Boston ili Golden Stejt, Tejtum i Braun ili Kari i Tompson? (©AFP)
Boston ili Golden Stejt, Tejtum i Braun ili Kari i Tompson? (©AFP)

Vrhunac NBA sezone: Boston ili Golden Stejt, Tejtum i Braun ili Kari i Tompson?

Vreme čitanja: 8min | čet. 02.06.22. | 16:54

Sudar dinastija, klubova koji jure 18, odnosno sedmu titulu

Bilo je to tačno pre 227 dana. NBA sezona je počela s utakmicama između Milvokija i Bruklina, te Lejkersa i Golden Stejta. Kao i svaki put na početku sezone, ekipe su bile pune ambicija, košarkaški zaljubljenici su lutali od jednog do drugog meča upijajući sve promene u sastavima i igri pojedinih timova, a svi smo se, manje-više, zabavljali predviđanjem toga tko će da igra u finalu, odnosno da odnese prsten na kraju.

U tim predviđanjima ne verujemo da je bilo tko stavio da će u finalu igrati Golden Stejt i Boston (TV Arenasport, 03.00). Ne zato šta su te ekipe bile loše, to nikako, nego zato šta su imali svojih velikih problema, a i zato što su, realno, na papiru bolje stajali Milvoki, Bruklin i Filadelfija na Istoku te Finiks, pa i nesrećni Lejkersi na Zapadu. Voriorsi i Seltiksi su u tim predviđanjima bili stavljeni kao one ekipe koje će izboriti plej-of, ali koje se ipak ne mogu da umešaju u borbu za najveće plasmane.

Izabrane vesti

Problem za Golden Stejt je bila činjenica da su zbog povreda Stefa Karija i Kleja Tompsona propustili plej-of u poslednje dve sezone, a ni za početak ove Tompson nije bio spreman. No, Kari jeste. Ušao je u sezonu u pravom MVP raspoloženju, Golden Stejt je pobedio u gore spomenutoj utakmici protiv Lejkersa, ali i u ukupno devet u prvih deset mečeva. Kari je bio maestralan, Drejmond Grin je opet izgledao kao najbolji odbrambeni igrač na svetu, ali veliku stvar za Voriorse odradili su Endrju Vigins i Džordan Pul. Vigins je napokon pronašao svoju ulogu, odmaknuo se od statusa superstara kojeg je imao u Minesoti i postao pravi radnik i ratnik. Odbrana mu je postala važnije oružje od napada, redovno je čuvao najopasnije protivničke igrače i to radio na odličan način, ali i u napadu je to izgledalo sasvim lepo. Drugi junak, Pul je u Golden Stejt došao na draftu 2019. kao 28. pik, u prve dve sezone je učio šeme koje trener Stiv Ker razvija u Voriorsima, a onda - eksplodirao. Pul je s 12 poena na proseku iz prošle godine došao na 18,5 u ovoj, a prava je stvar da je u čak osam utakmica u regularnoj sezoni postigao najmanje 30 poena.

Petak, 03.00: (1,60) Golden Stejt (14,5) Boston (2,55)

Kari, Grin, Vigins i Pul su do božićnih utakmica, koje se u NBA ligi smatraju kao neka prekretnica ili pravi trenutak za seciranje prvog dela sezone, došli do skora 27-6, još su malo čekali da im se priključi Tompson koji je pokazao da je spreman za najveće izazove i to je bilo to. Uz Kevona Lunija, koji je igrao sve bolje kako se sezona približavala kraju, i rotacijske igrače poput Ota Portera, Džonatana Kuminge, Andrea Igudale, Gerija Pejtona, Nemanje Bjelice, Mozesa Mudija i Demiona Lija, stvorena je ekipa koja je u regularnom delu sezone došla do skora 53-29 i trećeg mesta na Zapadu da bi preko Denvera, Memfisa i Dalasa došla do NBA finala.

Boston je imao neki drugi put. Oni su u sezonu ušli s novim trenerom Imeom Udokom jer je Bred Stivens s klupe preselio u kancelarije i zamenio legendarnog Denija Ejndža kao GM kluba. Stivens je svojem nasledniku u ekipu vratio Ala Horforda te doveo Denisa Šredera i Džoša Ričardsona i izgledalo je da ekipa predvođena s dve mlade zvezde, Džejsonom Tejtumom i Džejlenom Braunom, može da dogura daleko. Posebno kada se zna da je Udoka odabrao baš Boston. On je bio jedan od najtraženijih pomoćnih trenera, a Seltiksi su ga uspeli da privole da sedne na njihovu klupu.

Ime Udoka i Grent Vilijams (©AFP)Ime Udoka i Grent Vilijams (©AFP)

No, da je bilo pitati navijače Bostona, brak između Udoke i Seltiksa ne bi dugo trajao. Boston je u sezonu ušao dosta loše, do Božića su bili na omeru 16-17, a navijači su bili jako razočarani igrom tima. Pričalo se o tome kako Udoka ne može da pogodi rotacije, ali i o nefunkcionisanju Tejtuma i Brauna kao para koji treba da nosi tim. Oko Nove godine se spominjalo da bi jedan od njih dvojice trebao da završi u trejdu, a onda je krenulo. Kada je dogorelo do prstiju, Boston se trznuo. Markus Smart je imao nekoliko javnih nastupa u kojima je kritikovao saigrače koji su nakon toga odgovorili na pravi način - odličnom igrom. Pomogao je i Stivens koji se rešio Šredera i Ričardsona te doveo Derika Vajta i Danijela Tajsa koji su se odlično uklopili u tim. Odbrambene šeme i sjajne rotacije dovele su Boston do titule najbolje odbrambene ekipe u NBA ligi nakon Nove godine, a bolje raspoređene deonice u napadu te nova doza razigravanja od strane Tejtuma i Brauna, ustoličile su Seltikse na vrhu i što se napada tiče. Smart je postao odbrambeni igrač godine, Robert Vilijams je takođe bio odličan na toj strani, Al Horford pružio je pravu veteransku igru, Vajt donosio energiju s klupe isto kao Grent Vilijams koji je postao jako važan na obe strane parketa. Boston je završio sezonu na drugom mestu Istoka sa skorom 51-31, a do NBA finala su redom izbacili Bruklin, Milvoki i Majami.

I eto nas sad, u finalu. I šta ćemo sad, da upotrebimo omiljeno pitanje naše Konstrakte?

GOLDEN STEJT ŠAMPION U SEDAM UTAKMICA – KVOTA 4,80

Sada ostaje da uživamo u dvoboju dve ekipe koje su ipak bile najbolje tekom cele sezone jer do finala u serijama na sedam utakmica mogu da dođu samo najbolji. I da se pitamo ko će da uspe da nametne svoj ritam i osvoji titulu. Boston po 18. put ili Golden Stejt po sedmi? Obe ekipe igraju odlično i u napadu i u odbrani, a videt ćemo i neke zanimljive individualne dvoboje.

Recimo, Markus Smart će imati jako težak zadatak da čuva Stefa Karija. Najbolji odbrambeni igrač sezone u prethodnim duelima u plejofu nije igrao protiv ovakvog igrača. Osim šta mu neće smeti da dozvoli nimalo prostora za šut s bilo koje strane parketa, biće zanimljivo videti kako će da brani Karija u igri bez lopte, kada najbolji šuter svih vremena koristi blokove svojih saigrača te protrčava kroz protivničku odbranu da bi stvorio prostor za šut. Teško se probijati kroz sve te blokove, a s obzirom na to da Boston u odbrani često preuzima igrače bez lopte, trebat će da se vidi hoće li to da rade i protiv Karija. Nekako mislimo da bi Bostonu ipak bilo bolje da Smart bude celo vreme uz Karija iako je i ostatak petorke Seltiksa dosta dobar u odbrani. Uostalom, baš svaki od njih petorice je dobio barem jedan glas u izboru za najboljeg odbrambenog igrača sezone. Šta se Smarta i Karija tiče, bit će zanimljivo videti i hoće li Smart biti agresivan u napadu jer smo sigurni da će Ker pokušati 'da krije' Karija u odbrani upravo na Smartu.

SVE KVOTE ZA POENE IGRAČA - NBA FINALE

Drugi važan duel bit će onaj između Viginsa i Tejtuma. Pisali smo već da je Vigins ove godine postao jako važan igrač u odbrani i sigurno je da će većim delom utakmice on da čuva Tejtuma. Koliko on može u tome svemu da bude dosadan najbolje je da se pita Luku Dončića kojeg je Vigins u seriji protiv Dalasa doslovno naganjao po celom terenu. Očekujemo slično i protiv Tejtuma koji je ipak viši od Dončića i ima bolji šut, a verujemo da će Golden Stejt u ovoj situaciji koristiti zonu 'box and one' u kojoj je Vigins striktno na Tejtumu, a ostatak ekipe Voriorsa zonalno čuva igrače Bostona. Kao i kod duela Kari - Smart, i ovde će biti zanimljivo da se vidi šta će da se događa na drugom kraju terena. Vigins je jako agresivan na napadačkom skoku kao i generalno u ulazima pod koš i tu će i Tejtum da ima posla u odbrani.

Na najbolje napadačke igrače, Karija i Tejtuma, šalješ najbolje odbrambene, Smarta i Viginsa, a onda u međusobnom duelu ostaju Tompson i Braun. Ovaj dvoboj bi mogao i da odluči celu seriju jer će njih dvojica uglavnom igrati jedan protiv drugoga u seriji, a i jedan i drugi su dobri na obe strane parketa. Na Kleju se i dalje vide tragovi teških povreda zbog kojih nije igrao duže od dve sezone, ali i dalje je on na visokom nivou. S druge strane Braun je imao neke odlične utakmice u plejofu i samo ga činjenica da nije konstantan sprečava da ga se smesti u najvišu kategoriju igre. Nekako mislimo da bi ovaj duel mogao da reši celu ovu seriju.

Drejmond Grin i Džordan Pul (©AFP)Drejmond Grin i Džordan Pul (©AFP)

Ne treba nikako da se zaboravi igra pod košem. Niti jedna ekipa nema neku veliku centarsku zvezdu, ali Drejmond Grin i Kevon Luni s jedne te Al Horford i Robert Vilijams s druge strane će da vode veliku borbu za prevlast u skokovima. Grin i Horford su veterani od kojih znaš šta možeš očekivati, ali Vilijams i Luni bi mogli da budu važni faktori. Vilijams se stvarno nametnuo kao jedan od najboljih bolkera u celoj ligi, a Luni je neverovatno napredovao u ovoj sezoni i posebno plej-ofu. Pre nekoliko dana je ugledni Atletik imao veliki tekst o njemu u kojem su zasluge za bolje postavljanje kod skoka i cele igra Lunija pripale srpskom treneru Dejanu Milojeviću koji radi u stručnom stožeru Voriorsa.

U celoj priči ne treba da zaboravimo ni ključne igrače s klupe - Pula i Grenta Vilijamsa koji će, svaki na svoj način, doneti puno energije u ovu seriju. Pul je neverovatan napadač i s razlogom se može smatrati novim 'Splash brotherom', odnosno zbog njega je dvoglava napadačka aždaja Voriorsa postala troglava i definitivno je jedan od igrača koji je najviše napredovao ove sezone. S druge strane tu je Vilijams koji igra fantastičnu odbranu, a o tome bi najbolje bilo pitati Kevina Duranta kojeg je odlično čuvao u seriji protiv Bruklina. Vilijams može da bude koristan i u napadu pa ćemo videti i kako će se stvari razvijati po tom pitanju.

BOSTON ŠAMPION U ŠEST UTAKMICA – KVOTA 6,00

I za kraj treneri. I Ker i Udoka su spremni za promene unutar serije, pa i same utakmice. Niti jedan nije rob navika, spremni su da se prilagode na obe strana parketa, a sigurni smo da ćemo videti i miksanje u odbrani, posebno kod Voriorsa koji vole da koriste različite vrste zona. Ker je sigurno trener za Kuću slavnih, Udoka je kao pomoćnik pokazao puno talenta, a i sada je postavio Boston na sjajnu poziciju.

Sve u svemu, NBA finale je spremno. Ko je favorit? Ne znamo, teško je reći. Obe ekipe su bile odlične u plej-ofu, a samo zato što su Voriorsi nešto zdraviji i odmorniji te imaju prednost domaćeg terena, malo veće šanse dajemo njima. Ali to stvarno u ovoj seriji ništa ne znači.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Stef KariKlej TompsonDžejson TejtumDžejlen BraunBoston SeltiksGolden Stejt VoriorsNBA finaleDžordan PulAl HorfordNemanja BjelicaNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara