Duško Ivanović i košarkaši Baskonije (©Star Sport)
Duško Ivanović i košarkaši Baskonije (©Star Sport)

Velikan u nevolji: Baskonija u opasnosti da ne igra plej-of prvi put u istoriji

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 16:54

Tim iz Vitorije sa tri uzastopna poraza sve dalje od najboljih osam ACB lige

Tokom četiri decenije postojanja ACB lige, Baskonija je uvek igrala u plej-ofu. Bez obzira na ime kluba ili format, klub iz Vitorije je bio među najboljima. Ove sezone bi impresivni niz mogao da se prekine.

Baskonija je posle poraza od Gran Kanarije, inače trećim uzastopnim u prvenstvu, ostaly na dve pobede zaostatka za Mursijom, Valensijom, Huventudom i ekipom Tenerife, koji imaju učinak 14-9.

Izabrane vesti

Pred sastavom Duška Ivanovića je još 11 rundi, ali situacija je komplikovana. Raspored mu nikako ne ide naruku jer već u nedelju igra sa Barselonom, a ide i u goste Unikahi, Valensiji i Real Madridu, sa kojim se sastaje poslednjeg dana ligaške faze.

“Ima još dosta vremena. Moramo da igramo bolje, kako ne bismo zavisili od drugih, već od nas samih“, izjavio je Ivanović posle Gran Kanarije.

Baskonija se već neko vreme suočava sa kratkom rotacijom za obaveze na dva fronta, pogotovo za izazove koji zahtevaju igranje u Evroligi i ACB ligi. Najveći problem su naravno povrede, zbog čega je nekoliko puta tokom sezone utakmice igrao sa devetoricom igrača.

Španski mediji pišu da je Ivanovićev fokus trenutno više na elitnom takmičenju u kojem Baskonija zauzima osmo mesto i još ima teoretske šanse da se izbori za direktan plasman u četvrtfinale.

Baskoniji kvalitet ne jenjava. Markus Hauard je najbolji strelac ACB lige sa 17 poena u proseku, dok je sa 18,6 poena drugi u Evroligi. Čima Moneke je među Top 3 po indeksu korisnosti u oba takmičenja sa 19,2 i 19,9, koji je takođe i najbolji skakač Evrolige sa 7,1 pokupljenom loptom. U stopu ga prati Tadas Sedekerskis sa okruglo sedam skokova po meču, dok je Kodi Miler Mekintajer prvi asistent Evrolige sa 7,3 završnih dodavanja. Vanja Marinković igra sezonu karijere sa 11,1 poenom u eliti, dok u prvenstvu ima 10,9 poena.

Sve to, zasad, nije dovoljno da se drži višegodišnji kontinuitet. Uz povrede, ono na čemu se najviše apostrofira je slaba odbrana. Baskonija je u ovom trenutku treća najslabija odbrana ACB lige sa 86,5 dozvoljenih poena, odmah iza Palensije i Granade, što poništava činjenicu da je istovremeno i četvrti najefikasniji u celom takmičenju sa 85,4 poena.

Osim toga, ne treba zaboraviti da je Duško Ivanović stigao tokom sezone i da ga je sačekala oformljena ekipa koju je birao Đoan Penjaroja. On je počeo na klupi Baska uprkos tome što uprava nije verovala u njegov rad. Bilo je nekoliko pokušaja da se dovede zamena tokom leta, ali je na kraju trener iz Katalonije startovao. Otpušten je posle 4-3 u ACB i 1-4 u Evroligi. Sa Ivanovićem je učinak 8-8 u ACB i 13-9 u Evroligi.

“ACB liga je oduvek bila izuzetno teška, pa je samim tim i jako teško doći do plej-ofa. Za timove koji igraju Evroligu još je teže zbog kalendara, uz toliko utakmica. Treba uvek gledati sledećeg rivala i ostati svež. Borićemo se do kraja za plej-of“, rekao je Ivanović.

Baskonijin impresivni niz je u opasnosti tačno 35 godina posle dolaka Hosea Antonija Kerehete, čoveka koji je kao igrač ostavio dubok trag, a još i veći kao predsednik tokom čijeg mandata je Baskonija postala velika.



tagovi

BaskonijaEvroligaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara