Matijas Lesor (©Starsport)
Matijas Lesor (©Starsport)

Veliko priznanje za Matijasa Lesora – nominacija za najboljeg igrača Evrolige!

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.02.23. | 11:17

Tu su još i Majk Džejms, Vasa Micić, Kostas Slukas, Valter Tavares i Saša Vezenkov

Serhio Ljulj, Luka Dončić, Jan Veseli, Vasilije Micić, Nikola Mirotić... Ove sezone niz se nastavlja, samo treba još da vidimo kome će pripasti priznanje za najboljeg igrača Evrolige. A uz nekoliko očekivanih imena, ovog puta i jedno novo lice među kandidatima. Centar Partizan Mozzart Beta Matijas Lesor uvršten je u najuži krug od sedmorice košarkaša koji su nominovani za laskavo priznanje.

Pored Lesora, tu su naravno Micić, pa Monakov Majk Džejms, Džonatan Motli iz Fenerbahčea, dvojac Olimpijakosa Kostas Slukas i Saša Vezenkov, te Realov Valter Tavares.

Izabrane vesti

Sad, ko će i pridružiti pomenutim velikanima evropske košarke sa početka teksta, to ćemo tek videti, ali konkurencija je prilično jaka i čini se da ovog puta odluka neće biti jednoglasna. Kako bilo, svi imaju svoje argumente.

MAJK DŽEJMS, MONAKO

Prošle sezone je bio glavni konkurent Nikoli Mirotiću, a sada će pokušati opet. Nesumnjivo prva zvezda Monaka, trenutno četvrtoplasiranog tima na tabeli. Džejms, igrač meseca u oktobru, u proseku beleži 17,3 poena, 3,6 skokova i 4,8 asistencija po meču. Indeks korisnosti odličnih 18. Mada, mnogi će reći da je Majk Džejms klasičan košarkaški privatnik?

MATIJAS LESOR, PARTIZAN MOZZART BET

Sigurno najveće iznenađenje među nominovanima, barem ako gledamo ono šta se od koga očekivalo pred početak sezone. Matijas Lesor se savršeno adaptirao na crno-beli tim i prosečno beleži 12,8 poena uz 7,2 skoka po meču što ga stavlja na deobu drugog mesta na listi najboljih skakača Evrolige. Ima i drugi najbolji indeks korisnosti – 20,1. Jedan od najzaslužnijih igrača što Partizan Mozzart Bet može da se nada plasmanu u TOP 8 Evrolige. Veći indeks korisnosti ima samo Saša Vezenkov iz Olimpijakosa.

VASILIJE MICIĆ, ANADOLU EFES

Jedini raniji dobitnik prestižnog priznanja na ovoj novoj listi kandidata. Bio je MVP Evrolige u 2021. godini, osvojio titulu prvaka Starog kontinenta te sezone. Mada, Anadolu Efes baš i ne igra u skladu sa očekivanjima i ugroženo im je čak i mesto u četvrtfinalu. Micić se bori da ih podigne, trenutno je na proseku od 16,8 poena, 3,3 skoka i 5,8 asistencija za indeks korisnosti 19.

DŽONATAN MOTLI, FENERBAHČE

Ruki sezona u Evroligi za 27-godišnjeg centra, jednog od samo trojice igrača koji su ove sezone dva puta proglašavani za igrača kola. Tu privilegiju doneo mu je prosek od 14,4 poena, šest skokova i 1,15 asistencija za indeks koristnosti 16,4 na 20 utakmica. Da nije bilo povrede verovatno bi brojke bile i veće.

KOSTAS SLUKAS, OLIMPIJAKOS

Saša Vezenkov je možda prva zvezda Olimpijakosa, ali je Kostas Slukas vezivno tkivo: 33-godišnji plejmejker je sa 6,5 asistencija po utakmici najbolji organizator igre u Evroligi. I sve to iako je na svih 20 utakmica na parket ulazio sa klupe. Ume naravno i da pogodi, kao onda preko Edija Tavaresa za pobedu nad Realom u trećem kolu. Prosečno postiže 11,6 poena, indeks koristnosti 16,7. Povređen je, nažalost, od 21. kola.

VALTER TAVARES, REAL MADRID

Znamo svi koliko je nezgodno kad uđeš u reket i sačeka te – Valter Tavares. Sa prosekom od 2,5 rampe po meču najbolji je bloker Evrolige. U decembru je postao i rekorder elitnog evropskog takmičenja po blokadama. Ima pride i tih 7,2 skoka po meču, koliko i Lesor, a bio je i igrač 18. kola kada je u Beogradu slomio Crvenu zvezdu. Nije najatraktivniji igrač, ali obavi svoje.

SAŠA VEZENKOV, OLIMPIJAKOS

Uživanje je gledati Olimpijakos ove sezone, dobrim delom i zahvaljujući Saši Vezenkovu, koji nema konkurenciju kada gledamo prosečan indeks korisnosti – 23,5. Tek je peti košarkaš u istoriji takmičenja koji je pet puta bio igrač kola u jednoj sezoni. Što i ne čudi kada je sa 18,4 poena drugi na listi najefikasnijih strelaca, a pride prvi skakač Evrolige (7,4 po meču).


tagovi

Matijas LesorMajk DžejmsVasilije MicićKostas SlukasDžonatan MotliValter TavaresKK Real MadridAnadolu EfesKK MonakoPartizan Mozzart BetKK OlimpijakosKK Fenerbahče

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara