Džon Vol (©AFP)
Džon Vol (©AFP)

Vol se odrekao 6.500.000 dolara kako bi potpisao za Kliperse

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.06.22. | 17:34

Nova šansa za svojevremeno jednog od najatraktivnijih plejmejkera u ligi

U poslednje četiri godine Džon Vol je odigrao svega 72 utakmice u NBA ligi. Povrede i pehovi su ga odvojili od terena i obeležili njegove poslednje godine u Vašingtonu. Usledio je prelezak u Hjuston koji je leta prošle godine krenuo od nule i nije mu dao šansu sa željom da ga trejduje i oslobodi se velikog ugovora. Povelo se prethodnih meseci pitanje šta će biti sa iskusnim plejmejkerom. Na kraju je dogovorio otkup ugovora sa Roketsima, pa će kao slobodan igrač karijeru nastaviti u Los Anđeles Klipersima.

Prema važećem ugovoru Volu je sledovala suma od 47.400.000 dolara za narednu sezonu. Uprava kluba iz Teksasa je uspela da se sa njim dogovori oko raskida za 6.500.000 manje. Taj novac bi na kraju mogao da nadoknadi kada potpiše saradnju sa četom Tajrona Lua.

Izabrane vesti

Iako je bio zdrav, nije odigrao nijedan meč minule sezone. Postigao je dogovor sa upravom kluba da ne igra, jer je Hjuston želeo da se posveti Kevinu Porteru Džunioru i Džejlenu Grinu, pa iskusni plejmejker nije bio u planovima Roketsa uprkos plati od 44.300.000 dolara.

Bio je deo kluba, učestvovao na treninzima, ali je tokom utakmica sedeo na klupi. Individualno je trenirao u Majamiju i spremao se za novu stanicu u karijeri koja je zvanično počela pre 12 godina kada ga je Vašington odabrao kao prvog pika na NBA draftu.

Očekivno, nije bilo klubova koji su spremni da u trejdu preuzmu njegova primanja na sebe. Vol je posle pauze od godinu i po dana odigrao 40 utakmica za Roketse u sezoni 2020/21 i pokazao da nije za staro gvožđe. Prosečno je beležio 20,6 poena i 6,9 asistencija. Ipak, pod velikim znakom pitanja je bilo da li je u stanju da igra u kontinuitetu na najvišem nivou i koliko dobro je zalečio povrede.

On je još u decembru 2018. godine povredio levu petu. Početkom naredne godine je podvrgnut operaciji koja je trebalo da ga odvoji od terena do kraja sezone. Međutim, rana od hirurškog zahvata mu se inficirala, a potom je pokidao i Ahilovu tetivu kada se okliznuo u kući. Posle svih pehova otpisan je bio na 12 meseci, ali je propustio čitavu narednu sezonu koja je zbog pandemije virusa korona završena tek u oktobru 2020. godine u čuvenom balonu u Orlandu.

Sada je konačno pronašao sredinu u kojoj bi mogao ponovo da procveta. Imao je čitavu sezonu da se pripremi za izazove koji ga čekaju u narednoj. Utisak je da bi mogao odlično da funkcioniše sa prvim zvezdama Klipersa Kavajem Lenardom i Polom Džordžom. Ima sjajne atletske sposobnosti, pre povreda je važio za jednog od najboljih organizatora igre u ligi i upravo taj njegov kvalitet bi mogao savršeno da se uklopi sa elitnim napadačkim osobinama Lenarda i Džordža.

Džon Vol je ostavio dubok trag u Vašingtonu. Ubedljivo je najbolji asistent u istoriji tima iz glavnog grada SAD (5.282 asistencije), kao i prvi na večnoj listi kradljivaca (976 ukradenih lopti). Pet puta je bio deo Ol star mečeva, a 2017. godine je bio uvršten i u treći tim lige. Dve godine pre toga i u drugu defanzivnu petorku NBA.

Iza sebe ima 613 mečeva u ligaškom delu sezone uz prosek od 19,1 poen i 9,1 asistenciuju. Upisao je i 37 plej-of nastupa i prosečno beležio 21,9 poena i 9,8 završnih dodavanja.


tagovi

Džon VolHjuston RoketsLos Anđeles Klipers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara