Huančo Ernangomez (©AFP)
Huančo Ernangomez (©AFP)

Zarađuje 7.000.000 dolara, postigao 27 poena na 23 nastupa i promenio pet timova u sedam meseci

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 12:37

Haunčo Ernangomez u Juti traži poslednju šansu za opstanak u NBA ligi

Ume NBA liga ponekad da bude nemilosrdna. Izuzev velikih zvezda, igrači mahom moraju da imaju spakovane kofere i upaljeno zvono na telefonu - makar do roka za trejdove - jer sudbina očas može da se promeni. Surovost profesionalizma u najjačoj ligi sveta na svojoj koži osetio je i španski reprezentativac Huančo Ernangomez. Do 25. avgusta bio je član Minesote, a preko Bostona, Memfisa i San Antonija juče je stigao u Jutu. U Solt Lejk Sitiju će dobiti priliku da dokaže da zaslužuje šansu u najvećoj konkurenciji - poslednju.

Stigao je Španac u SAD još 2016. godine. Posle dve sezone na profesionalnom nivou u dresu Estudijantesa, izašao je na draft i sa 15. mesta odabrali su ga Denver Nagetsi. Četiri godine proveo je uglavnom na marginama u Koloradu, da bi prvi trejd doživeo pre dve godine kada se preselio u Mineapolis.

Izabrane vesti

Sezonu kasnije, krenula je lavina. Krajem avgusta završio je u Memfisu. Put Tenesija otišao je sa Džeretom Kalverom u zamenu za Patrika Beverlija. Zadržao se do 15. septembra kada su ga Grizlisi prosledili u Boston kako bi dobili Krisa Dana, Karsena Edvardsa i pravo na rokadu pikova druge runde (2026). U dresu Kelta upisao je 15 nastupa, provodio tek nešto više od pet minuta na parketu u proseku i beležio 1,1 poen uz 1,4 uhvaćene lopte.

Očekivano, Boston je u januaru odlučio da se reši njegovog 7.000.000 dolara po sezoni teškog ugovora (potpisao još sa Minesotom do leta 2023. godine), pa ga je u trejdu sa San Antonijom i Denver Nagetsima poslao kod Grega Popovića. Voli stručnjak srpskih korena da sarađuje sa evropskim igračima, ali je Huančo upisao samo pet nastupa (1,4 poena i tri skoka po meču), pre nego što je sinoć krenuo put Solt Lejk Sitija.

S ozbirom da je rok za razmene večeras (22.00), čini se da će se Ernangomez zadržati u Juti. Druga opcija je da mu se Džezeri zahvale na saradnji, ali trener Kvin Snajder često daje šansu evropskim igračima, gaji stil igre koji im odgovara, a posle povrede i odlaska Džoa Inglsa igrač Huančovih karakteristika mu je potreban - dobar šuter i svestran košarkaš. Džezeri imaju velike ambicije, a ukoliko španski reprezentativac uspe da se dokaže, mogao bi da se zadrži, pa i da potencijalno izboksuje novi ugovor na leto 2023. godine.

Turbulentan period je iza Huanča Ernangomeza i to je u ovom trenutku najvažnije - biće najverovatnije miran makar do sledeće sezone. Ukoliko se zadrži u NBA mogao bi i da napadne rekord Trevora Arize po broju razmena u kojima je učestvovao tokom karijere. Bivši NBA šampion sa Lejkersima - minulog leta se vratio u Los Anđeles ali kao slobodan igrač - se selio u 11 navrata (par puta i svojom željom, ali uglavnom se nije mnogo pitao) i za sada je neprikosnoven. Kako se situacija razvija, čini se da neće još dugo biti na vrhu, mada će mu verovatno i laknuti s ozbirom da titula koju nosi nije tako laskava.



tagovi

Huančo ErnangomezJuta DžezNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara