Uzbudljiv poslednji dan prelaznog roka
Uzbudljiv poslednji dan prelaznog roka

Velike promene u NBA ligi - ko je pobednik, a ko gubitnik prelaznog roka?

Vreme čitanja: 11min | pet. 11.02.22. | 10:50

Trampa Hardena i Simonsa svakako je privukla pažnju, ali ne treba zaboraviti da je u poslednjih sedam dana čak 22 kluba rotiralo igrače. Pa da vidimo kako je ko poslovao?

Gotovo je, završen je prelazni rok u NBA ligi. Sinoć u 21.00 po srednjoevropskom vremenu označen je kraj perioda u kojem klubovi mogu da menjaju igrače, a poslednjeg dana prelaznog roka dobili smo nekoliko velikih poslova. Svakako je najveći onaj koji su obavili Bruklin i Filadelfija u kojem su zamenjene velike zvezde Džejms Harden i Ben Simons, ali bilo je tu i drugih velikih poslova poput selidbe Kristapsa Porzingisa iz Dalasa u Vašington.

Sve u svemu, u poslednjih sedam dana čak 22 kluba je rotiralo. Mi vam donosimo popis svih razmena po klubovima te analizu toga ko je dobro, a ko loše prošao u celoj priči. Samo ćemo naglasiti da u popis nismo uključili menjane pikove drugih runda drafta jer ih ne smatramo preterano važnim u celim poslovima. Oni služe klubovima da bi mogli da opravdaju neke poteze. Uglavnom, idemo konferenciju po konferenciju, a krećemo s Istočnom.

Izabrane vesti

BRUKLIN NETS

Došli: Ben Simons, Set Kari, Andre Dramond, pik prve runde 2022., pik prve runde 2027. (zaštićen 1-8) (sve od Filadelfije)

Otišli: Džejms Harden, Pol Milsap (oba Filadelfija)

Ono o čemu se pričalo mnogo u poslednje vreme se i dogodilo u poslednjim satima prelaznog roka. Netsi i Siksersi su napravili trejd u kojem su razmenjeni Harden i Simons, a prvi je utisak da su obe ekipe dobro prošle. Bruklin je imao velikih problema s povredama i činjenicom da Kajri Irving ne igra domaće utakmice pa je velika trojka Irving Durant Harden nastupila u samo 16 zajedničkih utakmica. Nisu funkcionisale stvari u Netsima pa su se odlučili za trejd s Filadelfijom u kojem su dobili Simonsa, koji bi im mogao pomoći u odbrani. Pitanje je u kakvom je on stanju kad se zna da nije igrao od prošle sezone, ali ako bude fizički spreman mogao bi da bude od koristi, posebno imajući u vidu da se od njega neće očekivati da bude primarni plejmejker. To je mesto rezervisano za Irvinga, a Simons bi mogao da to iskoristi. Uz to, Bruklin je dobio i sjajnog šutera Seta Karija pa sada ne moraju da čekaju kada će se oporaviti Džo Heris. Uz Karija i Petija Milsa Bruklin će u svakom trenutku na parketu da ima sjajnog šutera za trojke.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

Došli: Džejms Harden, Pol Milsap (oba Filadelfija)

Otišli: Ben Simons, Set Kari, Andre Dramond, pik prve runde 2022., pik prve runde 2027. (zaštićen 1-8) (sve od Filadelfije)

Deril Mori, glavni čovek Filadelfije, dobio je šta je želeo. On je hteo da dovede Hardena još početkom prošle sezone, ali se “Brada” tada odlučio za odlazak u Bruklin. Čekao je, Mori, čekao i dočekao. Dobio je Hardena s kojim je radio u Hjustonu, a koji dolazi u ekipu koja ove sezone oko Džoela Embida igra odlično. Uz sve to, Filadelfija je uspela da zadrži dva važna igrača koja su se pominjala kao žetoni u mogućim trejdovima - Tajrisa Maksija i Matisa Tajbula. Morali su da daju Seta Karija i dva pika prve runde, ali s obzirom da Ben Simons ove sezone nije igrao, onda ispada da je Harden zamena za Karija, a o razlici u kvalitetu tu uopšte ne moramo da pričamo. Harden je najbolji saigrač kojeg je Embid ikada imao i ako se njih dvojica uigraju Filadelfija bi mogla da bude najopasnija ekipa na Istoku.

MILVOKI BAKS

Došli: Serž Ibaka (Klipers)

Otišli: Donte Divinćenco (Sakramento), Rodni Hud, Semi Odželeje (obojica Klipers)

Milvoki nije imao potrebu za nekim velikim trejdovima, ali su želeli da osnaže poziciju pod košem zbog toga šta je Bruk Lopez i dalje povređen. Serž Ibaka i Bobi Portis se čine sasvim dobrom rotacijom za borbu za novu titulu. Od tri igrača koji su otišli navijači Baksa će možda najviše da žale za Divinćencom, ali on se nakon povrede nije vratio na nivo koji je imao pre nje, a tu je i Grejson Alen koji je sasvim dobro popunio njegovu ulogu.

KLIVLEND KAVALIRS

Došli: Karis Levert (Indijana)

Otišli: Riki Rubio, pik prve runde 2022 (zaštićen 1-14) (sve Indiana)

Niko nije očekivao da će se Klivlend boriti za prednost domaćeg terena u plej-ofu, a kada je do toga došlo, ali i do teških povreda Kolina Sekstona i Rikija Rubija, onda su Kavalirsi žrtvovali pik prve runde da bi dobili odličnog Leverta koji će da im pomogne na bekovskim pozicijama. Uostalom, oni imaju dovoljno mladih igrača da im pikovi nisu ni potrebni.

BOSTON SELTIKS

Došli: Deniel Tajs (Hjuston), Derik Vajt (San Antonio)

Otišli: Denis Šreder, Enes Fridom, Bruno Fernando (svi Hjuston), Džoš Ričardson, Romeo Lengford, pik prve runde 2022. (zaštićen 1-4), pravo na zamenu pikova prve runde 2028. (sve San Antonio), Pi-Džej Dozijer, Bol Bol (oba Orlando)

Boston je bio jako aktivan poslednjih dana pa je svlačionicu napustilo sedam igrača. Najvažniji od njih je Denis Šreder, a njega su Seltiksi poslali u Hjuston da bi vratili Denijela Tajsa koji je već igrao u timu i koji zna sistem. Šredera su nadoknadili odličnim Derikom Vajtom koji je u San Antoniju poslednjih sezona igrao jako dobro i koji će sigurno dobro doći Seltiksima koji imaju problema na bekovskim pozicijama. Oni će morati da potpisuju dosta igrača jer trenutno imaju pet praznih mesta na rosteru

TORONTO REPTORS

Došli: Tadeus Jang, Dru Jubenks (oba San Antonio)

Otišli: Goran Dragić, pik prve runde (zaštićen 1-14 u 2022, 1-13 u 2023) (sve San Antonio)

Kanađani su odlučili da dovedu pravog veterana koji će im pomoći s klupe, a koji se i uklapa u njihov stil igre s puno krila. Tadeus Jang je bio želja mnogih klubova, San Antonio je za njega tražio pik prve runde te ga na kraju i dobio. I Toronto, poput Klivlenda, ima puno mladih igrača pa im pikovi nisu toliko važni. Njima je bio potreban veteran koji će odigrati 15-20 minuta po utakmici i odmoriti njihove članove prve petorke koji u zadnje vreme igraju 40-ak minuta po utakmici.

MAJAMI HIT

Otišli: Kej-Zed Okpala (Oklahoma)

Nevažan odlazak osim da oslobodi mesto na rosteru za potpis nekog veterana koji će da bude slobodan na tržištu.

VAŠINGTON VIZARDS

Došli: Kristaps Porzingis (Dalas), Iš Smit, Vernon Kejri (oba Šarlot)

Otišli: Eron Holidej (Finiks), Spenser Dinvidi, Davis Bertans (oba Dalas), Montrezl Herel (Šarlot)

Nakon šta je postalo jasno da će Bredli Bil da propusti ostatak sezone zbog povrede, Vašington je krenuo u potragu za zamenama. Doveli su Porzingisa kao budućeg partnera Bilu, a ako to i ne bude dobra saradnja nisu mnogo izgubili jer su dali igrače koji imaju duži ugovor od Porzingisa, a nisu bili baš efektivni u poslednje vreme. Vratili su Išmaela Smita u klub da bi popunili rupu na poziciji plejmejkera, a odlazak Herela im nije toliko važan jer su doveli Porzingisa, uz to imaju još i Deniela Geforda te Tomasa Brajanta. Sve u svemu, plus za Vašington.

INDIJANA PEJSERS

Došli: Riki Rubio, pik prve runde 2022. (zaštićen 1-14) (sve Klivlend), Tajris Halibarton, Badi Hild, Tristan Tompson (svi Sakramento), Džejlen Smit (Finiks)

Otišli: Karis LeVert (Klivlend), Domantas Sabonis, Džeremi Lemb, Džastin Holidej (svi Sacramento), Tori Krejg (Finiks)

Odavno se najavljivalo da će Indiana da napravi mnoge promene u ekipi, a to se i dogodilo. Bilo je dosta prometa u svlačionici Pejsersa, a na kraju u Indijani mogu da budu zadovoljni. Pre svega jer su uspeli da uzmu Tajrisa Halibartona koji bi mogao da bude oslonac za duže vreme na bekovskim pozicijama, a došli su i do jednog pika prve runde te Badija Hilda, kojeg bi na leto mogli da trejduju nekom klubu i opet da dobiju neki pik za njega. Izgubili su Sabonisa, ali tako i otvorili mesto za Majlsa Tarnera da igra na prirodnoj poziciji petice, a možda će ispod radara da prođe potpis Džejlena Smita koji se u Finiksu nije naigrao, ali koji je zanimljiv mladi visoki igrač. Odličan posao za Indianu.

ŠARLOT HORNETS

Došli: Montrezl Herel (Vašington)

Otišli: Iš Smit, Vernon Kejri (oba Vašington)

Šarlotu je bio potreban centar, ali čini nam se da bi bilo bolje da su uzeli nekoga ko igra bolju odbranu od Montrezla Herela. On će sigurno da bude bolji u napadu od Mejsona Plamlija, ali Hornetsi nemaju problema s napadom nego s odbranom. A tu Herel neće puno da pomogne.

DETROIT PISTONS

Došli: Marvin Begli (Sakramento)

Otišli: Trej Lajls, Džoš Džekson (oba Sakramento)

Nisu Pistonsi uspeli da dobiju pravu cenu za Džeremija Grenta pa je on i dalje ostao u klubu, a doveli su Marvina Beglija, čoveka kojeg je Sakramento birao na draftu pre Luke Dončića. Begli nikada nije opravdao visoki pik, ali Detroit nije puno dao za njega pa ovo može da se smatra dobrim poslom. Isplati se probati takvog igrača još jednom, ne može puno da se izgubi.

ORLANDO MEDŽIK

Došli: Pi-Džej Dozijer, Bol Bol (oba Boston)

Samo su pomogli Bostonu da se reši ova dva ugovora, ali i dobili priliku da imaju prava na Dozijera kada mu ovog leta istekne ugovor. To je zanimljiv igrač kojeg je povreda izbacila s parketa ove sezone, a Orlando će možda da ga zadrži za sledeću.

ZAPADNA KONFERENCIJA

FINIKS SANS

Došli: Eron Holidej (Vašington), Tori Krejg (Indiana)

Otišli: Džejlen Smit (Indijana)

Hteli su Sansi da se pojačaju na krilnim pozicijama, želeli Tadeusa Janga ali je on otišao u Toronto pa su onda iz Indijane vratili Torija Krejga koji je igrao kod njih u drugom delu prošle sezone i dobro se uklopio u tim. Eron Holidej možda pomogne kao treći plejmejker.

DALAS MAVERIKS

Došli: Spenser Dinvidi, Davis Bertans (obojica Vašington)

Otišli: Kristaps Porzingis (Vašington)

Moramo priznati da ne znamo zašto je Dalas napravio ovaj trejd. U redu, jasno nam je zašto su se rešili Kristapsa Porzingisa jer on nikada nije dao ono šta se od njega očekivalo, a on i Luka Dončić nisu uspeli da postanu par koji će donositi pobede u nizu. Međutim, umesto njega doveli su dvojicu igrača koja im nisu najpotrebnija - Spenser Dinvidi je dobar igrač, ali u poslednje vreme pokazuje mnogo slabosti, a igra na istoj poziciji na kojoj Dalas ima jako dobrog Džejlena Bransona. Davis Bertans je vlasnik jednog od najgorih ugovora u NBA ligi jer nikako nije opravdao da je elitni šuter za tri, a ugovor mu traje do 2025, jednu godinu duže nego Porzingisov. Obojica igrača mogu da pomognu Dalasu, to je jasno, ali nisu nikakva garancija da bi Dončić sa svojim timom mogao da se umeša u borbu za naslov. A kad je već tako, onda bi bilo bolje da je Dalas uzeo igrače koji imaju kraće ugovore.

LOS ANĐELES KLIPERS

Došli: Norman Pauel, Robert Kovington (oba Portland), Rodni Hud, Semi Odželeje (oba Milvoki)

Otišli: Erik Bledso, Džastis Vinslo, Kion Džonson (svi Portland), Serž Ibaka (Milvoki)

Dobar su posao napravili Klipersi kada su iz Portlanda doveli Pauela koji je domah pokazao da može da bude pojačanje i koji bi ekipi iz Los Anđelesa mogao da dobro dođe u borbi u plej-ofu, posebno ako se vrate Kavaj Lenard i Pol Džordž. Pitanje je koliko mogu Rodni Hud i Semi Odželeje da pomognu, ali ionako je Serž Ibaka pao na treće mesto u rotaciji centara iza Ivice Zubca i Ajzeje Hartenštajna.

JUTA DŽEZ

Došli: Nikel Aleksander-Voker (Portland), Huančo Hernangomez (San Antonio)

Otišli: Džo Ingls, Elajdža Hjuz (oba Portland)

Juta je ostala bez Džoa Inglsa, koji neće igrati do kraja sezone zbog povrede, a umesto njega dovela Nikela Aleksander-Vokera koji će da igra tu poziciju s klupe. Reč je o mladom igraču koji bi mogao da napreduje. Kozmetička promena, ali moguće da ispadne dobra.

PORTLAND TREJL BLEJZERS

Došli: Erik Bledso, Džastis Vinslo, Kion Džohnson (svi Klipers), Džoš Hart, Tomas Satoranski, Nikel Aleksander-Voker, Didi Lozada, zaštićeni pik prve runde 2022. (sve Nju Orleans), Džo Ingles, Elajdža Hjuz (oba Juta)

Otišli: Norman Pauvel, Robert Kovington (oba Klipers), Si-Džej MekKolum, Leri Nens, Toni Snel (svi Nju Orlins), Nikel Aleksander-Voker (Juta), Tomas Satoransky (San Antonio)

Veliku je rekonstrukciju ekipe napravio Portland. Ostao je bez Si-Džej MekKoluma i Normana Pauela, dva startna igrača, a na prvi pogled nisu doveli neke velike zamene. U celoj priči dobili su samo jedan pik prve runde te još nekoliko pikova druge runde, a od igrača koji su došli u ekipu od nikoga se ne može očekivati poseban doprinos. Oni, jednostavno, očekuju napredak svojih mladih igrača, a ovo može da se uzme kao prvi korak prema onome što bi mogli da rade sledećeg leta. Hoće li tada trejdovati i Dejmiana Lilarda ili će uspeti da mu dovedu neke nove dobre igrače, ostaje nam da vidimo.

NJU ORLEANS PELIKANS

Došli: Si-Džej Mekolum, Leri Nens, Toni Snel (svi Portland)

Otišli: Džoš Hart, Tomas Satoranski, Nikel Aleksander-Voker, Didi Louzada, zaštićeni pik prve runde 2022. (sve Portland)

Pelikansi su iskoristili činjenicu da je Portland krenuo u rekonstrukciju pa su dobili Si-Džej Mekoluma koji bi mogao da se odlično uklopi s Brendonom Ingramom, Jonasom Valančijunasom i Zajonom Vilijamsom kada se jednom on vrati na parket. Odličan posao.

SAN ANTONIO SPARS

Došli: Džoš Ričardson, Romeo Lengford, pik prve runde 2022. (zaštićen 1-4), pravo na razmenu pikova prve runde 2028. (sve Boston), Goran Dragić, pik prve runde (zaštićen 1-14 u 2022, zaštićen 1-13 u 2023), (sve Toronto), Tomas Satoransky (Portland)

Otišli: Derik Vajt (Boston), Tadeus Jang, Dru Jubenks (oba Toronto), Huančo Ernangomez (Juta)

Nismo očekivali da će San Antonio da bude jako aktivan u prelaznom roku jer to Greg Popović jako retko radi, ali i to se dogodilo. Menjali su Sparsi mnogo i dobili dva pika prve runde što je za njih dobro s obzirom na to da su poznati po dobrim izborima na draftu. Ostali su bez Derika Vajta koji im je dobro igrao, ali s obzirom na to da je Dežonte Mari došao do Ol-Star utakmice i da imaju još dosta mladih igrača na bekovskim pozicijama, to možda i ne bude veliki gubitak. S druge strane, mogli bi da dobiju nešto od Romea Lengforda, a videćemo šta će da bude s Džošom Ričardsonom, Goranom Dragićem i Tomašom Satoranskim. Sva trojica bi vrlo lako mogla da budu otpuštena u sledećim danima.

SAKRAMENTO KINGS

Došli: Domantas Sabonis, Džeremi Lemb, Džastin Holidej (svi Indijana), Donte Dibinćenco (Milvoki), Trej Lajls, Džoš Džekson (obojica Detroit)

Otišli: Tajris Halibarton, Badi Hild, Tristan Tompson (svi Indijana), Marvin Begli (Detroit)

Da nisu dali Tajrisa Halibartona Indijani rekli bismo da su odradili dobar posao. Ovako to ne možemo jer se jednostavno ne trejduje najbolji mladi igrač kojeg imaš u ekipi. Ne znamo zašto je to Sakramento napravio, ali znamo zašto su se rešili Marvina Beglija i Badija Hilda jer njih dvojica nisu mogli da pruže ono što se od njih očekivalo. Donte Divinćenco bi mogao da pomogne, ni ostali igrači koji su došli nisu loši, ali nikako ne možemo da shvatimo odlazak . Ovako je Sakramento odlučio da se kocka s dvojcem DiEron Foks – Domantas Sabonis. Je li to dovoljno za pravi rezultat?

HJUSTON ROKETS

Došli: Denis Šreder, Enes Fridom, Bruno Fernando (svi Boston)

Otišli: Deniel Tajs (Boston)

Učinili Bostonu uslugu i napravili ovaj trejd, a očekujemo da otpuste sva tri igrača koja su im došla.

OKLAHOMA SITI TANDER

Došli: Kej-Zed Okpala (Majami)

Učinili Majamiju uslugu i uzeli Okpalu, a on je još jedan mladi igrač kojeg će testirati do kraja sezone.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

NBA ligaSi Džej MekolumBen SimonsKristaps PorzingisDomantas SabonisDžejms HardenBruklin NetsFiladelfija SeventisiksersTadeus JangToronto Reptors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara