Miloš Teodosić (Foto: MN Press)
Miloš Teodosić (Foto: MN Press)

Virtusov horor: Devet povreda, Manionov gubitak kilaže zbog bolesti i pogrešne dijagnoze

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.12.21. | 14:30

Povrede se šire kao virus u Bolonji, a još se ne vidi svetlo na kraju mračnog tunela

Ušao je Virtus iz Bolonje u sezonu sa visokim ambicijama - ponovo. Aleksandra Đorđevića je posle osvajanja titule u Italiji na klupi zamenio Serđo Skariolo, dovedena su elitna pojačanja i rezultati su trenutno zadovoljavajući. Pitanje je ipak koliko dugo će Bjankoneri uspeti da izdrže, s ozbirom na više nego zabrinjavajuću kadrovsku situaciju. Selektor Španije nijednom nije imao kompletan igrački kadar na raspolaganju, krpljene su rupe zbog povreda pojačanjima, a onda su i novajlije završavale u ambulanti. Kada se podvuče crta, čak devet igrača Virtusa je provelo određeno vreme van stroja, a većina se još nije ni oporavila, piše litvanski BasketNews.

20.30: (1,07) Virtus (25,0) Promiteas (8,50)

Izabrane vesti

Stigla su sjajna imena u Bolonju pred početka sezone: Ekpe Judo kao možda i najveće pojačanje, potom talentovani italijanski reprezentativac Niko Manion, zatim snažni Mamadu Žaite i najbolji igrač Evrokupa iz minule sezone Kevin Hervi. Akvizicije kojih se ne bi postideli ni najambiciozniji članovi Evrolige. Jasno, odmah je Virtus uz Partizan i Lokomotivu Kubanj stavljen u koš najvećih favorita za osvajanje Evrokupa, a činilo se da je Skariolo stvorio tim sposovan da odbrani minule sezone osvojenu titulu na Apeninima i pored sjajne Olimpije Milano.

A onda je sve krenulo nizbrdo. Počelo je sa Maninom, koji sa sa Olimpijskih igara u Tokiju vratio bolestan. Pretrpeo je ozbiljnu infekciju creva, zbog koje je izgubio čak 15 kilograma. Par meseci nije ni trenirao, a kada se vratio stručni štab je morao da krene od nule. Da mu najpre povrati fizičku spremu, košarkaš je morao da ostane u drugom planu i nakon oporavka.

Sa gubitkom kilaže, došli su i drugi problemi. Manion je upisao svega osam nastupa ove sezone (po četiri u Seriji A i Evrokupu) i ponovo je morao na pauzu zbog problema sa leđima. Minule nedelje je klub obelodanio da će morati na poseban tretman i da se neće vraćati na parket do kraja godine.

I pre nego što je sezona zvanično počela, tokom utakmice italijanskog Superkupa, tešku povredu kolena doživeo je Judo. Podvrgnut je odmah operaciji i u najboljem slučaju će se na teren vratiti tek u martu... Sledeći je u ambulanti završio Avudu Abas. Italijanski reprezentativac je poput Nigerijca doživeo povredu kolena i to onu najtežu - stradali su ukršteni ligamenti. Morao je pod nož, a ako sve prođe kako treba, košarci će se vratiti kad i bivši centar Fenerbahčea.

Povrede su naterale upravu da reaguje i izdvoji novac za još dva pojačanja. Tako su u klub stigli bivši NBA košarkaš Džakar Sempson i odlični Francuz Isaia Kordinije. Zbog Manionovih problema prinudno je doveden i bivši igrač Finiks Sansa Tajšon Aleksender. Nastavili su ipak problemi da se nižu.

Imao ih je i Žaite, koji je propustio par utakmica zbog povrede prsta leve ruke, a Skariolo u par navrata nije mogao da računa ni na reprezentativca Srbije Miloša Teodosića (povreda lista desne noge). Počele su potom da "padaju" i najsvežije akvizicije. Sempson je posle odličnog početka u klubu povredio primicač i nije ga bilo u protokolu na nekoliko susreta. Teško istegnuće levog članka sa parcijalnim oštećenjem spoljnih ligamenata je početkom tekućeg meseca doživeo i Kordinije.

Jedan od ključnih igrača ekipe Alesandro Pajola je morao da igra kroz dve različite povrede - iščašenje prsta i uganut članak. Nije ni tu kraj. Na meču na kojem je Virtus ostao i bez Kordnijea, povredio se i Hervi - jedan od najboljih pojedinaca u Bolonji ove sezone. Proveo je samo minut na terenu, da bi napustio igru zbog bolova u kolenu.

Kod povrede Amerikanca nastao je novi problem. Naime, prve analize nisu pokazale veće oštećenje i smatralo se da bi Hervi svakog trenutka mogao da se vrati na teren. Ipak, vreme je odmicalo, a bol nije nestajala. Sprovedeni su novi testovi, koji su ukazali da je došlo do cepanja spoljnog meniskusa u desnom kolenu. Usledila je operacija, a bivši igrač Lokomotive Kubanj će se u stroj vratiti tek u februaru...

Odmah se postavilo pitanje ko je napravio grešku, koja je mogla da ostavi i veće posledice, da nije bilo boli kao indikatora da nešto ipak nije u redu. Nije razjašnjeno ko je napravio grešku, da li Virtusovi lekari ili IsoKinetik klinika sa kojom tim iz Bolonje sarađuje. Dva pregleda dala su različite rezultate u samo par dana, što je dovelo u pitanje i pažnju koju italijanski tim posvećuje ovakvim situacijama.

Čak se i zbog Manionovih problema nadvio oblak sumnje nad italijanskim šampionom. Pred utakmicu sa Kremonom krajem minule sedmice se verovalo da bi Manion mogao da se nađe u igri. Dva dana pred utakmicu Virtus je obelodanio da se to neće desiti, jer mladi košarkaš mora na posebne terapije, te i da je za njega godina završena.

Na sve to, izvršni direktor kluba Luka Baraldi je istakao da Virtus neće ponovo tražiti rešenja na tržištu.

"Izgubili smo dva bitna igrača pred važne mečeve kao što su derbi sa Fortitudom i susret sa Milanom, ali nećemo se pojačavati", rekao je Baraldi za Gazetu delo Sport.

Skariolo od dolaska u klub nijednom nije imao sve igrače na raspolaganju.

"Ne možemo da napredujemo brzinom kojim bi želeli, ali tim i dalje ide napred. Hemija u ekipi je na visokom nivou, ali svi ovi problemi su nas naterali da se oslanjamo na individualne akcije. To je realnost u kojoj živimo", rekao je italijanski stručnjak.

Virtus je na početku sezone uvećao budžet za 2.000.000 evra, Masimo Zaneti je učvrstio kontrolu nad klubom i stabilizovao situaciju, a ambicije su jasne - plasman u Evroligu po svaku cenu. Ipak, s ozbirom na trenutnu situaciju sa povredama, ne piše se dobro sastavu iz Bolonje.


tagovi

Virtus BolonjaMiloš TeodosićSerđo SkarioloEkpe JudoNikolo Manion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara