Zek Idi (©AFP)
Zek Idi (©AFP)

Zašto najbolji koledž igrač neće biti u prvom krugu NBA drafta?

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.24. | 12:05

Zek Idi sa Perdjua je izdominirao u sezoni koja se nedavno završila postavši prvi košarkaš posle 40 godina koji je dvaput zaredom osvojio MVP nagradu NCAA lige, ali i pored toga se očekuje da bude izabran tek negde oko 30. mesta

Najveća misterija na predstojećem NBA draftu koji će se održati 27. juna u Njujorku neće biti ni to ko će biti prvi pik, sa koje pozicije će biti izabran Nikola Topić i da li će Zakari Rizaše postati franšizni igrač, već najave da bi najbolji koledž košarkaš, Kanađanin Zek Idi (21) sa Univerziteta Perdju, mogao da bude selektovan tek na kraju prvog ili početku drugog kruga.

Momak rodom iz Toronta visok zapanjujućih 224 centimetra nije uspeo da u velikom finalu NCAA lige donese šampionsko zvanje svom timu iako je utakmicu okončao sa 37 poena i deset skokova (bolji bio Jukon rezultatom 75:60), međutim to nije bacilo senku na „monstruoznu“ sezonu koju ima iza sebe. Prosečno je po meču beležio statistiku od 25 poena, 12,2 skokova i 2,2 blokade, dok su mu brojke još više skočile tokom „martovskog ludila“ (29,5 poena, 14,5 skokova uz 64 odsto šuta iz igr) što ga je načinilo prvim igračem posle 40 godina koji je u dve uzastopne godine poneo „Džon R. Vuden“ nagradu koja se dodeljuje najboljem koledž košarkašu (isto priznanje su u svoje vreme dobijali Majkl Džordan i Leri Bird što dovoljno govori o težini iste).

Izabrane vesti

„Zek je poseban, nije bilo mnogo sličnih igrača u istoriji koledž košarke.“, ističe trener Univerziteta Vašington, Deni Sprinkl, dok je legendarni Šakil O’Nil na svoj šaljiv način prokomentarisao momka koji je sa 12 godina počeo da trenira košarku, pre toga se oprobavši u sijaset sportova poput fudbala, lakrosa, tenisa, bejzbola i hokeja na ledu.

„Odsada ću da ga zovem Zekil O’Nil.“

Racionalno je postaviti pitanje kako je moguće da igrač koji ima takve brojke i koji je potukao svu moguću konkurenciju na svom nivou, ne da neće biti u prvih pet pikova, već postoji mogućnost da ne bude ni i u 30. Odgovor na to leži u njegovom načinu igre i karakteristikama koje više priliče centru od pre 10 do 20 godina. Mišljenje većine stručnjaka u NBA ligi je da su igrači poput Zeka Idija zastareli i da nemaju upotrebnu vrednost u modernoj košarci.

S obzirom da se danas igra sa mnogo trčanja i tranzicije gde svako može da šutne, Idi kao neko ko uopšte ne izlazi iz reketa i sa nepostojećim šutem za tri poena (šutnuo samo dve trojke za celu sezonu), realno gledano nije premija. Samo zamislite kako će izgledati kada naspram sebe bude imao Nikolu Jokića, čoveka koji je redefinisao pojam centra. Mada ako je poređenje sa najboljim košarkašom današnjice neumesno, može da se uporedi i sa onim šta radi i kako na parketu izgleda prošlogodišnji prvi pik, Viktor Vembanjama. Dva su sveta različita. Kao nebo i zemlja.

Zato, kada se izvuku ovakvi zaključci, potencijalno pozicioniranje Zeka Idija negde između 30-35. mesta na predstojećem draftu i nije tolika banalnost.

Ali, opet, sa druge strane, možda naredne sezone Idi bude otkrovenje lige i začepi usta svima. Dobro znamo da Jokić jeste kojem su takođe analitičari predviđali krah kada se prvi put pojavio u ligi.



tagovi

NCAANBA ligakoledž košarka

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara