Buongiorno Italia: Napoli i Roma zagrizli za Vlahovića, Fjorentina se brani novim ugovorom

Vreme čitanja: 7min | uto. 18.02.20. | 12:22

Pohvale i na račun Saše Lukića za koga Gazeta tvrdi da je “mnogo više od vodonoše”

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Milana protiv Torina u poslednjem meču 24. kola Serije A i neizvesna trka za skudeto su dve glavne teme u italijanskoj sporstkoj štampi. Tutosport se bavi pričom zašto tifozi Juvea zvižde Sarijevom timu, Korijere objašnjava kako je Simone Inzagi stvorio tim za skudeto i koliko Romu boli ogromna bodovna razlika sa gradskim rivalom. Analiziraju se i motivi Interovog posrtanja u sudarima sa direktnim takmacima u Seriji A, Kupu Italije i Ligi šampiona. Korijere piše i da je Fjorentina spremna da pokrene pregovore sa Dušanom Vlahovićem oko novog ugovora, iako aktuleni ističe 2023. godine, kako bi preventivno delovala i udaljila sirene Rome i Napolija od srpskog napadača.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gazeta delo Sport

Živeo kralj Rebić”, naslov je s kojim otvara današnje izdanje Gazeta odajući priznanje hrvatskom napadaču koji je još jednom u ovoj godini doneo pobedu ili bodove Milanu. “Milanov put u Evropu u znaku Hrvata. Rosoneri golom Rebića pobedili Torino 1:0 i sada su na šestom mestu koje vodi u Ligu Evrope”, konstatuje list. S druge strane se podvlači da je Torino uknjžio peti uzastopni poraz, ali i da su se juče videli pozitivni i ohrabrujući znaci u igri Torina u završnici šampionata. Naš Saša Lukić je posle golmana Sirigua bio najbolji igrač Granata na San Siru. Gazeta mu je dala vrlo dobrih 6,5 uz obrazloženje da su njegove ideje i potezi bili najkorisniji za igru Torina. “Lukić je bio svuda, čas smo ga videli kako kvari igru Milana, čas kako konstruiše igru Torina i to u dobrom ritmu. Lukić je mnogo više od vodonoše”, zaključila je Gazeta.

Na unutrašnjim stranama milanski dnenvik je zapazio da je Rebić postigao polovinu golova koje je Milan realizovao u 2020: pet od deset: “Trese mreže uvek Rebić”. U tekstu se kaže da je Rebićev preporod direktno vezan za dolazak Zlatana Ibrahimovića koji ga je stavio pod svoje zaštitničko krilo u Milanelu i izabrao za svog idealnog partnera u napadu Milana.

Dugi finiš za skudeto. Juve ima na svojoj strani kalendar, Lacio entuzijazam, a Inter Eriksena”, naslov je analize Gazete trke za šampionsku titulu 14 kola pre kraja. “Sari čeka sve rivale na svom stadionu. Inzagi se uzda u efekat magije Lestera. Konte ima nove strele na raspolaganju. Favorit? Juve!”, stoji u podnaslovu. Po Gazeti Juve ima najlakši kalendar jer sve teške utakmice igra na svom terenu gde je u ovoj sezoni samo Sasuolo uspelo da izbegne poraz. Kada je u pitanju sastav timova i tu je Juve u prednosti dok su Inter i Lacio na istom nivou budući da Nebeskoplavi imaju samo šampionat kao obavezu dok je Inter i dalje u Ligi Evrope i Kupu Italije. I po parametru prostora za napredovanje Juve je bolje pozicioniran u odnosu na rivale dok Inter ima više mogućnosti da napreduje od Lacija koji je gotovo dostigao perfekciju sa aktuelnim sastavom. U poslednjem parametu koji se odnosni na okruženje Lacio je u prednosti jer je u Rimu stvorena atmosfera da se događa nešto teško ponovljivo dok je i Inter u boljoj poziciji u tom segmentu od Juventusa, dobrim delom zato što Sari ne uspeva da sprovede svoje ideje u Juveu.

Na unutrašnjim stranama Gazeta piše da je cilj Đorđa Kjelinija da zaigra od prvog minuta protiv Intera i da će u sledeće dve nedelje njegovo ukomponjavanje sa starterima Juvea biti postupno. S druge strane se prenose dobre vesti za Pjanića čija povreda nije ozbiljna i mogao bi čak i da bude na raspolaganju za meč sa Spalom dok je njegovo prisustvo sigurno za Lion u Ligi šampiona.

Prilika za Atalantu: Gasperinijev plan za probijanje bunkera Valensije”, piše Gazeta da bi Atalanta, koja ima sve igrače na raspolaganju, mogla da iskoristi prednost domaćeg terena (iako se igra na San Siru) i značajan broj igrača Valensije koji iz raznih razloga ne mogu da igraju sutra.

Mertens, san o rekordu: postići gol Mesijevoj Barseloni”, prepričava Gazeta da je Belgijanac i dalje daleko od  produžetka ugovora sa Napolijem, ali da ima veliku želju da pretekne Mareka Hamšika na večnoj listi strelaca Napolija (nedostaje mu jedan gol da se izjednači sa njim na kvoti 121 gol) tako što će da zatrese mrežu Barselone u Ligi šampiona.

CORRIERE DELLO SPORT

Korijere delo Sport

Trka za skudeto, Inzagi je novi lider: Izazivam vas”, tvrdi Korijere da je Lacio sada favorit za skudeto, između ostalog i zato što ima trenera koji u ovom momentu bolje vodi svoj tim nego što Sari upravlja Juveom i Konte Interom.

Inzagi: Ne zaustavljama se”, poruka je trenera Lacija koju rimski dnevnik prenosi. U tekstu se citiraju reči kormilara Nebeskoplavih: “U trci sam, i igram svoje karte bez opsesije jer naš cilj je Liga šampiona, zato ćemo se zabavljati do ludila u završnici šampionata”. U tekstu se kaže da je Inzagijeva najjača strana njegov odnos sa fudbalerima i da se totalno promenio: kao igrač je bio individualista i egoista, kao trener se transformisao u čoveka koji kreira porodičnu atmosferu u klubu.

Konte, paradoks nosi ime Eriksen”, naslov je teksta u kome se zapaža da je Inter angažovao Danca da bi pokušao da osvoji skudeto u ovoj sezoni, a da ga Konte prilagođava Nerazurima kao da ima na raspolaganju vreme koje u realnosti nema. Korijere takođe podseća da je Inter u ovoj sezoni pobedio samo Lacio i Borusiju Dortmund na San Siru u presudnim mečevima u prvenstvu i Ligi šampiona, sve ostale je izgubio ili remizirao.

Fonsekin ponos: Roma ide na juriš”, tvrdi Korijere da će trener Đalorosih protiv Genta poslati na teren napadačku formaciju 4-2-3-1 i da sezonu želi da spasi sa napadačkim, a ne sa “ziheraškim” pristupom igri. Na unutrašnjim stranama se analizira gorak momenat Rome i posebno bolna činjenica da se nalaze 17 bodova iza gradskog rivala Lacija koji se bori za skudeto. “Roma u tunelu i bodovna razlika sa Lacio boli”, naslov je teksta u kome se podseća da tako velika razlika između dva kluba u korist Lacija nije bila od 2000. godine kada je Erikson sa Sinišom Mihajlovićem i Dekijem Stankovićem osvojio skudeto.

Kjeza - Vlahović, budućnost počinje odmah”, piše Korijere da je super meč dvojice mladih napadače Fjorentine rasplamsao entuzijazam u Firenci. “Postigli su 12 golova zajedno: Fjorentina oko njih dvojice može da konstruiše tim sa evropskim ambicijama a tako bi i Federiko (Kjeza) mogao da produži ugovor sa Fjorentinom”, tvrdi Korijere. U tekstu se još kaže da će Fjorentina veoma brzo početi pregovore o produžetku ugovora sa Vlahovićem: “Motiv nije isticanje ugovora, aktuelni važi do 2023. nego želje da se igrač blindira i odbiju napadi velikih klubova počev od Napolija i Rome u Italiji”. List kaže da je na upravi Fjorentine da iskoristi povoljan momenat jer je, za razliku od Kjeze, Vlahović uvek isticao da mu je dobro u Firenci i da nema nameru da ode. 

Opet Rebić, Milan ponovo leti”, ističe Korijere da je Ante Rebić bio čovek odluke na meču Milan - Torino i da su Rosoneri sa nova tri boda uhvatili na tabeli Veronu i Parmu i pozicionirali sa na šesto mesto koje vodi u Evropu.

TUTTOSPORT

Tutosport

Torinski dnevnik u današnjem broju pokušava da pronađe odgovor zašto navijači Juventusa nisu zadovoljni svojim timom i pored toga što je prvi na tabeli u Seriji A, praktično već u finalu Kupa Italije i u osmini finala Lige šampiona: “Evo zašto ti zvižde!”. U tekstu se kaže da armija navijača Bjankonera nije zadovoljn ni izbliza nisu iskorišćeni potencijali tima, jer igrači na terenu izgledaju prilično demotivisano i ne vidi se identitet Juveove igre. “Stara dama je ostala u međuprostoru: nije više tim iz Alegrijevog perioda, ali nije ni postao nešto novo što bi mogli da nazovemom Sarijevim timom”, piše Tutosport.

U drugom tekstu pod naslovom “Totem. Vitamin C koji će da oživi duh Juvea i ojača odbranu”, se vezu pohvale na račun kapitena Đorđa Kjelinija koji se vratio na teren posle šestomesečne pauze zbog teške povrede.

Ačerbi, idealni heroj posebnog Lacija”, posvćuje torinski dnevnik članak komandantu odbrane Nebeskoplavih koji uz četiri tenora Simonea Inzagija čini kostur rimskog tima. Ačerbijeva priča ima filmsku dramatiku jer se posle pobede nad malignim tumorom vratio na teren, ušao u reprezentaciju i sada se bori za skudeto. “Izgleda kao strašni paradoks, ali me je rak spasao: zahvaljujući njemu sam postao ponovo dečak i otkrio koliko je život lep i vredan”, prenosi Tutosport reči Ačerbija koji ne želi da preskoči ni prijateljsku a kamoli bilo koju zvaničnu utakmicu.

Milan u evropskoj zoni, Toro u paklu”, naslov je ispod zaglavlja o jučerašnjem meču koji je zatvorio 24. kolo Serije A. Na unutrašnijm stranama se kaže da je Torino tu i tamo pokazao znake života, ali da je na kraju slavio Milan. “Longo, napredak se vidi, ali je kvalitet i dalje vrlo oskudan. Rebić kaznio Torino”, stoji na unutrašnjim stranama.

Atalanto, oprez, sudi ti arbitar koji umesto srca ima korpu đubreta”, podseća Tutosport da će meč Atalanta - Valensija suditi engleski arbitar Majkl Oliver koga je Bufon slikovito definisao posle meča Real Madrid - Juve u četvrt finalu LŠ pre dve godine. Podsetimo, Oliver je dosudio penal za Blankose u poslednjem minutu i tako onemogućio Bjankonere da kompletiraju istorijski preokret u Ligi šampiona. Juve je izgubio 3:0 u Torinu u prvom meču od Reala i vodio je u revanšu na Santjago Bernabeu 3:0 pre nego što je Oliver dosudio penal koji je Ronaldo pretvorio u gol i poštedeo Real od produžetka.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara