Ostin Holins, Dejan Radonjić i Stefan Marković (©Starsport)
Ostin Holins, Dejan Radonjić i Stefan Marković (©Starsport)

Veruj ideji i kad ne izgleda dobro

Vreme čitanja: 6min | pon. 21.02.22. | 15:00

Ostin Holins i Stefan Marković su bili meta kritika dela nezadovoljnih navijača, ali su u finalu Kupa pokazali koliko su u stvari korisni

Mučila se Crvena zvezda sa povredama, imala problema i sa virusom korona. Uprkos svemu, uspela je da opravda ulogu favorita u regionalnom šampionatu, zabeleži sasvim respektabilne rezultate u Evroligi, a kao nagrada za uložen trud, strpljenje i verovanje u kvalitete igračkog kadra došla je Žućkova levica. Sklopile su se kockice u pravom trenutku i Zvezda je prilično sigurno stigla do prvog trofeja u sezoni. Među glavnim akterima u finalu Kupa Radivoja Koraća našli su se i u delu javnosti osporavani Ostin Holins i Stefan Marković, te su tako demantovali neverne Tome koje su ih zasipale kritikama posle nekih slabijih izdanja. Dokazali da se isplatilo sačekati ih i da je početna ideja Dejana Radonjića bila na mestu.

Crveno-beli su gotovo rutinski došli do pobede u finalu. Posle višeminutonog zatišja na oba kraja terena pronašli su ritam i meč otvorili sa 10 vezanih poena bez odgovora rivala. Nakratko se Partizan trgnuo, ali je Zvezda podigla broj obrtaja i do poluvremena je razlika narasla do 20 poena. Crno-beli nisu uspeli da odgovore u nastavku i sve je ubrzo postalo jasno u Sportskom centru Čair. Puleni Željka Obradovića su trošili ogromne količine energije na protivničkoj polovini, bez pravih rešenja, što je Radonjićeva četa koristila i kažnjavala svaki propust u odbrani rivala usled pada koncentracije. Osetila se velika razlika na parketu, slično kao i u prvom derbiju.

Izabrane vesti

Branilac pehara je sjajno pripremio utakmicu. Prvo se dobro raspucao u sudaru sa kragujevačkim Radničkim (103:59), potom naoštrio u okršaju sa borbenom Megom Mozzart (72:53), a onda ogolio sve Partizanove mane i više nego zasluženo stigao do 11. nacionalnog Kupa u istoriji. Odbrana je sjajno funkcionisala, napad je bio šarenolik, svi su dali doprinos i Zvezda je ponovo disala kao jedan. Timski duh, kvalitet i hemija još jednom su se pokazali kao glavno oružje tima sa Malog Kalemegdana.

Pristalice crveno-belih posebno mogu da raduju partije tandema Holins - Marković. Amerikanac je bio drugi strelac sa 15 poena, a Pefi promašio samo jedan šut iz igre i pružio najbolju napadačku partiju od kako je sredinom novembra stigao u klub (13 poena). I sve to iako su donedavno bili na udaru dela zvezdaške javnosti, koja je od proslavljenog reprezentativca i Amerikanca očekivalca da "puštaju kišu".

Holins i Marković su pak u Radonjićevoj viziji imali sasvim drugačije zadatke. I ko god je sumnjao u ideju, kvalitete bivšeg košarkaša Zenita, iskustvo i znanje osvajača tri srebne medalje sa reprezentacijom Srbije - grdno se prevario. Ostin i Pefi su zablistali kada je bilo najpotrebnije, a utisak je da su tek uhvatili zalet. Reklo bi se da su gotovo savršeno tempirali formu jer najbitnije tek sledi.

Amerikanac je još sredinom avgusta parafirao saradnju sa Crvenom zvezdom. Došao je sa epitetom vrednog radnika, svestranog igrača i pre svega elitnog defanzivca. Dve godine je proveo u Zenitu, upijao znanje od Đoana Plaze i Ćavija Paskvala i polako stasavao u košarkaša evroligaškog kalibra. Nije mu se za partije u defanzivi ništa moglo zameriti nijednog trenutka. Navijači i javnost su ipak bili razočarani njegovim doprinosom na protivničkoj polovini..

Naviknuti su jednostavno da bek sa američkim pasošem mora da bude prevaga u napadu. Tako je bilo godinama unazad. Poslednji primer bio je Džordan Lojd koji je stekao status jednog do najboljih stranih strelaca u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana. Holins je, čini se, doveden sa drugačijom idejom. Da, očekivala su se bolja napadača izdanja od 30-godišnjeg niskog krila. Dugo je tražio šut, umeo da promaši iz otvorenih pozicija, a to dokazuju i brojke. U ABA ligi je ubacio 26 trojki iz 71 pokušaja (36,6 odsto), ali je bilo previše utakmica kada nije uspeo da pogodi nijednom sa distance (pet). Ipak, rezultati nisu trpeli, a Ostin je nezavidan učinak u napadu uspevao da nadomesti požrtvovanom igrom u odbrani. Odlično je koristio vrhunske atletske sposobnosti i hapsio protivničke bekove, krila.. Utisak je da je prvenstveno zbog tih kvaliteta i angažovan.

A onda je počeo da namešta i ruku. Najpre je protiv Armanija brojao do 13 uz 2/4 sa distance i bio jedan od najboljih Zvezdinih igrača na veoma tvrdom meču protiv ekipe Etorea Mesine. Podsetimo da je prva deonica pomenutog susreta okončana sa istorijskih loših 15 poena (8:7). Najbolje šutersko izdanje u crveno-belom ubeležio je samo dva dana kasnije. Za ravno 22 minuta na parketu ubacio je sva četiri pokušaja za dva poena i tri trojke iz duplo više pokušaja (uz 2/2 sa linije penala). Brojao je do 19 i bio ubedljivo najbolji Zvezdin strelac u sudaru sa Monakom. U pobedi nad Uniksom je nastavio da bira šuteve, pa je promašio samo jedan iz igre (2/3 za tri), ali je ubacio i tri penala i vezao treći meč sa dvocifrenim brojem poena.

©Starsport©Starsport

Lopta ga sve više sluša, dobio je na samopouzdanju i polako izrasta u jedno od boljih napadačkih opcija u klubu. Dakle, u igrača velike važnosti na oba kraja terena. Radonjić mu je verovao, imao je strpljenja, svestan da je Amerikancu potrebno vremena da se adaptira, pronađe pravi ritam. Ne treba zaboraviti da je igrao pod velikim opterećenjem na početku sezone, s ozbirom da se Ognjen Dobrić mučio sa povredom (nije ni njega zaobišla). Na sve to došao je pritisak javnosti na koji nije navikao igrajući u Sankt Peterburgu, a pogotovu dok je branio boje Gisena i Rasta Fehte u Nemačkoj. Vredan rad je došao na naplatu, navijači konačno mogu da budu mirni - Ostin Holins se dokazuje kao pojačanje.

Markovićev dolazak naišao je na oduševljenje Zvezdinih pristalica, ali u toj euforiji se nekako zaboravilo da je popularni Pefi dugo je bio bez kluba i to je bilo potrebno nadoknaditi. Videlo se u startu da mu nedostaje treninga i utakmica i da će morati da prođe određeno vreme dok Radonjić ne dobije ono zbog čega je insistirao na njegovom angažovanju. Oko tri meseca kasnije, dobili smo obrise onoga što bi Pefi mogao da donese crveno-belima. Šut koji mu nije bio najveći kvalitet tokom karijere je u Himkiju i Virtusu doterao i to se jasno videlo u Kupu. Ostavljali su mu košarkaši Partizana previše prostora, a iskusni plejmejker je to surovo kažnjavao. Prva tri šuta su ušla kao kap. Nagrađen je i za vredan rad u odbrani laganim polaganjem u kontri. Pažljivo mu je crnogorski stručnjak još jednom dozirao minutažu i izvukao najbolje što 33-godišnji bek u ovom trenutku može da ponudi. A vremenom će moći sve više.

Konačno će Marković omogućiti Radonjiću da ga u punoj meri koristi onako kako je u startu zamislio. Bivši reprezentativac bi iz meča u meč trebalo da ima sve veći uticaj na organizaciju Zvezdine igre. Tako će otvoriti prostor i za Nejta Voltersa i Nikolu Ivanovića da se posvete poentiranju. Sa tri plejmejkera u rotaciji trener crveno-belih moći će da kombinuje, ravnomerno odmara igrače na ključnoj poziciji u timu i prilagođava se protivnicima. Uz sve to, s obzirom da je primetan i veliki fizički napredak, očekuje se i sve veći Pefijev doprinos u odbrani - a svi znamo kakav pakao može da napravi protivničkim bekovima kada im postane senka.

Što je možda i najvažnije, ima još puno prostora za napredak, pa bi zenit mogao da dosegne kada na red budu došli najvažniji mečevi. Kada ispuni sve preduslove za ozbiljnu rolu na parketu, a već je precrtao par kolona, biće veliki adut Crvene zvezde u borbi za preostale trofeje i Radonjićeva produžena ruka na parketu.

Verovao je još jednom Dejan Radonjić u svoj izbor i nije pogrešio. Dao je šansu i Luki Mitroviću, kada su ga mnogi otpisali, a bivši kapiten je posle nekoliko teških povreda i inostranih angažmana koje ne pamti po dobru, izrastao u jednu od ključnih figura u Zvezdinoj igri. Nije odustajao ni od Holinsa i Markovića i opet ubire plodove odluka koje je doneo. Ostaje još da navijači nastave da mu veruju i pruže još veću podršku ekipi u nastavku sezone.


tagovi

Kup Radivoja Koraća 2022.Ostin HolinsStefan MarkovićDejan RadonjićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara