""
""

Vreme je za vožnju u petoj brzini! Česi sa Veselim i Satoranski nisu naivni, zato Srbija mora da pokaže - moć

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.07.16. | 11:30

Orlovi pred prvim ozbiljnim izazovom na putu do Rija

Prve dve prepreke na kvalifikacionom turniru u Beogradu košarkaši Srbije prošli su sa stopalom „na pola gasa“, sada je došlo vreme za vožnju u punoj brzini. Pred četom Aleksandra Đorđevića pojavila se dobro poznata selekcija Češke, koja predstavlja prvi ozbiljni izazov na najvažnijem putu aktuelne generacije Orlova (21.00, RTS, Sportklub).

Izabrane vesti

San srpskih košarkaša i dalje traje. Lako je mogao da se ostvari još u Francuskoj prošle godine, kada je Litvanija iskoristila jedan loš dan važećeg svetskog vicešampiona i overila jednu od dve moguće karte za daleki Brazil. Srbija je dobila šansu da uhvati poslednji avion za Južnu Ameriku, a iz Kombank Arene vidi se samo još jedno mesto. 
"Znamo da im je osovina Tomaš Satoranski, od njega sve polazi. Jav Veseli i Blejk Šilb čine tu glavnu napadačku snagu tima, glavno oružje. Ako budemo uspeli da zaustavimo jednog ili dvojicu iz tog trilinga, verujem da bi trebalo da pobedimo. Ali, ne potcenjujemo nikoga, u svaki meč ulazimo fokusirano, koncentrisano i nadamo se još jednoj pobedi", rekao je Nikola Kalinić posle trijumfa nad Angolom.

Mada je Češka kvalitetniji sastav od Portorika, a posebno Angole, nije rival zbog kojeg bi Teodosić i društvo trebalo da zaziru. Tim Ronena Ginzburga pokazao je slabosti na obe polovine terena, posebno u napadačkoj trećini. To je posledica kratkog vremenskog perioda za grupni rad, jer je vodeća trojka Satoranski - Veseli - Šilb dobila duži odmor usled klupskih obaveza gotovo do početka priprema. To se negativno odrazilo na igru ekipe u najvažnijem meču - protiv Letonije. Česi su delovali kao neuigrana družina koja tek pokušava da „pohvata“ sve zamisli trenera, a najjače karike bile su pomalo van prepoznatljivog napadačkog stroja.

Još tokom priprema za predolimpijske borbe videlo se da je Češka bez najjačeg trilinga gotovo bezopasan sastav, a baš kao što je Kalinić poručio - ključ pobede leži u zaustavljanju bar jednog od trojice asova. Uz sanaciju boljke koja je mučila Srbiju proteklih dana, odnosno odbranu reketa i građenje skoka. Jer tu su Česi najopasniji, pošto sa Veselim dobijaju dodatnu dimenziju u napadu i mogućnost da iz drugog pokušaja dođu do poena. 
"Moramo da igramo brzu košarku i da budemo dobri u tranziciji. Ako budemo igrali pet na pet stalno, nećemo imati previše šansi sa timom koji je taktički i defanzivno odličan. Pokazali smo obrise toga protiv Letonije u prvoj četvrtini. Što se Jana tiče, nadam se da neće biti nervozan zbog svega, već da će biti dodatno motivisan, jer je tada najbolji", rekao je Satoranski za Novosti posle trijumfa nad Japanom. 

Prošlogodišnji susret sa Češkom u četvrtfinalu Evrobasketa takođe je doneo meč sa dosta energije i neizvesnosti, posebno u prvom delu. Ali, tada je presudila prepoznatljiva srpska odbrana, uz odlično izdanje Zorana Ercega, ali i Raduljice, Bjelice i Teodosića koji je sam skupio čak 14 asistencija!

Srbiji će i večeras biti potreban jedan „Erceg“ koji će uz Bogdanovića, Teodosića i Raduljicu da pravi razliku na parketu. Nikola Jokić je svakako najveći pogodak srpskog tima i tu treba očekivati dosta, uprkos tome što će supertalentovani Somborac za direktnog protivnika imati Veselog. A možda je došlo vreme da Nikola Kalinić proigra, ili da Nemanja Nedović produži nalet dobre forme. 

Srbija ima još dva stepenika koja mora da preskoči. Nimalo laka, ali ne i preterano teška. Ali, potrebno je da Orlovi posle dva „mlaka“ izdanja pokažu moć i stave svima do znanja da će karta za Rio biti isključivo njihova.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Tomas SatoranskiSrbijaNikola JokićMiroslav RaduljicaMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija SrbijeKošarkaška reprezentacija ČeškeJan VeseliBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara