Kazis Maksvitis (©fiba.basketball)
Kazis Maksvitis (©fiba.basketball)

Zdovc do kraja sezone na klupi Žalgirisa, od naredne litvanski selektor Maksvitis

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.03.22. | 11:36

Klub iz Kaunasa već postigao dogovor sa domaćim stručnjakom

Počeo je Žalgiris sezonu sa Martinom Šilerom, otpustio ga posle uvodna dva poraza u Evroligi i na njegovo mesto postavio Jurija Zdovca. Nije Slovenac uspeo tako brzo da trgne ekipu, pravljene su i brojne promene u hodu, pa ni suspenzija ruskih klubova zbog rata u Ukrajini nije približila litvanskog šampiona plasmanu među osam najboljih. Ostaće Zdovc na klupi do kraja sezone, pokušati da se domogne duple krune u Litvaniji, ali nakon toga će poziciju šefa struke u Žalgirio Areni predati Kazisu Maksvitisu, prenosi BasketNews svoja saznanja.

Kako god da se okonča, smatraće tekuću sezonu razočaravajućom u Kaunasu. Nisu nikada uložili više novca, podigli budžet na 10.000.000 evra sa željom da naprave iskorak na evrosceni, samo da bi doživeli debakl. U domaćem šampionatu su ipak daleko najkvaliteniji tim, pa se očekuje da bez većih poteškoća odbrane titulu (kup već odbranili).

Izabrane vesti

Zdovc je angažovan kako bi ugasio požar, pričao je generalni menadžer kluba Paulijus Motejunas da je ekipi bila potrebna čvršća ruka od Šilerove, ali izgleda da ne vide tako blistavu budućnost sa slovenačkim stručnjakom na klupi. Tako su po svemu sudeći pronašli novog trenera, dogovorili višegodišnju saradnju koju bi Maksvitis uskoro trebalo da potpiše.

Litvanski selektor je sezonu počeo na klupi Parme iz Perma, ali je napustio kada je počeo rat u Ukrajini. Tako je ostao bez klupskog angažmana, nastavio sa radom u državnom timu, a od naredne sezone će kako stvari stoje dobiti priliku da predvodi i najuspešniji litvanski tim.

Ovaj 44-godišnji stručnjak je od 2008. godine u trenerskom poslu. Predvodio je nekoliko timova iz domovine, uključujući i Lijetkabelis. Radio je i sa omladinskim selekcijama Litvanije, osvajao zlata na Evropskim prvenstvima sa U16, U18 i U20 timom, kao i najsjajnije odličje na Svetskom prvenstvu za igrače ispod 19 godina. Sve sa igračima rođenim 1992. godine ili kasnije. Za kormilom A tima je od septembra prošle godine.


tagovi

Kazis MaksvitisJurij Zdovckk ŽalgirisŽalgiriskošarkaška reprezentacija Litvanije

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara