Foto: KK Zadar / Zvonko Kucelin
Foto: KK Zadar / Zvonko Kucelin

Vanji se steglo u guši: Ključale su emocije, morao sam da ih sakrijem od igrača

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.03.21. | 08:53

"Kao prvi put kada sam posetio rodni Zadar i sada je lupalo u grudima, ali ovog puta ja sam bio glavni trener. Trudio sam se da potisnemo to, jer nas je čekala veoma važna utakmica. Na kraju, oni su deca. Ogromna većina njih nije ni bila rođena u vreme ratnih dešavanja, a oni koji su tada imali tek nekoliko godina, ni ne sećaju se, pa ne treba da nose tuđi teret..."

Malo ko zna da je tokom većeg dela boravka košarkaša FMP u Zadru gde su u petak vodili važnu sportsku bitku na terenu, njihov trener Vanja Guša vodio borbu sa emocijama. Iskusni stručnjak je tek drugi put od zlokobne 1991. godine zakoračio u Zadar, prvi put kao trener gostujućeg tima u rodnom gradu u kome je košarkaški prohodao (u čuvenim Jazinama) i kasnije dok je oblačio dresove svih mlađih slekcija, maštao kao svaki klinac sa severa Dalmacije koji se u ta vremena latio Tigrove lopte, da jednog dana navuče neki od seniorskih "brojeva" koje su proslavili Josip Đerđa, Krešimir Ćosić, Stojko Vranković, Veljko Petranović... (u to vreme su brojevi na dresovima bili od 4 do 15).

Izabrane vesti

"Uh, emocije su bile sve jače kako smo se približavale Zadru. ključale su kada smo se smestili u hotel Kolovare na čijoj smo se plaži kupali kao deca svakog leta, ali i kada sam sa četiri drugara koji su me sačekali, posle timske večere, obišao školu u koju sam išao, zatim i mesto gde sam stanovao..." kaže Guša za Mozzart Sport.

Priznaje da mu je bilo teže nego prošli put, pre desetak godina, kada je prvi put sa FMP bio u rodnom gradu.

"Tada sam bio trener juniora... Samo me jedan dan pozvao Raša (Radovanović, bivši sportski direktor FMP, op.a.) da se spremim da idem sa seniorskim timom, jer je znao da od pomenute godine nisam bio u Zadru. I tada je lupalo u grudima, kao sada, ali ovog puta ja sam bio glavni trener. Trudio sam se da od mojih 'klinaca' sakrijem emocije, jer nas je čekala veoma važna utakmica. Na kraju, oni su deca. Ogromna većina njih nije ni bila rođena u vreme ratnih dešavanja, a oni koji su tada imali nekoliko godina, ni ne sećaju se toga, pa ne treba da nose tuđi teret."

A Guša ga je izneo odlično...

"Kada smo ušli u salu, nekih tri sata pred početak meča, kao da se uključio 'play mode'. Naravno najviše, tačnije, sve zasluge idu timu koji je odlično odigrao i zabeležio važnu pobedu, neću da kažem u borbi za opstanak, već za sedmo mesto, jer sam na sve, pa tako i na košarku, uvek gledao sa pozitivne strane, a i realnost je da smo u igri za sedmo mesto."

ABA LIGA, 19.30 (1,20) Crvena zvezda (19,00) Partizan (5,00)

Možda bi FMP gađao i koju poziciju više da je prve dve trećine sezone odigrao bolje, zboge čega su danak platila dva prethodna trenera...

"Hajde da to pogledamo malo realnije. Znate već kakva je cela sezona, pa čak i meseci pre nje. Naš mladi tim, kao ni ostale ekipe, nisu zaobilazili problemi sa korona virusom koji su seckali rad. Taman uhvate ritam - moraju na pauzu. Kažem i drugi su imali taj 'prazan hod', bez treninga, ali laške je iskusnijima, iza kojih su sezone i sezone profesionalne košarke, da se odmah posle pauze vrate, dok mlađima treba daleko više vremena. Ali, da se ne vraćamo na to. Važno je da smo izvukli pouke, da su nešto iskusniji Filip (Čović), Nenadić, Šešlija i Radonjić, preuzeli, pre ću reći odgovornost, nego kontrolu, i da sada možem da gledamo unapred."

Ispred je meč sa Cibonom, sledećeg vikenda.

"Mlada ekipa, sa nekoliko izuzetnih talenata, Prkačinom, Gnjidićem... i trenerom koji je potvrdio talenat baš u FMP (Vladom Jovanovićem). Ne ulazeći u to da li je bio iznuđen ili ne, izuzetno mi se sviđa njihov koncept u kome je akcenat na mladima, poput našeg. Biće veoma zanimljivo..."

Zanimljiv je i put kojim je Vanja došao, odnosno kojim se preko Bahreina nedavno vratio u FMP.

"Sezonu i kusur bio sam kooordinator mlađih selekcija u Bahreinu, ali pošto je počela pandemija, obustavljen je rad na svim nivoima, osim u najvišem - seniorskom. Bili su iskreni, rekli su da ne znaju kada će se situacija normalizovati, ali da ćemo razgovarati o nastavku saradnje kada se sve smiri. Nije mi preostali ništa drugo nego da se vratim u Srbiju. U to vreme, stigao je poziv iz FMP u kojem sam bio trener svih selekcija osim seniorske. Uz to vodio sam Zlatibor u KLS, pa mi je ostalo još jedino da budem trener nekog tima u ABA ligi. Bilo je logučno da prihvatim poziv FMP u kome poznajem sistem..."

Sistem FMP odlično poznaje i Aleksandar Bursać, krilni centar Zadra što je i potvrdio u dvomeču sa FMP, posebno u Beogradu.

"Pa dobro, uvek je očekivano da neki momak koji je kod vas bio niz godina, a Bursać je nosio dres FMP četiri sezone, ima motiv više da odigra dobro. Drago mi je da se dobro snašao u mom rodnom gradu, ali i što ga je Zadar prihvatio, kao što je prošle sezone prihvatio Fundića."

Bilo je drago Guši i kada je čuo pozitivne komentare prisutnih na ponašanje košarkaša beogradskog tima ne samo tokom 40 minuta, nego pre i posle meča sa Zadranima.

"Ne moram ja da ih hvalim, oni znaju šta mislim o njima, ali sigurno da je lepo kada čujete od drugih kako se odnose ne samo prema dresu kluba koji nose, nego prema svim profesionalnim obavezama, ali i u komunikaciji sa ostalima. Takođe, drago mi je i kako je Zadar odreagovao, od samog našeg dolaska u hotel, do polaska za Beograd. Ako mi stariji, a sebe smatram starijim, nosimo neke rane iz prošlsoti, ne moraju ova deca...", završio je Guša.


tagovi

KK FMPVanja GušaKK ZadarABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara