"Žućkova levica čeka vlasnika"
"Žućkova levica čeka vlasnika"

Vreme je! Ko će osvojiti nišku tvrđavu i prisvojiti Sveti gral srpske košarke? (ANKETA)

Vreme čitanja: 10min | čet. 19.02.15. | 09:00

Košarkaške vojske su naoružane, a generali spremni za istorijsku borbu kraj Nišave...

Žućkova levica čeka vlasnika

Počev od četvrtka po podne, pa sve do nedelje uveče, Niš će biti centar svih košarkaških dešavanja u Srbiji! Jubilarno 50. izdanje Kupa Radivoja Koraća uskoro počinje, a ujedno i rekordna 11. borba za Žućkovu levicu u najvećem gradu jugoistočne Srbije.

Izabrane vesti

U pohod na tvrđavu u blizini reke Nišave kreće osam ekipa - Crvena zvezda kao aktuelni, dvostruki uzastopni, osvajač pehara, zatim Partizan, koji je još uvek upisan kao poslednji tim koji je u Čairu podigao Žućkovu levicu i odneo je u klupske vitrine (2012. godine), potom i Mega Vizura, Metalac, domaćin Konstantin, Vršac, FMP i Vojvodina.

Ovogodišnje takmičenje u nacionalnom kupu razlikuje se od mnogih prethodnih po tome što bi već u polufinalu ljubitelji kraljice igara mogli da pogledaju i meč koji su mnogi priželjkivali kao finalni - tačnije, drugi ovosezonski večiti derbi. Naravno, u slučaju da beogradski klubovi savladaju ekipu Konstantina, odnosno Vojvodine u četvrtfinalnim okršajima.

Program ovogodišnjeg Kupa Srbije otvoriće ekipe Metalca i Vršca, koje se sastaju u četvrtak od 17 časova. Već od 21 čas sledi i susret Vojvodine i Partizana, kojim će biti zatvoren prvi dan takmičenja.

IZ VRŠCA PORUČUJU: FAVORITI SU TIMOVI IZ ABA LIGE

Košarkaši Metalca pokušaće da iskoriste iskustvo iz Jadranske lige

Prvog dana turnira igrači Vršca odmeriće snage s Metalcem iz Valjeva, ekipom iz ABA lige, a direktor kluba Miljan Ivanović ističe da je za Vršac čast što se našao na ovakvoj smotri.
"Metalac je apsolutni favorit što pokazuju partije koje pruža na Jadranu. Ipak, daćemo sve od sebe, u pitanju je jedna utakmica koja može da donese iznenađenje. Respektujemo Metalac jer ima odličan sastav i trenera", rekao je Ivanović za MOZZART Sport.

Vršac u poslednje vreme ima dosta problema u rotaciji, zbog čega igra promenjivo. Okosnica ekipe je bivši igrač kragujevačkog Radničkog Miloš Dimić, koji je za nepuna dva meseca igranja u novom klubu postao glavni igrač. Odmah iza njega je jedan od najboljih igrača KLS Dragan Apić, dok podršku sa krila pružaju Stefan Balmazović i Dejan Davidovac. I tu upravo leži snaga Vršca - u dobrom šutu za tri poena.

Na drugoj strani nalazi se Metalac, koji je taman pred put u Niš redove pojačao prekaljenim centrom Slavkom Vranešom (32, 230), ali se i rešio prekobrojnih igrača, poput Dunđerskog i Bakića. U duelu dva košarkaška centra, poznata po proizvodnji brojnih velikih imena, prevagu bi trebalo da donese neizmerno iskustvo koje tim Vladimira Đokića ima iz ovosezonskog učešća u Jadranskoj ligi, ali i daleko kvalitetnijem igračkom, koje je sigurno na strani Valjevaca.

Međutim, obe ekipe poznate su po odličnom šutu sa distance, pa bi mogao da se očekuje i revolveraški okršaj ako sve krene po planu...

TEPIĆ: CILJ JE JASAN - HOĆEMO KUP!

Da li će se tradicija nastaviti?

Partizan na završni turnir nacionalnog kupa dolazi ohrabren dobrom formom i devet uzastopnih pobeda. Crno-beli imaju veliku želju da Žućkovu levicu vrate u svoje vitrine, pošto su poslednji put trofej podigli 2012. godine.

Upravo u Nišu je prethodni put kapiten Partizana, a tada je to bio Petar Božić, podigao pehar posle pobede u finalu nad Crvenom zvezdom.
"Kup je specifično takmičenje. Onaj ko bude fizički odmorniji je u prednosti. Zna se već da ćemo se u slučaju pobeda na startu, u polufinalu sastati sa Crvenom zvezdom. Uvek je interesantno kad se igra jedna utakmica. Može da odluči i trenutna inspiracija, a veoma je važna i psihološka priprema", rekao je Tepić za MOZZART Sport.

Ipak, bek Partizana želi da ide korak po korak. Prvi Partizanov rival u niškom Čairu biće Vojvodina. Upravo je iz Vojvodine u redove crno-belih nedavno došao centar Božo Đumić kako bi nadomestio odlazak Đorđa Gagića.

"Nadam se da će sa naši navijači, kao i uvek u Nišu, pojaviti u velikom broju. Hoćemo da pokažemo da je naša forma u usponu. Naravno, cilj nam je da osvojimo kup posle nekoliko godina", naveo je Tepić.

Iako smatra da na turnirima kao što je ovaj u Nišu nema izrazitog favorita, Tepić daje blagu prednost Crvenoj zvezdi, makar na papiru.
"Zvezda je u dosadašnjem toku sezone napravila najbolje rezultate. Crveno-beli zaista imaju dobru ekipu, ušli su u Top 16 fazu Evrolige. U blagoj su prednosti u odnosu na ostale, ali igra se jedan meč i tu stvarno može da utiče mnogo faktora", zaključio je Tepić.

U VOJVODINI SVESNI: PARTIZAN JE FAVORIT, ALI...

Košarkaši novosadske Vojvodine sa skorom od 13 pobeda i četiri poraza nalaze se na deobi drugog mesta zajedno sa domaćinom - niškim Konstantinom. U ovom momentu Novosađani za trenutak zaboravljaju ligaške okršaje i okreću se četvrtfinalu, gde ih čeka veliki posao.
"Beograđani su apsolutni favoriti, a to bi bili i da nismo ostali bez usluga Boža Đumića i Stefana Pota koji su pronašli nove klubove",
kaže za MOZZART Sport sportski direktor Vojvodine Igor Kovačević.
"Mi putujemo u Niš da se prikažemo u što boljem izdanju, ukoliko nam se ukaže i promil šanse, sigurno ćemo ga iskoristiti. Realno, malo ko je verovao u ovaj sastav Vojvodine, ali ekipa je pomerila određene granice".

Novosađani će u takmičenje ući bez dvojice igrača koji su ekipi i obezbedili karte za Niš - Stefana Pota i Boža Đumića, koji su klub nedavno napustili zbog angažmana u rumunskom Asesoftu, odnosno Partizanu. Trenutno najbolji igrač tima je plejmejker Jovan Novak, kojeg su prošle godine tražili beogradski večiti rivali, a bez dvojice najvažnijih igrača Vojvodina sada igra daleko slabije nego što je to bio slučaj pre samo nekoliko nedelja.

GUROVIĆ: KO NAS BUDE POTCENJIVAO, MOGAO BI I DA SE OPEČE

Mogu li košarkaši FMP-a do novog šoka?

Drugi dan takmičenja započinju ekipe Mega Leksa i FMP-a. Na sam pomen kluba iz Železnika svima kroz glavu prođu dešavanja iz prošlogodišnjeg izdanja Kupa Radivoja Koraća i skalp koji su Panteri skinuli povredama uništenom Partizanu. I ove godine najmlađi tim među kandidatima za Žućkovu levicu imaće priliku da u reprizi prošlogodišnjeg polufinala nadoknadi propušteno i uzme meru ekipi Mega Leksa. Dečurlija Milana Gurovića, koje ove godine u Košarkaškoj ligi Srbije ima samo jedan poraz i čak 16 pobeda, prošle sezone bila je vrlo blizu bitke za pehar i pobede nad Megom, ali je tada iskustvo Ratka Varde donelo prevagu na stranu tima Dejana Milojevića.

Iako od svojih pulena samo želi da se lavovski bore i da ne izgore u preteranoj želji, trener Gurović je istakao da bi igrači Mege mogli da se opeku ako previše potcene društvo iz Železnika.
"Biće to sudar dve najmlađe ekipe, ujedno i najtalentovanije u Srbiji. Mega ove godine igra izvanredno, a koliko moćan i talentovan sastav ima Dejan Milojević možda i najbolje govori podatak da su igrači Mege do sada čak osam puta bili najkorisniji igrači Jadranske lige. Pre svih tu mislim na Jokića i Zagorca, koji su na listi NBA skauta, Kešelj je sa Olimpijakosom osvojio Evroligu, reprezentativni kalibar, Musli dominira u ABA ligi i nosi neviđeno iskustvo igranja u Evroligi. Ne treba zaboraviti ni kapitena Miljenovića i to koliko on doprinosi igri tima... Nema sumnje, Mega je favorit u ovom meču, a moj veliki prijatelj Dejan Milojević radi odličan posao sa ekipom već nekoliko sezona i moram da ga pohvalim", rekao je Gurović za MOZZART Sport.

Gde vidite svoju šansu protiv ekipe koja igra vrlo dobro u Jadranskoj ligi?
"Mi ćemo tražiti našu šansu. Dobro poznajem svoju ekipu i znam da sam joj usadio pobednički mentalitet. Imamo kvalitet, a svoju priliku tražićemo kroz agresivnost, dobru odbranu i tranziciju. Jedino što ne bih voleo jeste da izgorimo u želji da se pokažemo i pobedimo. Samo da ne pređemo tu zamišljenu crtu, sve ostalo je dozvoljeno", smatra Gurović i dodaje:
"Mega ima visinsku prednost. Kada vidite da plejmejker Miljenović ima 196 centimetara visine, da su tu Kešelj, Zagorac, Musli i Jokić, jasno je da pod košem imaju prednost u odnosu na nas. Ali moram da kažem - ko nas bude potcenjivao, može da se opeče. Ja znam koliko možemo i koliko smo jaki, jer nam je sastav prepun mladih reprezentativaca Srbije".

JOKIĆ: DA PORAVNAMO UČINAK IZ PROŠLE SEZONE, ALI I DA ODEMO KORAK DALJE

Da li će Nikola Jokić ponovo imati šut za pehar?

Košarkaši Mega Leksa imaće novu priliku da se domognu pehara, koji im je prošle godine promakao za jedan poen. Šut za pobedu u finalu protiv Crvene zvezde imao je tada Nikola Jokić, koji je za naš portal rekao kako jedva čeka da takmičenje počne.
"Tačno je, čeka nas repriza prošlogodišnjeg polufinala. Mislim da imamo ekipe koje su po godinama gotovo podjednake i da nas čeka velika borba. Mislim da moramo da naučimo lekciju iz prošle godine, kada je FMP vodio dugo, ali smo na kraju mi dobili. Igrali smo malo loše u prvom poluvremenu, a to ne smemo da dozvolimo ovoga puta", rekao je Jokić i nastavio:
"Za mene je veliko zadovoljstvo to što igram Kup Radivoja Koraća, što ću se sa saigračima boriti za trofej. Najbitnije je da damo sve od sebe, svima je želja trofej. Naš cilj je da poravnamo prošlogodišnji učinak, ali i da osvojimo pehar, ako budemo u mogućnosti".

Uz konstataciju da je FMP ozbiljan tim, pun talentovanih igrača, supertalentovani Somborac je istakao da ekipa mora da odigra svaku utakmicu kao da je finale.
"Na FMP gledamo kao na prvog najtežeg protivnika na putu do uspeha i mislim da su šanse za prolaz dalje podeljene na ravnopravne časti".

Da li smatraš da Mega ima lakši put do finala, s obzirom na to da su u drugoj polovini žreba iz Crvena zvezda i Partizan?
"Bolje je što ne igramo sa jednim od večitih rivala, ali jasno je i to da Metalac takođe ima lakši put do finala. Mi ćemo gledati sebe, prvo FMP, pa sve ostalo".

JOVIĆ: SVE ĆEMO POKAZATI NA TERENU GDE SE OSVAJAJU TROFEJI!

Vreme za prvi pehar?

Da li će Crvena zvezda osvojiti treći kup u nizu? Pitanje koje se ovih dana često nameće i provlači između redova, uz konstataciju da će se crveno-beli praktično prošetati do pehara. Međutim, u taboru kluba sa Malog Kalemegdana ne žele da gledaju mnogo u budućnost, već jednostavnim, laganim koracima idu ka prvom protivniku - niškom Konstantinu.

Za plejmejkera Crvene zvezde Stefana Jovića ovaj meč, kao i kompletan turnir, imaju poseban značaj, jer će se takmičenje odigrati u njegovom gradu.
"Tačno je, specifična je situacija. S jedne strane, to je moj grad, ali opet - na kupu nema emocija. Ja ću sve to posmatrati s profesionalne strane. Svi znaju šta treba da se radi na kupu i da je borba za trofej najvažnija. Prethodnih godina takmičenje je bilo održano u Beogradu i Kragujevcu, a sada je red da Niš ponovo uzme palicu. Niš je uvek bio dobar domaćin, a nadam se da će tako biti i ovog puta - da će sve proteći u najboljem redu, a da će publika pokazati da je najbolja, prava košarkaška", rekao je Jović u razgovoru za naš portal.

Prvu utakmicu igrate protiv svog bivšeg kluba, Konstantina. Kakav je subjektivni osećaj?
"Uh, biće interesantno definitivno. U Konstantinu igraju mnogi moji saigrači iz mlađih dana. Biće mnogo bitno da na terenu ne bude sentimentalnosti. Svako će se boriti za svoj klub i daće sve od sebe da pruži najbolju partiju. Jedno je ono što se dešava na terenu, jer smo van njega svi drugari".

Kako gledaš na to što su svi ostali protivnici ulogu favorita dodelili upravo Zvezdi? Da li će to biti dodatni motiv za vas da odigrate najbolje ili je u pitanju pokušaj da se na ekipu svali pritisak "moranja"?
"Svi znaju da je kup vrlo specifično takmičenje i da jedna utakmica menja mnogo toga. Sve je na papiru, a ja se ne obazirem na te stvari. Generalno, nas ne treba da zanima šta se provlači po novinama. Sve ćemo pokazati na terenu, gde se osvajaju trofeji. U ekipi nema euforije i zato idemo korak po korak - prvo Konstantin, pa sve ostalo. Spremni smo za kup i maksimalno motivisani da se takmičimo", zaključio je Jović, koji je na kraju istakao da se lično odlično oseća i da je povreda iza njega, kao i da su mu veoma prijali minuti koje je dobio u susretu sa Cedevitom u 22. kolu Jadranske lige.

DOMAĆIN SE NE PREDAJE: LEPO ĆEMO UGOSTITI SVE, ALI BIĆEMO I LJUTI RIVALI

Uroš Parlić, prvi čovek Konstantina

Četvrtfinalni okršaji završiće se velikim spektaklom za nišku publiku i duelom domaćina i zvaničnog osvajača kupa. Prvi čovek Konstantina Uroš Parlić potvrdio je za naš portal da je sve spremno za početak još jednog Kupa Radivoja Koraća, te da se klub neće unapred predavati pred favorizovanim rivalom.
"Definitivno nije moglo bolje od ovog - na početku odmah aktuelni osvajač pehara. No, budite sigurni da će Zvezdi biti teško u Nišu da dobije unapred pobeđenu utakmicu, po mnogima. Mi ćemo tražiti svoju šansu da pobedimo, nećemo se predati odmah na početku. Idemo do kraja, pa šta bude", rekao je Parlić.

Kakvo je stanje u timu pred ovako veliki meč?
"Igrači su pomalo umorni zbog tempa igranja, ali nadam se da smo u međuvremenu uspeli da se podignemo malo. Igrači su svi zdravi i spremni za utakmicu. Mi volimo velike utakmice i Zvezda je uvek dobrodošla. Nama će biti izuzetna čast i privilegija da igramo protiv jedne takve, moćne Zvezde", smatra Parlić, koji je na kraju kratko dodao:
"Bićemo dobri domaćini, ali na terenu ljuti protivnici".

Ekipa Konstantina praktično nema igrača koji se posebno ističe na terenu, a snaga tima je zajedništvo, kojim pokušavaju da iskoriste sve prednosti i ublaže nedostatke. Glavna odlika jeste agresivna odbrana, na kojoj trener najčešće potencira. I što brža igra kroz tranziciju i ako mogu, igrači će akcije rešavati kroz kontranapade kroz svih 40 minuta. Ali u duelu sa daleko jačim rivalom, teško je očekivati da će ova filozofija doneti željeni rezultat...

Ko je vaš favorit za osvajanje kupa? Da li će Crvena zvezda ubeležiti "het-trik" ili će Partizan nastaviti tradiciju? Može li Mega da opere fleke iz prošle sezone, a Nikola Jokić pogodi šut za pehar? Ili ćemo ove godine videti potpuno iznenađenje i trijumf Davida nad Golijatom? Ostavite vaše mišljenje u komentarima ispod teksta i učestvujte u diskusiji...

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALE:

Četvrtak:

17.00 Metalac - Vršac
21.00 Partizan - Vojvodina

Petak:

17.00 Mega Leks - FMP
21.00 Crvena zvezda - Konstantin

Polufinalni mečevi igraće se 21. februara u terminima od 18.30 i 21 sat, dok je finalna utakmica Kupa Radivoja Koraća zakazana za nedelju u 17 sati.

PRIPREMILI: Nikola Stojković, Marko Protić i Đurđe Mečanin

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK PartizanMega LeksKup Radivoja KoraćaKK VršacKK VojvodinaKK MetalacKK KonstantinFMPFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara