Martin Šiler i Jure Zdovc (Foto: MN Press)
Martin Šiler i Jure Zdovc (Foto: MN Press)

Žalgirisov projekat sa Šilerom nije uspeo, treba im čvrsta ruka Jurija Zdovca

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 17:46

"Među kandidatima je bio i Dainijus Adomaitis, ali mislimo da je Zdovc u ovom trenutku bolji trener za nas", izjavio je generalni menadžer kluba iz Kaunasa, Paulijus Motejunas

Šokirao je Žalgiris košarkašku javnost u Evropi odlukom da se posle poraza od Zenita u drugom kolu Evrolige zahvali na saradnji treneru Martinu Šileru. Možda je još više iznenadila odluka uprave da na njegovo mesto postavi slovenačkog stručnjaka Juru Zdovca. Stručnjaka koji je samo jednom radio u elitnom takmičenju, kada je pre deset godina predvodio ljubljansku Olimpiju. Zato je generalni menadžer kluba Paulijus Motejunas zakazao konferenciju za medije, kako bi javnost upoznao sa razozima iza neočekivane odluke.

20.30: (2,15) Baskonija (14,5) Milano (1,80)

Izabrane vesti

Austrijski stručnjak je u Kaunas stigao sa titulom najboljeg trenera Razvojne lige. Jasna je bila ideja da se Žalgiris njegovim angažovanjem modernizuje i stilom igre približi najjačoj ligi sveta. To je potvrdio i Motejunas, koji je ipak priznao da projekat na čelu sa Šilerom nijie uspeo.

"Znam da je ovo neočekivano, iznenada. Preuzimam punu odgovornost. Kada je Šarunas Jasikevičijus otišao, hteli smo da počnemo nešto novo, nešto između Razvojne lige, NBA i Evrolige. Priznajem da je projekat propao. Idemo dalje, verujem u ovaj tim", rekao je Paulijus Motejunas na startu konferencije.

Poraz od Zenita navodno je ubedio čelnike da se zahvale Šileru na saradnji. Iako je utakmica bila prilično neizvesna.

"Jučerašnja utakmica je bila prelomna. Shvatamo da je strpljenje bitno. Slična je situacija bila i sa Šarasom, ali smo sa njim osećali da možemo da napredujemo. Svesni smo da je potrebno vreme. Nismo ipak videli napredak koji smo želeli. Mogli smo da sačekamo, ali kada ne vidite napredak, zašto bi?".

Šiler je imao vrlo dobru prvu sezonu. Osvojio je duplu krunu u Litvaniji, mada nije uspeo sa Žalgirisom da dođe do plej-ofa Evrolige. Ipak, daleko od toga da je sastav iz Žalgirio Arene bio vreća za udaranje, pošto je regularni deo okončao kao 11. na tabeli sa skorom 17-17. Tokom leta je po prvi put dobio priliku da skroji tim po svom ukusu i uprava nije primećivala nikakve probleme.

"Nije bilo briga, Martin je naporno radio. Angažovali smo i kompanije za skauting koje su analizirale igrače. Pričali smo o puno stvari, ali na papiru, što ipak ne daje pravu sliku tima. Kada pogledamo igrače, ne vidimo napredak. Ne igraju bolje nego ranije".

Tvrdi Motejunas da Žalgiris nije bio u poziciji da austrijskom stručnjaku ukaže novu šansu.

"Za Šilera je ovo bilo prvi put da sastavlja roster. Normalno je da postoji nezadovoljstvo slikom koju sada vidite. Nismo imali luksuz da mu damo drugu šansu".

Da li je primetio da se Šiler promenio?

"To ne bih da komentarišem. Učinili smo sve da poboljšamo tim i stručni štab, zaista se maksimalno trudimo da pomognemo. Ali, svaki trener ima svoju teoriju, lične kvalitete i mi ih ne teramo da se menjaju. Prihvatimo ih onakvim kakvi su. Činjenica je da tenzija raste ako nema pobeda".

Kada je Jasikevičijus otišao, govorilo se da će prioritet imati litvanski stručnjaci. Međutim, najpre je stigao Austrijanac, kojeg sada na klupi menja Slovenac. Motejunas tvrdi da je Kazis Maksvitis bio van dometa, al da se uprava ipak odlučila za Zdovca pre Dainijusa Adomaitisa.

"Kazis je pod ugovorom. Znamo da ga klub neće ponovo pustiti. Što se tiče Dainijusa, bilo je puno pregovora priča da ga ne želimo zbog ovog ili onog razloga. Bio je među kandidatima. Pričali smo juče sa njegovim agentom. Ipak, mislimo da je Zdovc u ovom trenutku bolji trener za nas. Nemam ništa protiv Dainijusa Adomaitisa i ne kažem da nikada neće biti ovde, iako postoje takvi komentari u javnosti. Doneto rešenje je takvo kakvo je".

Zdovc je poslednji put pre čitave decenije radio u Evroligi. U proteklih pet godina je promenio tri tima. Ni u jednom se nije zadržao duže od sezone. Šta je ubedilo Žalgiris da mu da šansu?

"Ono što sada želimo je da se borimo za pobede, želimo strast, veru i strogoću. Poslednji aspekt nas je najviše privukao. Takođe i razgovori sa njim koje smo imali o timu. Veruje da može da se radi sa postojećim rosterom. Biće možda promena, ali ponajviše želimo čvrstu ruku i nekoga ko veruje u igrače".

Jasikevičijus je bio strog trener, a onda je šansu dobio nešto povučeniji Šiler, da bi se Žalgiris sada vratio treneru sa čvršćom rukom. Motejunas ipak tvrdi da su najvažnija stvar - rezultati.

"Voleli bi da pronađemo nešto u sredini. Ne znam kako to da izvedemo. Najvažniji su rezultati. Šarasa bih vratio bez razmišljanja. Koliko god strog da je bio, uvek je imao rezultate i punu dvoranu navijača. Nije nam sada toliko bitno kakav tip trenera imamo, već su nam bitne pobede, borba na terenu i karakter Žalgirisa".



tagovi

Kauno ŽalgirisŽalgirisMartin ŠilerJure Zdovc

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara