana, Zvezde, Jugoplastike, Cibone, Olimpije, Zadra...Da mi je neko, pre pet godina, kazao da ćemo igrati ABA ligu, koju upoređujem sa tadašnjom, ne bih mu verovao. Veliku pomoć imali smo od čačanskih navijača“. 

Utisak je da domaća publika prepoznaje vaš igrački trud, ali i dobru hemiju u timu.

„Smatram da je napravljen dobar sastav. Poznajemo se, igrali smo zajedno, ali tu su i pojačanja koja su pred sezonu stigla u Čačak. Sigurno da je potrebno vreme za uigravanje, uklapanje i dobru atmosferu. Najbitnije da se trudimo, ostalo će doći“.

Da se vratimo vašem prvom susretu sa klubom.

„Uh, bilo je davno jer sam od svoje šeste godine u Borcu. Dakle, naredne godine obeležiću dve decenije igranja u svim selekcijama tima, do seniorske postave. Zreo sam da dobijem ručni sat od kluba, aha, ha, ha...“.

Kako se to kaže, košarkaški učitelji su vam bili skoro svi treneri koji rade ili su radili u Borcu.

„Počeo sam kod Džajića, Džaja me je trenirao više od pet godina, kada sam stigao do takmičarskog perioda. Potom, treneri su mi bili Strugarević, Ivo Radovanović, Miroslav Milić, pa Dejan Tomašević. Najbolju saradnju ostvario sam sa Tomašem kada sam iskočio u prvi plan u kadetima i juniorima. Kasnije sam bio kod Aca Bjelića, naravno, sa Raškom Bojićem sam imao odličnu saradnju četiri, pet godina. U Čačak je stigao i Jovica Arsić koji nas je vodio dok Marko Marinović, iz igračkog dresa, nije seo na trenersku klupu“.

Čačanski navijači su zahtevni, uvek se nadaju stepeniku više kada je plasman u pitanju.

„Naš cilj je opstanak. Sad, da smo ostvarili još dve planirane pobede bio bih siguran u to više, ovako, videćemo...Sezona je duga, u drugom delu takmičenja imamo bolji raspored pa možda ni plasman među prvih osam timova nije nemoguć. Liga je jaka, svi klubovi su angažovali pojačanja, ali ukoliko ostvarimo još neki trijumf u prvih 13 kola u nastavku se možemo nadati većem broju pobeda“.

U debitantskoj sezoni u ABA ligi bili ste lišeni pomoći publike. Sada je druga priča...

„Čačak je grad košarke. Ljudi su svesni ko je sve igrao za Borac i nije izlizano reći da je publika naš šesti igrač. Znam kako dišu navijači, cela hala, videlo se protiv Partizana kakvu atmosferu pravi naša publika. Meni je sve dobro poznato, tražila se karta više, kao u stara vremena, neki su morali i da stoje“.

Ipak, igranje u svom gradu donosi neku vrstu opterećenja. Prijatelji, poznanici i sugrađani uvek imaju nešto da kažu na račun partija koje pružate.

„Sve je to normalno, za Čačak. Generalno u gradu ima previše košarkaških stručnjaka. Teško je igrati u Čačku, mnogi nam veruju, neki osuđuju, oseća se pritisak, ali sam navikao na tenzije. Uvek saslušam komentare, ispoštujem sagovornike, ali imam svoje mišljenje i stav“.

ABA liga je dobila višu dimenziju dolaskom najtrofejnijeg trenera Evrope na klupu Partizana.

„Svakako, izlišno je govoriti o značaju Žoca Obradovića. Inače, pored Borca navijam za Partizan. Prošle godine dva puta smo dobili crno – bele, te pobede su bile za nas vrlo bitne, a lično bilo mi je malo žao Beograđana. Naš prvi duel ove godine pokazao je drugu dimenziju Partizana, mnogo višu. Kada razmišljam o tome kome dajem veće šanse ove sezone, mislim da je to Partizan. Međutim, i Zvezda ima dobrog trenera, dobre igrače...Kada stanu u odbranu mnoge evroligaške timove su spustili ispod 60 poena. Biće borbe, biće neizvesnosti, ima dobrih sastava, moguća su iznenađenja, ali Partizan, Zvezda, Budućnost su stepenik iznad. Videlo se i protiv Partizana koliko je teško, na fizičkom planu, parirati Beograđanima. Jednostavno su nas pojeli...Tek nas očekuju dueli protiv Zvezde, Budućnosti, FMP –a koji igra baš dobro“.

Borac je bio oslabljen bez pomoći Dude Sanadzea, produženi kovid, i Radovana Đokovića koji je duži period van parketa. Na sreću vraćaju se u tim.

„Zna se koliko je Raša dobar igrač i šta znači za Borac. On je jedan od najzaslužnijih za ovaj plasman Borca. Takođe, fali nam iskustvo Dude Sanadzea. Sa njima bi sve bilo mnogo bolje. Koga nema bez njega se mora, ali želim da se uskoro u punoj meri vrate na teren. Do tada, borićemo se za grad, publiku, upravu i stručni štab“, konstatuje Uroš Čarapić.

Kolo broj jedanaest rezervisano je za košarkašku bitku starih znanaca, čačanskog Borca I FMP – a iz Železnika (petak, 20 časova, dvorana kraj Morave).

„Na pomen Borca svi misle da je to ekipa koja pobeđuje samo na domaćem terenu, gde ima veliku prednost zbog sjajnih navijača. Ali mi smo uspeli da razuverimo ljude da nije baš tako, i da itekako umemo da slavimo na strani. Poslednje dve pobede nam mnogo znače pred nastavak takmičenja“, rekao je Marinović.

Sledi duel sa FMP – om, ekipom koju Borac odlično poznaje.

„Godinama se sastajemo sa FMP – om u raznim takmičenjima, tako da se dobro poznajemo. Doduše, protivnik je, baš kao i mi, dosta promenio tim u odnosu na prošlu sezonu. U ovom momentu, FMP igra najbolju košarku u regionalnoj ligi. To pokazuju i odlični rezultati koje je tim ostvario. Ekipu sjajno vodi trener Stefanović, a popunjena je na svim pozicijama. Tako da nas očekuje veoma teška utakmica“, zaključio je Marinović.


ABA LIGA - 11. kolo

Petak

20.00: (2.10) Borac Čačak (14,0) FMP (1,80)

Subota

17.00: (10,0) Krka (27,0) Crvena zvezda (1,05)

19.00: (1,30) Partizan (16,0) Cedevita Olimpija (3,90) 21.00: (2,30) Studentski centar (14,5) Igokea (1,70)



PIŠU: Đurđe Mečanin/ Nikola Minović

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

ABA ligaKK Borac ČačakUroš ČarapićMarko MarinovićFMP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara