(Shutterstock)
(Shutterstock)

"Želimo da budemo u evropskom vrhu, odmah iza PSŽ-a"

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.08.21. | 15:26

Predsednik Pariza koji će prvi put igrati u francuskoj košarkaškoj eliti ne krije ogromne ambicije

Košarkaškim klub Pariz je za samo tri godine od osnivanja stigao do francuske elite. Ipak, aktuelni predsednik kluba i nekadšanji čelnik nekoliko NBA timova Dejvid Kan gaji ambicije daleko veće od pukog igranja u Pro A diviziji.

Izabrane vesti

"Želimo da budemo konkurentni. Igraćemo se protiv visokobudžetnih timova koji će se takmičiti čak i u Evroligi. Ipak, želimo da razvijamo kvalitetnu košarku. Plej -of? Ne znam još, nadam se da ćemo se boriti za to", rekao je Kan za francuske medije.

Ne krije da je igranje u Evroligi konačan cilj Pariza. Čak je izneo i plan.

"Naredne dve godine su veoma važne. U dogovoru sa gradom radićemio na izgradnji nove dvorane. Moraćemo da se pobrinemo da naša organizacija zaista bude u vrhu cele Evrope. To je moj sledeći fundamentalni korak u naredne dve godine."

Očekuje da će klub u skorijoj budućnosti osvojiti nacionalnu titulu.

"Do 2026. godine. Ne kažem da će se to dogoditi, ali kažem da je moguće."

U Parizu osim tima sa istim imenom bitišu još dva košarkaška kolektiva - Nanter (iz istoimenog predgrađa) i Bulonj-Levaloa. Da li ih je mnogo na "maloj" teritoriji?

"U samom gradu već postoji samo jedan klub. Ovo pitanje bi bilo kao da neko pita Nikse šta misle o Netsima? Bez nepoštovanja, ali Pariz je Pariz. Nanter je Nanter. Želim im sve najbolje. Ne mislimo im ništa loše. Dolazim iz drugog okruženja - SAD. Njujork ima po dva NBA, NFL, MLB i MLS tima. Da ne govorim o univerzitetima... Ne smatram da je Pariz prezasićen sportom. Ima mesta za svakoga. Međutim, vremenom bismo želeli da postanemo vodeći, drugi veliki klub u Parizu iza fudbalskog tima PSŽ."

Sve češće se čuju kritike na račun Pariza zbog ekspresnog uzleta koji je usledio posle kupovine prava od Tulona.

"Ja im kažem da ne zaborave da kažu da je Pariz Basket dobro radio, bilo da su u pitanju treneri, igrači, uprava..."

Iako dolazi iz zatvoenog sistema - NBA - Kan smatra da treba drugače da swe pristupi košarci u Evropi, odnsono Francuskoj u odnosu na SAD.

"Mogli bismo da imamo uzbudljiviji, zanimljiviji i demokratskiji sistem. Ali, ne bi trebalo da se apsolutno kopira NBA. Ne zaboravimo da postoje mladi navijači koji vole košarku. Moramo da budemo pažljivi. sada je izazov da im objasnimo da je dobro da se voli NBA, ali i domaća liga", objasnio je Kan.


tagovi

Pro AKK Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara