Dimitris Itudis (©MN Press)
Dimitris Itudis (©MN Press)

Uvek racionalni Itudis: Evroliga je super, ali mora da se menja; ne može 18 klubova, a osam ide dalje

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 22:04

“Godinama pričam o ovom problemu... Kada bude 20 ili 22 kluba, neka šest prolazi dalje, možda bi tako bilo bolje“, bez dlake na jeziku je grčki stručnjak

Sjajan je stručnjak Dimitris Itudis i uvek kada govori - to su racionalne i otvorene stvari o kojima se možda i ne priča previše.

Tako je grčki stručnjak imao svoje izlaganje na temu koliko je Evroliga zaostala u reformi takmičenja. Iako smatra da je ligaški format, gde svako igra sa svakim odličan, veruje da je velika greška to što uz 18 klubova koji igraju takmičenje i dalje samo osam ide dalje. I ne samo to. Dok se četvrtfinale igra u serijama na maskimalno pet utakmica, na Fajnal foru jedna lopta može da odluči finaliste, a onda jedna i evrotitulu. I to nije fer, kaže Itudis koji podseća da je o tome pričao još tokom vremena dok je bio u moskovskom CSKA, pa i pre toga, sa Željkom Obradovićem u Panatinaikosu.

Izabrane vesti

"Liga je ove godine jako kompetitivna, vidite i sami. Ali, pogledajte u turskom prvenstvu i Jadranskoj ligi, poluprazne su hale. U Evroligi pune, u prvenstvima poluprazne. I onda treba da kažeš igračima da se spremaju za šampionat posle Evrolige. Treba posle ovakvih utakmica da nađeš način da motivišeš igrače da igraju utakmice koje nisu istog nivoa", otvara izlaganje Itudis i dodaje:

"Kada je Evroliga bila na 16 klubova, osam klubova je išlo dalje. To je 50 odsto. U NBA i pored 30 klubova – 16 ide dalje. Plus još sada se igra plej-in turnir, jer je neko možda imao bolje ili lošije partije tokom sezone. Kada je Evroliga dodala još dva kluba, ostalo je da prolazi osam dalje. Znači, Evroliga nije promenila ništa, nije uradila ništa da se proširi broj klubova koji idu dalje. Kada bude 20 ili 22 kluba, neka dalje prolazi šest, možda bi bilo bolje. Ovo pričam još od vremena kada sam bio trener CSKA, nije važno sada da li smo peti, šesti, sedmi ili osmi..."

U dahu je nastavio...

"Kada Udruženje trenera bude pozvano da iznese svoje ideje, imamo mnogo ideja mi koji smo u Udruženje. Jedna od ideja je da imamo plej-in, da imamo nešto što je mnogo atraktivnije. Evroliga jeste interesantna, nema lakih utakmica. Sve je otvoreno".

Jasan je Itudis - Evroliga je super, ali mora da se menja!

"Košarka treba da ide u format plej-ofa. Ovaj sistem u prvoj fazi je dobar, četvrtfinale se igra u seriji, a onda finaliste i titulu odlučuje po jedna lopta. Sve je dobro, ali treba da razmišljamo o budućnosti, da gledamo dalje. Nadam se da će nas Evroliga pozvati, da kažemo šta je to što bi trebalo da bude bolje, da se poboljša sistem".

Za kraj, o utakmici...

"Čestitam Crvenoj zvezdi na pobedi. utakmica je mogla da ode na obe strane, ne bi bilo nezasluženo da smo i mi pobedili. Bili smo dobri u trećoj četvrtini, preuzeli kontrolu utakmice. Trebalo je da vodimo više, sudije su u jednoj situaciji svirale faul u napadu, koji nije trebalo po mom mišljenju i to moram da pogledam. Crvena zvezda je pogađala neke teške trojke, nismo mogli da kontrolišemo kreaciju i pogotke tri glavna igrača, Dobrića, Vildoze i Kampaca. Njihov tempo iz prvog poluvremena nas je dosta mučio", rekao je Itudis i zaključuje:.

"Mi smo i dalje u procesu izgradnje novog tima. Tokom 33 nedelje Fenerbahče je sve vreme bio u plej-of poziciji. Videćemo kako će se sezona završiti, izgubili smo od Baskonije oba meča, to nam je direktan konkurent za plej-of i ne zavisimo više od nas. Treba da izvučemo pouke iz svega kroz šta smo prošli. Osećamo gorak ukus jer nismo izvukli rezultat koji smo hteli. Igrači shvataju za koga igraju, da nose dres velikog kluba".



tagovi

KK FenerbahčeDimitris ItudisEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara