""
""

Zlato se kuje na Dalekom istoku: Mogu li srpski košarkaši na Univerzijadi da najave berićetnu godinu?

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.06.15. | 15:47

Srbija je 2009. i 2011. godine osvajala zlatne medalje, dok je na prošloj stigla do bronzanog odličja. Otprilike kao i na svakom ovakvom turniru, glavni favoriti su Amerikanci

Ovo su dani velikih sportskih uspeha Srbije, pre svega u mlađim kategorijama. U prvom planu je, fudbal, Orlići Veljka Paunovića igraju fantastično na Mundijalitu na Novom Zelandu, a sledećeg meseca polako će se pažnja javnosti okrenuti i ka košarci, igri koja tako mnogo znači celoj naciji.

Izabrane vesti

Prvi izazov kada je košarka u pitanju biće letnja Univerzijada u južnokorejskom gradu Gvangdžuu. To je takmičenje na kojem srpski košarkaši tradicionalno dobro prolaze, a selektor Vanja Guša ističe da su ambicije velike, odnosno da je cilj jedna od medalja.
“Igrači su sukcesivno dolazili kako su završavali sa takmičenja. Momci su došli raspoloženi i svi najbolji. Tokom priprema ćemo igrati sa Crnom Gorom, Australijom i Kinom. Cilj je kao i do sada. Na prošloj Univerzijadi  smo bili treći, a prethodne dve šampioni. Imamo dobru ekipu i kvalitetne igrače. Verujem da ćemo se boriti za medalju”, rekao je Guša za MOZZART Sport.

Srbija je 2009. i 2011. godine osvajala zlatna medalje, dok je na prošloj stigla do bronzanoj odličja. Otprilike kao i na svakom ovakvom turniru, glavni favorite su Amerikanci.

“Novitet je da Amerikanci šalju univerzitet, pojačan sa još jednim igračem. Verovatno su oni prvi favoriti. Crnogorci će doći sa ozbiljnom ekipom jer ne učestvuju na Evropskom prvenstvu. Oni će biti ozbiljan rival”, objasnio je selector Srbije.

Guša je istakao da su ove pripreme za Univerzijadu, koja se održava od 4. do 13. jula dobra provera za sve igrače koji se nalaze na spisku.
“Imamo saradnju sa selektorom Đorđevićem. Postoji plan, neki igrači koju su ovde su Đorđeviću veoma zanimljivi. To je i za njih vrsta testa karaktera, da se vidi ko šta može da iznese. Čekaju nas teška putovanja, biće mesec dana van kuće. Kalendar je stvarno užasan. Zamor kod igrača nije toliko fizički, koliko psihološki. Imamo težak zadatak da ih rehabilitujemo i napravimo selekciju. Nema povreda, ušli su možda čak i prejako, ali je to odraz želje i dokaz da im znači. Klinci vole to, zadržali su patriotski naboj u sebi, što me raduje”, rekao je selektor.

Uspeh univerzitetske, ali i drugih mlađih selekcija važan je za srpsku košarku, ali je to, priznaje i Guša, u drugom planu u poređenju sa seniorskom selekcijom.
“Uspeh A selekcije je prioritet. To je zamajac koji daje košarci novu snagu. Lepo je kada mlađe selekcije osvajaju medalje, ali to je sve u drugom planu kada dođu na red seniori. Takođe, ne bi ime iznenadilo da neko od ovih igrača bude pozvan na pripreme A selekcije. Sale voli mlade igrače, hrabar je. Prošle godine Stefan Peno je bio na širem spisku. Veliki bi uspeh bio da se tako nešto ponovi”, smatra on.

Srbija će sa Amerikancima igrati već u takmičenju po grupama, gde je još očekuju dueli sa Švajcarskom, Kinom, Turskom i Brazilom.
“Sve ekipe su otprilike u isto vreme počele sa pripremama i u drugim zemljama se sada završavaju prvenstva. Imaju verovatno probleme kao i mi. Znam uglavnom sve ove igrače otkad su imali 15, 16 godina. Baš se radujem što ću raditi sa njima, da vidim kakav su napredak ostvarili u međuvremenu. Mnogi od njih igraju u inostranstvu i drago mi je da ih sada vidim ovde”, zaključio je Guša.

Selekcija Srbije prvu utakmicu na Univerzijadi odigraće 4. jula, a rival će joj biti reprezentacija Švajcarske.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Vanja GušaUniverzijadaSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara