Rasel Vestbruk (Foto: AFP)
Rasel Vestbruk (Foto: AFP)

Vestbruk bio na pragu Indijane, pa pristao na manju ulogu i (iz)borio se za mesto pod kalifornijskim suncem

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.10.22. | 06:45

Lejkersi su želeli da ga trejduju za Majlsa Tarnera i Badija Hilda, a iako nije optisana mogućnost njegovog odlaska, čini se da će dobiti novu šansu

Posle sezone za zaborav, u kojoj Los Anđeles Lejkersi nisu uspeli da se domognu ni plej-ofa, košarkaška javnsot u SAD je osula drvlje i kamenje po Raselu Vestbruku. Na kraju je šef struke Frenk Vogel platio cenu, zamenio ga je Darvin Hem koji je dobio prvi samostalan angažman u trenerskoj karijeri. Ipak, bili su Jezeraši vrlo blizu rastanka i sa iskusnim plejmejkerom.

Kako Šams Čaranija i Jovan Buha sa Atletika otkrivaju, bivši igrač Oklahome, Hjustona i Vašingtona je bio na pragu prelaska u Indijanu. Timovi iz Los Anđelesa i Indijanapolisa su pregovarali oko trejda koji bi zajedno sa Vestbrukom put Pejsersa poslao i dva pika (2027, 2029) u zamenu za Majlsa Tarnera i Badija Hilda. Na kraju nije došlo do dogovora.

Izabrane vesti

Generalni menadžer Rob Pelinka je imao poslednju reč, ali su navodno braća Bas (Džoi i Džesi) verovali da bi trebalo opkladiti se na tandem Indijane. Kada do realizacije nije došlo, Pelinka se odlučio za oprezniji pristup i odlučio da zadrži Vestbruka kako bi video da li može da napreduje u radu sa novim trenerom ili za slučaj da se pojavi bolja ponuda do roka za trejdove u februaru.

Na stolu je bilo više scenarija po kojima je razmena mogla da se odigra. Lejkersi su razmišljali i o trejdu samo za Tarnera, kao i o odvojenoj razmeni za Hilda. Na kraju su odustali zbog situacija sa ugovorima. Tarner će se narednog leta okušati u slobodnim vodiama, a mogao bi da traži i 25.000.000 dolara po sezoni. Rukovodstvo tima iz Grada anđela je na kraju donelo zaključak da ne bi bila najbolja ideja imati trojicu igrača iz unutrašnje linije kao najplaćenije u ekipi (Lebron Džejms i Entoni Dejvis uz Tarnera). Bivši igrač Nju Orleansa i Sakramenta je sa druge strane bio raspoložen za razmenu, a trenutno je pod ugovorom koji će mu u sezoni pred nama doneti 21.700.000 dolara i u poslednjoj godini saradnje još 19.200.000 dolara.

Čaranija i Buha navode da je košarkaš sa najviše tripl-dablova u istoriji NBA uradio sve što se od njega tražilo tokom leta. Sastao se sa Pelinkom, trenerom Hemom i vlasnicom Džini Bas i istakao da je voljan da prihvati drugačiju, manju ulogu u timu i odrekne se određenog vremena sa loptom u rukama na parketu. Tokom trening kampa je pokazao da je spreman da se adaptira na sistem novog šefa struke, da se posveti postavljanju blokova, iniciranju tranzicije i pre svega razigravanju saigrača umesto završavanju akcija šutem. Nije ni to sve, jer je navodno pokazao napredak u šutu sa distance, popravio procente i delovao daleko bolje u tom segmentu tokom treninga.

Trejd sa Pejsersima je bio blizu realizacije, ali nije jedini koji su Lejkersi tokom leta razmatrali. Imali su ideju da razmene Vestbruka za Kajrija Irvinga, kao i za Bojana Bogdanovića i Džordana Klarksona. S ozbirom da će u julu postati slobodan igrač, bivši košarkaš Klivlenda i NBA šampion iz redova Netsa više nije u planovima Pelinke i njegovih saradnika.

Vestbruk ulazi u poslednju godinu ugovora i koštaće Lejkerse 47.000.000 dolara ukoliko mu ne pronađu novo utočište. Upravo je i njegova plata kamen spoticanja za tim iz Los Anđelesa, jer je zasad gotovo niko nije pokazao spremnost da preuzme tolika primanja na sebe.

Vlasnik rekorda sa 194 tripl-dabla iza sebe ima 14 sezona i 1132 nastupa (111 u plej-ofu) u najjačoj ligi sveta. Prosečno je beležio 22,8 poena, 8,4 asistencije i 7,4 skoka u ligaškom delu sezonu, 24,6 poena, 7,9 završnih dodavanja i 7,1 uhvaćenu loptu u doigravanju. Jasno je da je reč o jednoj od najvećih zvezda lige, igraču čije ime je već duboko urezano u istoriju najjače lige sveta i koji će bez sumnje biti uvršten u Kuću slavnih. Ipak, partije iz prošle sezone pokazale su da teško može da funkcioniše u timu koji nije usmeren prema njemu, ali čini se da je tokom leta učinio sve u svojoj moći da to promeni.

Lejkersi su tokom leta napravili brojne promene, pojačali konkurenciju na bekovskim pozicijama angažovanjem Patrika Beverlija, Lunija Vokera i Denisa Šredera, što je dodatno podgrejalo glasine o Vestbrukovom odlasku. Potpisali su i Huana Toskano Andersona, Tomasa Brajanta, Troja Brauna i Demijena Džonsa, kao i mladog Maksa Kristija koji je ostavio dobar utisak tokom Letnje lige. Na dvojoj licenci će za Jezeraše i filijalu u Razvojnoj ligi igrati Skoti Pipen Džunior i Kol Svajder. Pred trening kamp su ugovore bez garancija potpisali bivši igrač Monaka Dvejn Bejkon i Met Rajan iz Bostona.


tagovi

Rasel VestbrukBadi HildTarnerLos Anđeles LejkersIndijana Pejsers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara