Stef Kari (©AFP)
Stef Kari (©AFP)

Usijala se ruka najboljem šuteru svih vremena: Kari uključio šampionski mod i strpao rekordnih 50 poena!

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.05.23. | 00:14

Kevon Luni razbio Domantasa Sabonisa u skoku, Kingsi se potpuno raspali u drugom poluvremenu, Voriorsi u (ne)očekivanom polufinalu sa Lejkersima

Neka se stavi na znanje, u Sakramentu postoji novi kralj i ime mu je - Stef Kari!

Svaka čast Sakramentu za kompletnu seriju i borbu koju su pružili, ali ipak mora da se zna ko je šampion i ko brani tron. U izostanku prave napadačke podrške saigrača, Stef Kari je preuzeo kompletnu odgovornost u svoje ruke, uključio šampionski mod i strpao rekordnih 50 poena za najbolji učinak jednog igrača u istoriji sedmih utakmica plej-of i zakazan (ne)očekivan megdan sa Los Anđeles Lejkersima u konferencijskom polufinalu - 120:100 (30:31, 26:27, 35:23, 29:19)!

Izabrane vesti

Pomislili su Kingsi da su došli na pola koraka do konferencijskog polufinala posle onog brejka u San Francisku, ali se onda pojavio najbolji šuter svih vremena i ugasio baklju simpatičnoj ekipi Majka Brauna i ugasio baklju ili u ovom slučaju laser koji je svetleo sa krova Golden 1 Centra. Držali su se odlično celo poluvreme Kingsi, a onda su se raspali u nastavku i ugušili pod balastom koji je stajao na kičmi ovog mladog sastava. Dearon Foks odigrao je definitivno najlošiju utakmicu cele serije, a iako je ubacio 16 poena, iz igre je šutirao 5/19.

Bez Foksa da nosi ofanzivnu liniju, kao ni Kevina Hertera da bilo šta pogodi spolja, Domantas Sabonis nije uspeo da napravi dodatni iskorak jer ga je u skoku "pojeo" neverovatni Kevon Luni! Centar iz Milvokija razbio je ponajboljeg igrača Sakramenta i pokupio čak 21 loptu čime je postao prvi igrač posle Dvajta Hauarda koji je u dve utakmice iste serije imao 20+ skokova. Ispostavilo se da je ovim performansom Luni ubio svaku nadu domaćina da može da proslavi veliku pobedu nad braniocem prstena. Svakako, u Sakramentu mogu da budu prezadovoljni onim što su postigli ove sezone, jer su uoći iste projekcije bile da ovaj tim ne da neće do plej-ofa, nego će biti zakucan u grupu najslabijih ekipa lige, a u doigravanje je ušao sa treće pozicije.

Mogla je lako ova utakmica da ode na stranu Kingsa. Posle sasvim zadovoljavajućeg poluvremena u kojem je Klej Tompson zaboravio da dođe na utakmicu i šutirao 1/10 iz igre (0/4 za tri), postalo je jasno da dramu u Kaliforniji može da reši samo jedan čovek koji je od početka na svojim leđima nosio Voriorse. Na kraju je Stef Kari isporučio partiju kakva nikada ranije nije viđena u majstoricama, nijedne faze plej-ofa! Čak 38 lopti je ispalio, 20 pogodio, uz sedam trojki. Na sve to imao je osam skokova i šest asistencija.

Jednostavno, moralo je ovako da se završi. Posle 20 poena za poluvreme, Kari je podigao lestvicu još više i razbucao odbranu Sakramenta sa još 30 poena. Usijala se ruka čoveku koji je promenio svetsku košarku i naterao na revoluciju igre kakvu danas poznajemo, a rezultat toga je partija kakva će ostati zapisana u almanasima ove igre.

Plesao je po parketu as Golden Stejta i radio šta je hteo, dok su se njegovi protivnici gušili u želji da nastave čudesnu sezonu. Sve je to posledica prevelike potrošnje nosilaca igre Kingsa, koji na kraju nisu mogli da dišu, dok su veterani iz šampionskog sastava gledali svoju prvu violinu kako svira najlepše note... Bilo je jasno da je gotovo kada je Kari vezao pet poena posle četiri minuta u poslednjoj deonici. Prvo je prvoklasnim prodorom promešao kompletnu odbranu Kingsa i položio, da bi zatim pored Kigana Marija spakovao trojku uz kontakt za 100:83, posle čega definitivno više nije bilo nazad za domaćina...

Da utakmica ide u smeru nove pobede gostiju osetilo se brzo pošto se utakmica nastavila. Kingsi nisu mogli da pogode apsolutno ništa, bili su na samo osam poena za osam minuta, dok su gosti nadoknadili minus i pretvorili ga u +12, odnosno u vođstvo od deset razlike (91:81) pred odlučujućih dvanaest minuta. Braunovu ekipu je većeg zaostatka spasila samo činjenica da su Voriorsi ponovo katastrofalno loše šutirali slobodna bacanja, na kraju 19/30, a promašili su i gomilu zicera. Dok je Kari bio zadužen za cepanje mrežice, Luni je nadskočio sve na parketu i šampionu omogućio brdo sekundarnih napada, što je uz kontrolu sopstvenog reketa dalo određenu sigurnost iako se drugi nisu proslavili. Endrju Vigins je imao 17 poena, Klej Tompson jedan manje pošto je u nastavku uspeo da pogodi još tri šuta, ukupno 4/19 i 2/10 za tri, dok je Luni uz impozantan 21 skok imao 11 poena.

Sabonis je uradio što je bilo do njega, uglavnom. Imao je 22 poena, osam skokova i sedam asistencija, ostali su podbacili. Malik Monk i Terens Dejvis dopisali su po 14 poena, ostali su bili ispod dvocifrene granice i na taj način nije bilo šanse da se pobedi Golden Stejt.

Čekao se duel Memfisa i Sakramenta u konferencijskom polufinalu, a dobićemo duel starih rivala, Lejkersa i Voriorsa. Za razliku od Grizlisa koji su postali žrtve precenjivanja sopstvenih mogućnosti i kvaliteta, Kingsi su pružili koliko su mogli i ovo im je trenutni maksimum. Ali, imaju svetlu budućnost i to može da raduje sve koji su na plej-of utakmice u srcu Kalifornije čekali 17 godina. Golden Stejt čeka veliki posao u polufinalu i iskustvo se ovog puta pokazalo kao presudno, uz ekstra kvalitet jednog čoveka...

NBA PLEJ-OF

Nedelja

Njujork - Majami 101:108, 0-1 u polufinalnoj seriji Zapada

/Beret 26 - Batler 25/

Sakramento - Golden Stejt 100:120, 3-4 u četvrtfinalnoj seriji Zapada

/Sabonis 22 - Kari 50/



tagovi

Stef KariGolden Stejt VoriorsSakramento KingsKevon LuniNBA ligaNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara