Miloš Teodsosić i Nikola Topić (Foto: Starsport)
Miloš Teodsosić i Nikola Topić (Foto: Starsport)

Vrhunski okršaj Teodosića i Topića, Mega umalo iznenadila i Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.12.23. | 20:04

Dinamičan i veoma zanimljiv susret na Novom Beogradu pripao lideru ABA lige, ali tek u poslednjim trenucima

Dobila je Mega ove sezone Partizan Mozzart Bet i priredila najveće iznenađenje dosadašnjeg toka ABA lige. A umalo da posle aktuelnog šampiona sruši i vicešampiona. Vodila se velika borba u Hali sportova Ranko Žeravica, a u centru pažnje bio je okršaj slavne plejmejkerske prošlosti i svetle budućnosti srpske reprezentacije. S jedne strane Miloš Teodosić, s druge strane Nikola Topić. Prisutni su uživali u fantastičnom obračunu, a na kraju je ipak pobedu odneo iskusniji. Nikola je još jednom pokazao kakav potencijal poseduje, ali ovoga puta smejao se Miloš. Mada je Zvezda morala da se oznoji jednako kao na evroligaškim terenima i tek u poslednjim trenucima slomila otpor Mege za 98:88 u 11. kolu regionalnog takmičenja i 10. pobedu.

Morao je Janis Sferopulos da koristi najjača oružja kako bi slomio otpor žilave ekipe mlađeg kolege Marka Baraća. Nije hteo da rizikuje sa Šabazom Nejpirom koji je u opremi presedeo čitav meč na klupi (zbog problema sa leđima propustio i duel sa Baskonijom prošle sedmice), ali se zato ponovo Teodosić našao pod velikim opterećenjem. I još jednom je isporučio svoje: 21 poen, pet skokova i pet asistencija za indeks korisnosti 27.

Izabrane vesti

S druge strane, Topić je posle slabog prvog poluvremena podigao broj obrtaja u drugom, pa je susret završio sa 21 poenom, pet skokova i pet asistencija za indeks 23.

Iako je Miloš odigrao odličan meč, Nemanja Nedović bio efikasniji sa 23 poena, ali i korisniji sa indeksom 32. Ubeležio je i po šest skokova i asistencija za jedno od najboljih izdanja u sezoni. Dvocifren je bio još samo Džoel Bolomboj sa 12 poena, a u strelce su se upisali svi koji su igrali (samo Nejpir ostao na klupi).

U ekipi Mege odlična rola i Uroša Plavšića, koji je ubeležio dabl-dabl sa 16 poena i 11 skokova, dok su dvocifreni bili i Nikola Đurišić sa 12, Omerdžan Iljasolu sa 11 (šest asistencija) i Andrija Jelavić sa 11, a pritom su mu dva skoka nedostajala za dabl-dabl.

Ušla je Mega u utakmicu sa više energije, a posebno raspoloženi bili su Plavšić i Đurišić. Centar domaće ekipe je pronalazio rupe u Zvezdinom reketu, mladi bek pogađao sa distance i posle pet i po minuta igre ne semaforu je stajalo 17:10. Odgovorili su crveno-beli preko Bolomboja, ali je ponovo Plavšić imao svoj šou, da bi Iljasolu trojkom povećao višak na 25:18 pred poslednji minut uvodne deonice. Jago je imao dobar potez u poslednjim sekundama, prodao je lažnjak čuvari i ubacio flouter za 27:22 posle 10 minuta.

--------------------------

MEGA – CRVENA ZVEZDA 88:98

/27:22, 13:26, 30:20, 18:30/

Hala sportova “Ranko Žeravica“, Novi Beograd.

Gledalaca: Oko 3.000;

Sudije: Saša Pukl, Igor Dragojević, Miloš Koljenšić.

MEGA: Miljenović 6, Jelavić 11 (8sk, 2as, 2uk), Kobzisti 3, Popović -, Milutinović -, Iljasolu 11 (6as, 4iz), Đurišić 12 (5sk, 5as), Kovačević -, Plavšić 16 (11sk, 3as), Jović 6, Topić 21 (5as, 5sk), Malovec 2.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Teodosić 21 (5sk, 5as, 5iz), Davidovac 7 (5sk), Mitrović 8, Lazić 5, Simonović 8 (6sk), Nejpir -, Tobi 2 (5sk), Bolomboj 12 (5sk), Nedović 23 (6sk, 6as), Giedraitis 3, Jago 7.

--------------------------

Usledila je reakcija Sferopulosovog sastava po povratku na teren. Dobar potez i poeni Nedovića, pa čvrsta odbrana i onda rutinsko polaganje Simonovića za 27:26. Zategla je Zvezda odbranu, a onda trojkom Dos Santosa i preokrenula. Imali su crveno-beli seriju 9:0, ali je Mega uzvratila sa pet vezanih poena i pokazala zube, da bi potom i izjednačila (37:37). Čini se da je u finišu poluvremena razliku napravila tehnička koju su arbitri dodelili Teodosiću, ali u Zvezdinu korist. Odmah je usledio sjajan pas uz čeonu liniju, pa je iznudio dva faula i sa pet penala odlepio crveno-bele na 40:48, sa koliko se i otišlo na odmor.

Otvorila je Zvezda drugo poluvreme laganim zakucavanjem Mitrovića, ali je potom usledila serija Mege 9:0, na krilima trojki Topića i Jelavića. Mladi krilni centar je potom pogodio još jednu trojku za izjednačenje posle nepuna četiri minuta igre u trećoj deonici (52:52). Odgovorio je Teodosić trojkom, a onda je usledio atraktivan potez Nedovića koji je provukao čuvaru loptu kroz noge u kontri i potom bacio alej-up pas ka Bolomboju koji je efektno zakucao. Odlepila se ponovo Zvezda, ali je Topić sprečavao da se potpuno odvoji i prelomi meč u svoju korist. A onda je pokrenuo i preokret, pošto je Mega posle trojke Miljenovića povela 67:66 u poslednjem minutu i na poslednji odmor otišla sa 70:68.

Iako je Teodosić otvorio četvrtu deonicu trojkom, domaćin je nastavio sa dobrom igrom, te je održavao višak u uvodna tri minuta, da bi crveno-beli poravnali posle "2+1" Lazića (polaganje pod faulom i realizovano bacanje). Razigrao se Topić u potpunosti, bio je veoma motivisan da se dokaže posle slabog prvog poluvremena i pravio je velike probleme prodorima odbrani svog matičnog kluba. A i šutem. Na ulasku u poslednjih pet minuta rezultat je bio 83:80. U nastavku kao da je plej-of susret. I jedni i drugi su krenuli svim silama po pobedu. Pojavio se u završnici i Davidovac, vezao bitnih pet poena, odigrao dobru odbranu na Topiću. Tačku je ipak stavio Teodosić trojkom na ulasku u poslednji minut za 85:92 u korist Zvezde, i sve je bilo gotovo.

ABA LIGA – 11. KOLO

Četvrtak:

Cibona – Split 81:73

/Aranitović 19 – Perković 13/

Petak:

Krka – Igokea 80:92

/Radovanović 14 – Milosavljević 25/

Zadar – Borac Mozzart 79:80

/Ramljak 19 – Segu 28/

Subota:

Mornar – Cedevita Olimpija 74:86

/Vejters 16 – Matković 24/

Budućnost - FMP 82:76

/Rajt 11 - Beson 19/

Ponedeljak:

Mega - Crvena zvezda 88:98

/Topić 21 - Nedović 23/

Partizan Mozzart Bet - SC Derbi 99:76

/Ledej 19 - Drežnjak 14/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaNemanja NedovićNikola TopićMiloš TeodosićUroš PlavšićNikola Đurišić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara