Veliki korak ka SP! Nova Srbija se predstavila Beogradu, uporne Korejke položile oružje posle drame

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 22:51

Izabranice Marine Maljković ostvarile prvu pobedu u kvalifikacijama (65:62) i došle nadomak vize za naredno veliko takmičenje

Veliki korak ka Svetskom prvenstvu napravile su košarkašice Srbije večeras u hali „Ranko Žeravica“.

Novi tim Marine Maljković je pred beogradskom publikom dobio prelaznu ocenu na prvom ispitu i prilično se približio overavanju vize za planetarni šampionat u Australiji. Pred Srpkinjama su položile oružje veoma uporne Korejke, koje su naterale domaće da strepe svih 40 minuta. Na kraju, posle veoma dramatične završnice piše se pobeda – 65:62 (13:15, 22:15, 19:16, 11:16), koja može da bude presudna u borbi za dva mesta koja vode u Sidnej.

Izabrane vesti

Od četiri ekipe koje učestvuju na kvalifikacionom turniru u Beogradu, Australija kao domaćin SP ima već obezbeđenu vizu, a ostale tri se bore za dva mesta. Južna Koreja i Brazil imaju po jedan poraz, a naš tim jedan trijumf. Pred Srbijom su još dueli za vikend sa Australijom i Brazilom.

Morala je Marina Maljković od početka da se osloni na iskusnu petorku, koja je imala zadatak da probije led i ekipi ulije potrebno samopouzdanje. Istrčale su pred gledaoce kapiten Tina Krajišnik, Ivon Anderson, Saša Čađo, Aleksandra Crvendakić i Maja Škorić. S obzirom na to da su sve igrale na Olimpijskim igrama, dobro su bile upoznate sa stilom igre Južne Koreje, koju su u Tokiju uspele da pobede posle velike borbe u grupi.

Svi su u hali bili svesni da ne mogu da očekuju visok kvalitet igre od tima koji je tek od nedavno na okupu, ali borbenost nije smela da izostane. Teško su naše pronalazile put do koša u prvoj četvrtini, mučile su se i u odbrani, ali su im pomagale protivnice sa velikim brojem promašaja. Posle prvih deset minuta Srpkinje su i pored slabije igre bile u minusu od samo dva poena (13:15).

U drugoj četvrtini – sasvim druga priča. Očigledno da su saveti Marine Maljković na pauzi bili od velike koristi i da su dobro uticali na naše reprezentativke. Izašle su na parket mnogo sigurnije, odlučnije i što je najvažnije preciznije. Otvorile su ovaj deo utakmice serijom 11:0, vođstvo je bilo na njihovoj strani i tada se već lakše disalo.

Pogađala je Jovana Nogić iz daljine, borila se svom snagom u reketu Dragana Stanković, dolazile su do poena i Anderson, Krajišnik, Čađo... Prilično dominantne su Srpkinje bile u skoku i to im je pomoglo da obezbede više prilika u napadu i da iskoriste drugi ili treći pokušaj. Na drugoj strani najraspoloženija za nadigravanje bila je Danbi Kim. Zahvaljujući njoj Koreja je na poluvreme otišla sa zaostatkom od samo pet poena, iako je Srbija bila mnogo bolja u drugoj četvrtini...

Uspele su naše i u nastavku da drže konce u svojim rukama, ali Korejke nisu popuštale niti dozvoljavale evropskim šampionkama nijednog trenutka da pomisle da je gotovo. Vodila se velika borba, bilo je promašaja na obe strane. U trećoj četvrtini su naše imale i plus 13, ali su dozvolile rivalu da se u finišu potpuno vrati i učini završnicu dramatičnom.

Iz veoma nezgodne situacije su naše uspele nekako da se izvuku. A veoma važne poene postigla je Dragana Stanković 39 sekundi pre kraja. Nažalost posle toga je morala da napusti teren jer se povredila nakon blokade u odbrani. Njen tim je uspeo da sačuva prednost koju je donela, čak i da je poveća preko Anderson i overi trijumf! 

JUŽNA KOREJA – SRBIJA 62:65

/15:13, 15:22, 16:19, 16:11/

Dvorana: Hala sportova

Sudije: Maniste, Batista, Rezgui

JUŽNA KOREJA: Čoi 7, Đihun Park 10, Hjein Park 9, Đi Su Park 8, Jun 2, Bae 5, Heo, Đin 2, Kang 3, Kim 16, Sohi Li, Heran Li.

SRBIJA: Anderson 13 (9sk), Čađo 7, Crvendakić 8 (8sk), Đorđević 2, Nogić 13, Katanić, Krajišnik 6, Mandić, Raca, Škorić, Stanković 10 (10sk), Topuzović 6.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara